Papanaşi tradiționali cu brânză de vaci, prăjiți

Rețeta de papanaşi tradiționali cu brânză de vaci, prăjiți, este formula clasică, acel preparat pe care îl salvăm în restaurante când mergem în vacanță la munte și nu numai. Este bogat in calorii, dar tare gustos.
Papanaşi tradiționali cu brânză de vaci, prăjiți

Timp de preparare 40 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 1 hour
Portii 8 bucati / portii

Ingrediente

  • 250 de grame brânză de vaci mai uscată
  • 1/2 linguriță rasă de sare
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 linguriță de praf de copt
  • coajă rasă de lămâie (opțional)
  • 2 ouă întregi
  • 230-250 grame făină albă

PENTRU PRĂJIT ȘI MODELAT

  • 200 ml ulei, vas mic de 16-18 cm
  • 50-100 g făină pentru blat

PENTRU SERVIT

  • smântână
  • dulceață de vișine, cireșe, fructe pădure, etc.

Papanaşi tradiționali cu brânză de vaci, prăjiți
MOD DE PREPARARE
Pune la îndemăna o crăticioară mică de cca. 16-20 cm diametru, cu fund şi pereți ceva mai groși. Las-o în așteptare.
De asemenea, pe o farfurie mare sau platou așterni în 3 straturi șervet de hârtie pentru absorbit uleiul când vei scoate papanașii.
1. Brânza se pune la scurs de seara, în cazul în care este apoasă.
2. Într-un castron se omogenizează cu o lingură sau spatulă rigidă brânza + sarea + toate mirodeniile.
3. Ouăle le-am bătut un pic într-un castronel și apoi am răsturnat peste cele de la punctul 2.
4. Răstoarnă jumătate din făină și omogenizează. Pune și restul. Trebuie să obțineți un aluat care să nu se lipească de mâini, dar nici nu trebuie să fie tare.
Papanaşi tradiționali cu brânză de vaci, prăjiți
5. Se presară apoi blatul de lucru cu faină pentru că aluatul să nu se lipească atunci când îl vei modela. Modelezi un sul.
6. Taie 9 bucăți aproximativ egale, una dintre acestea să fie un pic mai mare decât restul. Pe cea mai mare bucată taie-o în 8 bucățele din care modelezi între palme bilute și le pui pe blatul înfăinat.
7. Toarnă uleiul în vas și încinge-l la foc mic spre mediu, în această faza.
8. Acum vei modela papanașii. Rulezi între palme bila din aluat, o aplatizezi, o pui pe blat și apeși cu degetul în mijloc. Dacă devine lipicios mijlocul, presari acolo un pic de făina și în mâini, lărgești orificiul până le 3 cm căci papanașii cresc la prăjit, ca in poza urmatoare decat aici in prima.
Papanaşi tradiționali cu brânză de vaci, prăjiți
9. Deci ca aici mai jos sa fie mare orificiul din mijloc. Uleiul îl testezi cu o biluta, să sfârâie. Adaugi 2 papanași sau câți intră în crăticioara ta. Atenție că într-un minut sau doua se prăjesc deja pe o parte și trebuiesc întorși cu furculița lată. Se prăjesc pe rând papanașii până când se rumenesc frumos și se scot pe o hârtie absorbantă.
Papanaşi tradiționali cu brânză de vaci, prăjiți
10. Se servesc calzi, garnisiți cu dulceață și smântână. Se mănâncă cu furculița și cuțitul. Eu invit musafirii să își garnisească după plac atâta cât vor. Musafirilor nu le servești din ambalaj dulceața și smântâna ci transferate în vase de porțelan și linguri, puse în mijlocul mesei ca să ajungă toți la ele.
Buni sunt atunci proaspeți. A doua zi îi vei încălzi la microunde sau cuptor.
Liv(e) it !
Papanaşi tradiționali cu brânză de vaci, prăjiți

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..