Rețeta este dintr-un almanah vechi al Uniunii Scriitorilor. Linzerul meu arată altfel, pentru ca este umplut cu o cremă de nuci care dupa coacere s-a ridicat printre benzile de aluat de deasupra. Am adus o corecție esențială rețetei, recomand sa puneti un strat de gem între aluat și cremă ca să fie mai umed si mai dulce. În varianta fara gem, este putin cam uscăcios, dar a mers foarte bine și așa mancat impreuna cu lapte cald. Chiar foarte bună combinația, și cum vremea se va răcori curând, să miroasă a prajitură caldă în casă și apoi servită lângă o cană de lapte cald, ne va aduce o bucurie tainică și o stare de bine.
Prin urmare, să nu uitați să puneți și un strat din gemul preferat, dar sa fie acrisor (asa imi transmit cititorii) pe care eu nu l-am pus, pentru ca nu prevedea rețeta. Eu aș fi pus gemul de gutui și pere (click AICI pentru rețetă).
Ingrediente
Pentru aluat
- 210 g unt
- 100 g zahar pudră
- 1 ou
- 1 gălbenuș de ou
- 350 g făină
- 1 praf de sare
Primul strat
- gemul preferat (sa fie acrisor)
Pentru crema de nuci
- 4 ouă
- 200 g zahăr pudră
- 200 g nuci măcinate
- 100 g lamâie (coaja și zeama)
PREPARARE Linzer umplut cu cremă de nuci și gem
1. Scoate din timp untul din frigider cât sa ajungă la temperatura camerei.
2. Râjnește zahărul daca nu il ai deja pudră (cu râjnița de cafea).
PREPARARE ALUAT
1. Cu mixerul amestecă untul cu zaharul.
2. Adaugă oul si galbenusul si mixeaza.
3. Omogenizeaza mai departe cu putin din faină cu 1 praf de sare si apoi manual strangi compozitia intr-o bila de aluat.
4. Se tine aluatul la frigider timp de o oră.
5. Apoi se imparte in doua. Dintr-o jumatate (+ un pic) vei intinde o foaie pentru baza, si din restul vei intinde o foaie pe care o vei taia in fasii de 1 cm.
PREPARARE CREMA DE NUCI
1. Alege nucile de coji cu atenție. Tot timpul se strecoară și ca să se răzbune, se nimeresc mereu la mine, când mănânc 🙂 . Macina-le la robot granulatie medie.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Bate intr-un castron albusurile pana se intaresc ca o bezea.
4. Mixeaza galbenusurile cu zaharul si apoi zeama si coaja de lămâie.
5. Amestecă și cu nucile macinate.
6. Amesteca mai departe manual cu albusurile, cu un tel pară, cu miscări de jos în sus, ca sa nu piarda mult aerul (bulele).
ASAMBLARE Linzer umplut cu cremă de nuci și gem
Preâncălzeste cuptorul la 180 grade.
1. In tava antiaderenta asterne foaia de aluat întinsă astfel incat sa urce si pe pereti, ca la tartă.
2. Am uitat să o înțep cu furculița, dar nu este nevoie. Unge cu gem într-un strat subtire.
3. Rastoarna peste gem crema si niveleaza.
4. Taie pe masura ca lungime si formeaza un gratar din benzile decupate din aluat.
5. Se va coace timp de aproximativ 30 de minute, la 180 de grade. Urmarește marginile cand se rumenesc.
Se portioneaza calda si se mananca calda sau rece.
Liv(e) it!
Doamna Angela Preda a laudat prajitura si ne-a trimis fotografie cu reusita domniei sale, felicitari!
Alte prajituri cu nuci, excelente la gust:
Prajitura Chinezoaica cu glazura din galbenus: