Ingrediente
pentru FINANCIERS
- 70 g unt
- 50 g faina
- 60 g migdale sau faina de migdale
- 90 g albusuri de ou 2 XXL sau 3 mici
- 100 g zahar pudra
pentru MOUSSE DE AFINE
- 150 g afine proaspete
- 50 g zahar tos
- 75 g zahar pudra
- 3 albusuri medii
- 150 g smantana 30-40% sau 24%+2lg mascarpone
- 3 foi gelatina (11 x 6 cm) sau la plic
- coaja rasa de limeta / lamaie optional
pentru FRISCA
- 200 ML frisca din smantana
- 2 plicuri zahar vanilat
- coaja rasa de limeta
- pentru DECOR
- 1 mana fructe de padure afine, zmeura, etc
PREPARARE
FINANCIERS
1. Incalzesti cuptorul la 190 grd.
2. Prepara financiers dupa instructiunile de AICI
3. Vei unge cu unt topit sau ulei formele de briosa din silicon.
4. Cu un posh taiat cam 1.5cm (punga groasa taiata la colt), umpli 1/2 din forma de briosa, restul se va umple cu mousse).
5. Le coci cam 15-20 minute. Daca nu sunt rumenite pe margine si mijlocul e prea moale la pipait, mai lasa-le cate 5 minute, depinde de cum coace cuptorul tau. Nu stiu daca e de ajutor testul cu scobitoarea, probabil ca da.
MOUSSE DE AFINE
1. Abusurile le bati tare, adaugi zaharul pudra si continui sa bati o bezea tare. Daca nu iti convine sa fie coapta doar din oparirea cu siropul de afine, atunci o vei bate tip elvetian meringue, la bain marie. E bine si asa (am explicat la Dintii negrului procedura).
2. Inmoaie in 50-100 ml suc scurs de la fructe sau apa rece gelatina, pentru cateva minute, pana se termina procedura sosului cald de afine de la pasul 3.
3. Afinele intregi le pui intr-o craticioara mica impreuna cu restul de 50g zahar, la foc moderat. Amesteci pana se topeste zaharul. Cand s-a topit dai focul la maxim, dai 1 clocot si opresti focul.
4. Scurgi foile de gelatiana si le mixezi cu sosul de afine. Gelatina la plic, daca asa ai, nu o mai dezlegi la bain marie, doar o pui hidratata, dupa ce ai oprit focul la afine. Gelatina nu trebuie fiarta pentru ca nu mai incheaga.
5. Adaugi sosul in bezea si amesteci cu miscari de jos in sus cu telul para. Lasi niste minute, ca sa se coaca albusul de la caldura siropului, daca n-ai batut-o la bain-marie.
6. Bate usor smantana cu o furculita, doar pe jumatate, fiind o smantana foarte grasa. La mousse nu ne trebuie sa fie aerata maxim. Rastoarn-o in amestecul de bezea si omogenizeaza.
7. Financiers racite le pui in hartie de briosa, care va fi asezata in forma din silicon si peste blat dozezi in restul de 1/2 spatiu al formei ramas liber, acest mousse.
Eu am folosit o lingura cu caush semisferic de portionat inghetata ca sa pun frumos si uniform mousse peste financiers. Poti folosi un posh / punga taiata, asa cum ai procedat cu financiers.
8. Le dai la frigider pentru minim 2 ore ca sa inchege mousse-ul.
ASAMBLARE
Dupa racire le scoti cu tot cu hartiile cupa pe un platou.
Bati frisca cu zaharul vanilinat si recomand intaritor la frisca din smantana cu care decoram. Nu folositi frisca vegetala. Nu e buna la gust.
Am format spirale si ciufuletzi cu un pos cu dui mediu spre mic.
Am decorat cu fructe scurse bine de suc.
TIPS: sucul scurs de la fructe, daca iti ramane de la dizolvarea gelatinei, il amesteci intr-o carafa de limonada si vei avea astfel o bautura racoritoare aromata si roz.