Cu zahar mai putin, suficient de dulce insa, asa cum ii sade bine unui astfel de preparat. Anul trecut am folosit aceeasi metoda de preparare (reteta), dar mi-a fost teama cu putin zahar si am folosit 700g in loc de 450g la 1 kg de afine. Mai am si acum un borcanel in stare perfecta si tinut in conditii de foarte cald la bloc. Eu, acum, am preparat-o in urma cu 1 saptamana si este ok. In caz ca se intampla ceva dupa mai mult timp, voi semnala aici, dar nu am vreun dubiu ca se nu se va mentine bine, daca sterilizezi corect borcanele si le vei inchide perfect etans. Metoda de preparare este perfecta, fructele nu se fierb indelung timp.
Au rezultat 2.5 borcane de 375g.
INGREDIENTE
1 kg afine
450 gr zahar
1 baton scortisoara (cca 10 cm; optional)
4 cuisoare (optional)
PREPARARE
1. Acopera afinele cu zahar si lasa-le 1 ora la macerat intr-o cratita cu “fund” gros. In acest timp, borcanele spalate cu apa calda si detergent si sterse, le pui in cuptor pe gratar si aprinzi focul la 200-220grd. Le sterilizezi 20-30 minute, oresti focul si le lasi in cuptorul cald pana torni dulceata in ele.
2. Pui cratita la fiert la foc mic la inceput, pana afinele isi lasa sucul si incepe sa fiarba. Dureaza cca 15 minute. Cand incepe tot amestecul sa fiarba, il mai lasi inca 1 minut.
3. Strecori afinele de sucul lasat. Le lasi 10 minute la scurs ca sa colectezi cat mai mult suc.
4. Pune sucul strecurat inapoi pe foc, la fiert, impreuna cu scortisoara si cuisoarele. Fierbe-le timp de 20 minute si curata spuma groasa care se formeaza deasupra.
5. Pune apoi afinele in siropul fiert. Lasa-le inca 8 minute la fiert din momentul in care incepe sa clocoteasca.
6. Pune dulceata de afine fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, sterge gura borcanului daca s-a murdarit, pune capacele si strange-le bine.
Intoarce borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasa-le asa 10 min, “sa se faca vid”. Pune borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasa-le sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat se numeste operatiunea).
7. Pastreaza borcanele la loc racoros, in pivnita sau camara.
Liv(e) it!
Va las retete de prajituri cu dulceata:
– Papanasi cu mere – reteta de odinioara;
– Budinca cu branza de vaci si stafide
Ce coincidenta, tot asta am facut si eu ieri. Cu toate ca am pus putin zahar, tot mi s-a parut dulce, fiindca am avut niste afine foarte bine coapte si dulci. Asa ca, am stors o lamaie si a fost perfect. Data viitoare incerc si cu mai putin zahar.
si mie mi s-a parut dulce chiar si numai cu atat
Foarte buna dulceata si sanatoase afinele;eu anul asta am indulcit si dulceata si compoturi cu fructoza;foarte buna!
cu fructoza fara gelifiant leaga vreun pic siropul? noi am renuntat la fructoza pt. ca sotul meu s-a documentat si a citit aspecte negative despre ea. acum, nu stiu ce sa mai zic …
Pingback: Magiun la bloc. Neafumat! :) | FOOD DESIGN
Pingback: Clatita carpatina (fara gluten) | FOOD DESIGN