Prajitura Valencia este un desert foarte rapid de preparat, pentru ca este vorba de o asamblare semi-rece. Se poate monta si in forma rotunda si astfel, sa i se dea aspect de tort.
Se pot folosi orice fel de portocale.
BTW, portocalele rosii Valencia (Spania) au un istoric interesant.
William Wolfskill (1798–1866) a fost un cetatea american care s-a mutat in New Mexico. La acea vreme, Mexic era teritoriu american. Acestuia i s-a acordat de catre guvernul mexican un grant de teren în calitate de cetățean mexican naturalizat.
Avea sa devina cel mai mare producător de vin din regiune. A continuat să cumpere pământ și mai târziu a plantat livezi extinse de citrice. El a hibridizat portocala, careia i-a dat numele Valencia, după orasul Valencia din Spania, care are o reputație pentru portocalii dulci.
Se pare ca pigmentii mugurilor portocalilor din zona au hibridizat in 1988 portocali din California. Wolfskill se mutase ulterior in California. Marleen Smith, o botanista, a constatat in propria livada o inrosire a miezului portocalelor. Se realizase o hibridizare cu spori de portocali autohtoni din Valencia si astfel a aparut pe piata popularul suc de portocale rosii. In America, o varianta a acestui suc se mai numeste „Smith Red Valencia”, dupa numele botanistei.
Pentru o prajitura cu mai multe portii, puteti sa dublati cantitatile.
Ingrediente
- 700 g branza de vaci max. 10g gelatina (cand branza este apoasa)
- 170 g biscuiti dulci
- 60 g unt
- 60 g zahar
- 85 g zeama de la portocale
- 280 g portocale sau mandarine
- 100 g ciocolata cu lapte
DECOR
- Mandarine sau portocale foarte mici
- 1 lingura de unt pentru uns tava
PREPARARE
1. Ungeti tava cu untul si lasati-o in asteptare.
2. Branza de vaci trebuie sa fie scursa bine de zeama, in cazul in care nu este din cea uscata, cu aspect de bulgarasi.
3. Topiti 60 g de unt. Stoarceti zeama de la 2-3 portocale, depinde de marimea acestora.
4. La robot, sfaramati biscuitii. Granulatia sa fie mica. Turnati untul peste biscuiti si amestecati.
5. Cu o spatula din silicon, care aduna cel mai bine de pe vas compozitiile, scoateti amestecul de blat si rasturnati in tava. Intindeti aluatul prin presare cu o spatula lata.
6. Se lasa blatul sa se raceasca pentru minim 15 minute la frigider, inainte de a aplica stratul cu branza. Eu, aici, am preferat ca sa il coc la cuptor, asa cum am procedat la prepararea Tartei cu lamaie a Printesei Elisabeta (CLICK AICI). Dureaza maxim 20 de minute la 175 grade.
7. Branza + zaharul + sucul se amesteca si se intinde peste blat. Se lasa la racit pentru 4 ore, in frigider.
8. Se rade ciocolata care va avea rol de topping.
9. Am decorat cu felii mici de mandarine pentru ca cele de portocale erau prea mari pentru aceasta cantitate.
Liv(e) it !