Sărățele cu chimen sau cașcaval. Saleuri. Ronțănele

Sărățelele cu chimen sau cașcaval sunt batoane clasice crocante pe care le făceau mama și mamaia. Sunt bune în loc de o gustare rapidă alături de o cană cu ceai, sunt bune de ronțăit la orice oră. Acestea sunt simplu de făcut și … de degustat … lângă un pahar de vin, alături de un pahar cu lapte și de furat din mers când treci prin bucătărie 🙂
saratele-chimen-cascaval-livit.ro-retete

Ingrediente

  • 320 g faina
  • 20-25 g sare
  • 180 g branza de vaci
  • 150 g smantana
  • 50 g cascaval sau parmezan
  • 100 g unt
  • 1 ou
  • 5 g drojdie uscata sau 16 g proaspata

TOPPING

  • chimen
  • cascaval ras
  • 1 ou

saratele-chimen-cascaval-livit.ro-retete

PREPARARE
Pregătește tava, taie o foaie din hârtie de copt și așterne simplu în tavă.
1. Drojdia se va folosi conform instrucţiunilor de pe pachet (poate fi instant, caz în care se pune direct în făînă, ori se vă dilua în apă calduţă și lasă 1-2 minute să crească, să facă spumă). Drojdia, în cazul în care o ai proaspătă cub, se va freca (după cântărire) cu 1 lingurită de zahăr cristale (tos) pâna ce lichefiază.
2.Restul de ingrediente le omogenizezi într-un castron mediu, după ce ai scurs zeama de la brânză de vaci.
3. În castronul de la mixer sau alt castron amestecă puțin cu o lingură (din lemn) faina și sarea, rotește un cuib (o cavitate) în făina și pune drojdia, împreună cu tot restul de ingrediente.
4. Folosind un mixer static echipat cu cârligul de aluat, amestecă toate ingredientele cu viteză mică până când sunt bine combinate, 2-3 minute sau le amesteci manual.
5. Măreste viteza mixerului la mediu-mic și amestecă încă 5 minute. În cazul amestecării manuale, frământă pâna se desprinde de mâna cât de cât. Acoperă vasul cu folie de plastic și lasă ca să stea cca 30 de minute la temperatura camerei.
saratele-chimen-cascaval-livit.ro-retete
6. Preâncălzeste cuptorul electric la 170 grd C, inițial fără ventilație.
7. Presară blatul de lucru cu faină și frămantă aluatul până îi dai o formă de bilă nelipicioasă (câteva minute)
8. Întinde o foaie cam de 5 mm grosime
saratele-chimen-cascaval-livit.ro-retete
9. Bate oul pentru uns baghetele
10. Secționează baghete cam de 1 cm lățime cu tăietorul de pizza, ori alt cuțit, deoarece dupa coacere oricum nu prea se mai vad zimtii cei simpatici.
11. Așează-le fășiile în tava cu hârtie,
saratele-chimen-cascaval-livit.ro-retete
unge-le cu o perie din silicon sau direct cu degetele și presară pe fâșii semințele de chimen, ori parmezan / caşcaval.
saratele-chimen-cascaval-livit.ro-retete
12. Le vei coace pană se rumenesc, la 170 grd C începand cu 10 minute la cuptoare electrice, cu ventialaţie sus și jos, sau mai mult timp poate (depinde de cuptor), la treapta 3.4 sau 4 la cuptoarele alimentate cu gaz.
12. Se scot de pe hârtie pe un platou și se lasă să se răcească. Se ţin în pungă de hârtie sau chiar plastic dacă nu vrei să se întărească excesiv de mult. Se pot păstra pentru mult timp, cele cu chimen, mai ales.
Liv(e) it !
saratele-chimen-cascaval-livit.ro-retete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..