Aceasta varianta este testata de vreo 70 de ani si ramane actuala. Este din cartea de bucate a bunicii, editata in anii ’50, cand inca se gatea cu unt sau untura si smantana era nedegresata.
Ingrediente
- 500 g carne macra de porc sau vita, tocata
- 2 dovlecei mai degraba marisori
- 1 ceapa mare
- 100 g smantana grasa pentru gatit
- 2 lg pasta de rosii
- 2 lgr faina
- 1 lg unt sau untura
- marar
- 3-4 lg orez cu bob rotund
PREPARARE
1. Umplutura este ca pentru sarmale. Se fierbe orezul 10-15 minute, scurge-i apa se amesteca cu carnea, sare, piper si optional marar + ceapa taiata cubulete si calita in 2 linguri de ulei. Eu am uitat sa fierb orezul, mi-am dat seama din poze :). … si n-am avut decat orez cu bob lung. Recomand sa fie rotund.
2. Spala dovleceii, usuca-i in prosop, taie-le cotoarele si decojeste-i daca sunt marisori. Spinteca-i in lungime si cu o lingura metalica scoate semintele. Vei obtine 4 corabioare.
3. Indeasa cu degetele umplutura in straturi si la final si peste margini. Prajeste-i in 2 linguri de ulei si apoi scoate-i pe un servet absorbant.
4. Intr-o alta tigaie topeste 1 lingura de unt, si prajeste doar putin cu 2 lingurite de faina. Amesteci mereu ca sa nu faca cocoloase. Adaugi pasta de rosii dezlegata in 200 ml de apa si smantana. Omogenizezi si inchizi focul.
5. Intr-un vas yena sau ceramic pentru cuptor, asezi dovleceii si torni sosul. Se coc la 180 de grade 40 de minute sau mai mult, depinde de marimea lor. Eu dupa fotografiere i-am mai copt 15 minute, voiam sa fie mai rumeni. Se mananca simpli, in sos, sau cu smantana. Se presara cu marar tocat pentru servire.
Liv(e) it!