Entuziasm total este pentru acest preparat care merită făcut cel putin o data pe an, nu numai la sărbători. Este dulcele perfect de weekend. Este uşor de făcut, atenţie sporită este necesară doar la prepararea siropului care poate să aibă un punct critic cand trebuie oprit focul, iar mai apoi, se lucrează repejor, de aceea toate celelalate ingrediente trebuiesc să fie gata pregătite, sau la îndemana, după caz. Am explicat pas cu pas pe întelesul tuturor începatorilor, mai jos, la PREPARARE.
Fabuloasa reusita a cititorilor blogului meu, am primit dovada 🙂 :
Timp de preparare 25 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 40 minutes
Portii 32 bucati medii / mici
Ingrediente
- 400 g zahăr
- 240 ml apă
- 200 g unt
- 400 g lapte praf
- 50 g cacao
- 1 plic zahăr vanilat
- 100 g merişoare
- 100 g nuci sau alune + fistic
1. Miezurile de nucă rasturnate grămadă într-un colţ de tavă sau platou mare, le vei trage puţin câte puţin către tine ca să vezi ce alegi şi le vei curăţa de cojiţele care vor scârţâi neplacut în dinţi, dacă nu le îndepărtezi. Să nu crezi ca dacă vei cumpara miezuri gata curăţate, sunt si atent selectate.
In tigaia tip grătar fără ulei, le vei învârti la foc iute cam 2 minute şi vei opri focul. După răcire le pui într-o punga cu zip sau legată la gură şi le zdrobesti manual cu sucitorul de întins foi sau o sticlă de sticlă, dacă nu ai sucitor.
Taie la gura punga cu merişoare si lasă totul în aşteptare.
2. Ai nevoie de o tava cu o suprafata de cca 450 cm pătraţi, în cazul meu am folosit una de 18 x 25 cm. O vei îmbrăca la interior cu folie din plastic alimentară.
3. Intr-un castron încăpător, în care vei amesteca la final şi cu siropul, omogenizeaza laptele praf cu cacaoa. Lasa-le în aşteptare.
4. Prepararea siropului necesită atenţie sporită. Intr-o cratiţă cu pereţi înalţi, dar şi cu suprafaţa mare de evaporare, pune la fiert la foc mediu zahărul şi apa. La primul clocot, reduci focul la minim. Scazi siropul probând din cand în cand astfel: picură într-un pahar cu apă rece şi picatura îşi păstrează forma când cade la fund, nu disperseaza imediat. Depinde acum şi de calitatea zahărului, dacă acesta cristalizează pe peretii oalei, muţi siropul într-o cratiţă curată, dar asta nu am paţit-o decat la o dulceaţă, nu şi acum. Opreşte focul.
5. Taie untul cuburi mari şi amestecă-l cu o lingură sau spatulă în siropul fierbinte, până se topeşte. Adaugă si zahărul vanilat. Daca se topeste greu, mai pui un pic pe foc, impreunate.
6. Mai departe se lucrează repejor, răstoarnă siropul în amestecul uscat şi mixează puţin (sau manual cu telul para), cât să omogenizeze toate.
7. Răstoarnă şi nuca + jumatate (sau un pic mai mult) din merişoare şi omogenizează. Cu restul de merisoare vei decora suprafata ciocolatei dupa ce o vei turna.
8. Răstoarnă compoziţia în tava pregatită, curăţă bine pereţii cu paleta din silicon şi nivelează. Presară merişoarele oprite.
9. Lasă la răcit pentru minim 3 ore, sau peste noapte.
Dupa intarirea la frigider se taie frumos cu un cuţit bine ascuţit care să aibă lama, de preferintă, subţire. Eu am şi un cutter mare de bucatarie, pe care îl folosesc atunci cand vreau să arate ca tăiate cu laserul 🙂
Este delicioasă !
Liv(e) it !