Este geniala aceasta reteta de budinca de legume, “budinca de zarzavat” cum este numita in cartea de bucate a bunicii editata in 1938. Straturile de clatite din budinca sunt facute de fapt doar cu galbenusuri de ou (3), dar dupa ce le-am gustat foile, nu este mare diferenta de gust fata de clatitele stiute (click aici pentru reteta de baza de clatite), asa ca puteti pune doua oua intregi in loc de 3 galbenusuri. Daca optati sa preparati doar cu galbenusuri, aveti o colectie intreaga de preparate din albusuri (click aici pentru retete cu albusuri) sau puteti sa le congelati.
Preparatul este un fel de mancare satios si demn de a sta pe orice masa festiva pentru ca este nu doar bun ci foarte, foarte bun.
Fiind luna septembrie, legumele au fost din felul celor congelate si au fiert rapid, in 10 minute de clocot. Va rog sa adaptati timpii de fierbere, dupa anotimp, daca sunt legumele proaspete din piata, ori congelate.
De cate ori fac clatite nu ma abtin sa nu rad in sinea mea cu pofta de un episod amuzant legat de primele clatite facute de fiica mea. De fapt uitasem eu, dar am gasit la o curatenie pastrat un bilet scris caligrafic de ea (avea vreo 12-13 ani pe atunci): “Am facut clatite. Dar nu stiu de ce au iesit numai doua?! Imi pare rau ca nu v-au ramas si voua.” 🙂 Este epic!
Ingrediente
Pentru foile de clatite
- 3 galbenusuri de ou sau 2 oua intregi
- 180 g (pe cantar) lapte rece
- cca. 10 linguri pline bine cu faina
- 2-3 linguri cu apa minerala ori sifon
- ulei pentru uns tigaia (NU unt!)
Pentru umplutura de legume
- 200 g de mazare
- 250 g pastai subtiri de fasole verde
- 200 g morcov, conopida
- 100 g unt
- 150-200 g cascaval ras
- 125 g smantana acra fermentata
- 1 ou mic OPTIONAL
PREPARARE Budinca de clatite cu legume, in straturi
1. Scoti din timp untul sa ajunga la temperatura camerei si sa se inmoaie.
2. Razi cascavalul.
3. In doua mici oale vei fierbe separat fasolea verde taiata cubulete + mazarea fara sare ca sa isi pastreze culoarea verde (cea congelata fierbe in 10 minute) si in cealalta oala morcovul dat in doua + conopida in apa cu sare.
4. Cat timp fierb legumele, prepari aluatul pentru foi. Bati galbenusurile cu un praf de sare cu un tel para, adaugi 1/3 din laptele rece (la temperatura camerei) si pui lingura cu lingura 1/3 din faina amestecand rotit. Astfel se omogenizeaza perfect, fara cocoloase. Mai adaugi lapte, amesteci si subtiezi, si iar faina si uite-asa pana ajunge la consistenta unei smantani care curge. Compozitia imbraca frumos dosul unei linguri, nu o lasa curata.
4. Mai departe, va trebui sa calibrezi cantitatile dupa marimea tigaii tale de facut clatite. Eu am una mica cu diametrul de 19 cm si am obtinut 6 foi, exact cate spune in reteta.
5. Este timpul sa strecori de zeama legumele. Le gusti daca sunt facute. Mazarea si fasolea le vei rasfira pe o tava si le vei presara cu sare putina. Vei opri 1 lingura de mazare pentru decor.
6. Dupa ce se scurge bine si morcovul + conopida, le vei taia cubulete mici de marimea bobului de mazare cel mult. Distribuie-le peste mazare in tava. Nu se mai pune sare!
7. Clatite stii sa faci? Sa ai un castronel / cana cu ceva ulei in care sa stea pensula din silicon cu care ungi tigaia teflonata (cu particule din piatra etc) de clatite. O incingi la foc mediu fara sa fumege si torni cu un polonic compozitie de aluat, rotesti tigaia sa acopere bine suprafata si cand se desprinde de pe margini o intorci cu o paleta din silicon de buna calitate (care nu se topeste). Atentie, cele facute doar cu galbenusuri sunt mai fragile, de aceea spun de spatula din silicon pentru ca are muchii inguste si introduci usor sub clatita fara sa o rupa. In lipsa de spatula din silicon, incearca cu cea din lemn sau lama lata a unui cutit.
8. Incinge cuptorul la 220 de grade.
ASAMBLARE Budinca de clatite cu legume, in straturi
1. Imparte in 5 sectoare legumele reci din tava. Daca ai avea o forma cu pereti detasabili (de blat de tort) cu diametrul foilor, atunci vei obtine o forma ca de tort, cu legumele uniform distribuite pe foaie. Cum eu n-am avut una potrivita, am obtinut o forma de cupola a preparatului, pentru ca legumele nu sunt terci si nu stau si pe margini, dar asta nu afecteaza cu nimic gustul si zic eu nici estetica preparatului.
2. Unge cu ulei tava, aseaza o foaie de clatita si peste ea 1/5 din legume si peste legume 1/6 din cascavalul ras.
Vei termina cu o foaie de clatita pe care pui ultima sesime (1/6) din cascavalul ras, fara legume, si cateva cubulete de unt. Introduci tava in cuptor si coci pentru 10 minute, cat sa se topeasca cascavalul.
Cu o jumatate de ora inainte de a servi masa, amesteci smantana cu restul de unt moale, un praf de sare si un ou batut pe care eu nu am vrut sa il mai pun. Imbraci partea de sus a preparatului si decorezi cu 1 lingura de mazare fiarta oprita, asa cum am spus mai sus.
Se mai coace 20-30 de minute. Cascavalul capata gust de copt si se intinde cand mananci din portie. Un deliciu demn de orice masa festiva, o cina in familie sau petrecuta cu prietenii, dar si fel principal la masa de pranz.
Liv(e) it!