Aceasta reteta este veche, din generatia prajiturii cu nuca si glazura de galbenus “Chinezoaica” si o am de la un prieten, care la randu-i o avea de la bunica lui. La indemnul unei rude care credea ca am uitat, editez si spun intreaga povestioara pe care o stiam, dar fiindca am mai intalnit-o la cativa dintre bloggeri (nu multi) aceasta reţeta, mi se paruse inutil de precizat cum ca bunica prietenului era nemţoica si tradusese aceasta reteta dintr-o revista/carte de bucate germana. De buna seama ca la vremea aceea reteta a fost gasita si de altii si distribuita, dovada ca au mai mostenit-o cativa, nu numai eu. Pentru ca barbatii sunt pragmatici cand este vorba de bucatarit, cum altfel putea fi decat un preparat rapid de facut, care nu necesita coacere si o poti trece pe lista retetelor ieftine.
Reteta originala era cu fulgi de orez. Nu mai gasesc usor acesti fulgi, o singura data am zarit si nu mai aratau ca cei de pe vremuri, maruntei, aveau forma ca a celor de porumb, poate o idee mai mici. Eu am preparat aici cu fulgi de porumb. Precizez ca trebuie pe jumatate zdrobiti pentru ca altfel, amestecul din cacao doar va imbraca fulgii si restul se va depune la fundul tavii intr-o masa lipicioasa iar fulgii vor ramane aproape goi. Scopul este sa-i aduci la marimea fulgilor din orez de pe vremuri.
Este o prajitura buna si te scoate din incurcatura cand iti vin musafiri pe nepusa masa. Varianta mega-rapida este sa nu-i mai adaugi nuci, si o vei prepara in 20 de minute. Daca musafirii sunt pe drum, adopti solutia de criza si o racesti in congelator 15 minute, o verifici totusi ca sa nu impietreasca si pana vin ei, prajitura este gata de portionat. Dupa cum unii stiti deja, imi place sa modelez altfel preparatele clasice si banale asa cum am procedat la salamul de biscuiti si chiar si la biscuitii cu lamaie . Explic mai jos si o varianta ca sa poti modela bilute pe care poti sa le tavalesti prin nuca macinata sau cocos si, deja pare ca ai pregatit 3 feluri de prajituri 🙂 .
Te intrebi ce cauta un borcan de iaurt vintage cu miere in prezentarea mea!? L-am pus cu dublu scop: ca sa pot cantari pentru tine mierea pentru ca reteta veche prevedea 1/2 borcan ca de iaurt cu miere si habar nu aveam nici eu cat ar putea cantari. Al doilea scop este sa vada cei tineri cum aratau pe vremuri borcanele de iaurt. Nu cred ca isi imaginau ca erau altfel decat din “plastic” alb 🙂
Ingrediente
- 200-250g fulgi de orez sau fulgi de porumb zdrobiti
- 1 cana de nuci (am pus nuci, alune si migdale) + pentru decor si optional o ceasca mica pentru patul de nuci
- 250g unt
- 1 cana de zahar (180g)
- 1/2 borcan (ca de iaurt ceausist din poza ) cu miere (cam 160g)
- 50 g cacao
- zahar vanilat
Marimea tavii: 20x30cm
PREPARARE
1. Prajesti superficial nucile fara ulei si le lasi sa se raceasca pana trece pasul 2.
2. Zdrobesti fulgii intr-un castron mare. Eu m-am descurcat bine cu pasatorul manual de cartofi.
3. Macini nucile obtinand o granulatie mare, opresti cateva pentru decor si optional ca sa formezi un pat de nuci in tava in care vei turna, explic de ce … In cazul in care nu ai robot cu acel cutit ca o elice, ca sa toci nucile, este de preferat sa le pui intr-o punga groasa cu zip sau legata la gura si sa le zdrobesti cu sucitorul de bucatarie. Pui nucile peste fulgi si omogenizezi.
4. Pregatesti acum tava. Fiindca este o prajitura care adera, este recomandat sa imprastii un strat superficial de nuci maruntate la baza. Merge si cu fulgi zdrobiti mai marunt, asta va ajuta sa o scoateti mai usor din tava. Poti la fel de bine sa nu pui nimic. Unii doar uda tava.
5. Amesteci intr-un bol zaharul tos+zaharul vanilat si pudra de cacao. Astfel nu te vei mai chinui sa desfaci cocoloasele de cacao care de obicei se formeaza, sau sa pierzi timp sa o cerni.
6. Intr-o craticioara pui untul taiat cuburi si mierea. Pui pe foc pana se topeste untul aproape de tot.
7. Adaugi amestecul de zahar si cacao si fierbi pana cand se topeste zaharul tos.
8. Torni ciocolata asta calda peste fulgi. Lucrezi repede ca sa nu se intareasca si sa poti sa o nivelezi in tava.
9. Rastorni compozitia in tava si o nivelezi cu o lingura inox.
10.Poti sa decorezi cu bucati intregi de nuca, sau cu nuca de cocos.
11.Cand s-a racit, o tai patrate si pastrezi la rece.
Daca vrei sa formezi bilute cum am facut eu, atunci trebuie sa imparti fulgii, sa fie mai putini cantitativ in bolul rezervat pentru bilute. Iti trebuie pentru modelare o compozitie mai umeda si lipicioasa. Imparti in doua boluri fulgii si mai iei din ei, dintr-unul dintre boluri doar,probezi consistenta si adaugi la loc din fulgii retrasi atata cat permite compozitia ca sa te lase sa modelezi. Eu am preparat-o de multe ori si stiam dupa racire cam ce consistenta capata. Compozitia pentru bile o cercetezi sa nu apuce sa se intareasca prea rau.
Liv(e) it!
Mi-am adus si eu aminte de reteta, o aveam scrisa intr-un caiet vechi. Nu se mai descifra cantitatea de miere. Ma bucur ca ai postat-o, acum pot s-o fac si eu, stiu ca e foarte buna. Borcan de iaurt nu mai am, doar sticla am pastrat :))
Mihaela, cand am fost la tara de Craciun mi-am adus de acolo cateva obiecte “vintage”, inclusiv si sticla (Y) 😉
Arata tare bine!!!
merci 🙂
wow! arata extraordinar…maine sunt libera, deci, se va face!:)!
sper sa iti placa