Carnea, mai ales cea de pui cumpărat din magazin, care este mai fadă, o prefer marinată, așa cum am procedat la rețeta Pulpe de pui cu sos balsamic sau orice altă variantă de marinare. Am cântărit din ochi rețeta aceasta cu carnea marinată în amestec pe bază de suc de lămâie, sosul din iaurt la pui nu-mi era străin, prin urmare, am decis că va fi o alegere bună și nu m-am înșelat. Eu am preparat cu iaurt 3.5% grăsime. Nu stiu dacă ar fi la fel de savuros cu iaurt degresat maxim, mă îndoiesc. Cel mai gustos ar fi daca puteți să preparați cu iaurt de casă din lapte integral. Click AICI pentru rețeta de iaurt de casă.
Ingrediente
- 1 pui porţionat
- 2 linguri miere
MARINADA
- 3 lămâi
- 3 linguri ulei
- 1 bucăţică de ghimbir
- 4 căţei usturoi
- 1 praf de piper - optional
- sare
SOSUL DIN IAURT
- 1 kg iaurt natur (recomandat facut in casa din lapte integral)
- 2 linguriţe praf de curry
- optional putin coriandru tocat sau pulbere 1/4 lgr
- 1 linguriţă rasa cu seminţe de anason
- verdeata pentru decorare farfurie
- sare şi piper
PREPARARE
1. Speli puiul cu apă rece. Îl porționezi și ai grijă să fie bine scurs de apă. Eventual tamponezi cu prosop din hârtie pus în multe straturi. Eu îndepărtez pielea, voi procedați așa cum doriți. Crestezi pulpele adânc la încheietură sau le dai în două așa cum am făcut eu, ca să nu rămână în sânge. Crestezi părțile cărnoase în diagonale. Pieptul îl dai în două pe lung și îl crestezi în romburi adânci cam de 1cm. Așezi carnea într-un vas în care urmează să îl marinezi.
2. Cureți ghimbirul și usturoiul. Le dai pe răzătoare, pe partea cu găuri mici. N-am mai trecut prin presă usturoiul, dacă tot aveam în fată răzătoarea.
3. Cureți de coaja lămâile. Le storci la storcătorul electric.
4. Le amesteci împreună cu ulei, piper și sare. Răstorni marinada peste carne, le ungi bine și acoperi etanș cu capac sau folie. Pui la frigider, la marinat, pentru minim o oră.
5. Încinge cuptorul la 180° C
6. Scurge bucăţile de pui de marinadă și fragmente care s-ar putea arde şi unge-le cu miere. Soțul meu nu agreaza nimic dulce în mâncăruri, fel principal, dar aici, fiind marinat în lămâie și sosul din iaurt acrișor, a mers bine mierea.
7. Într-o tava cu pereți înalți, răstorni iaurtul. Adaugi sare, piper, anason și curry. Omogenizezi bine sosul.
8. Pune deasupra bucăţile de pui unse cu miere. Pune deasupra rondele de lămâie.
9. Introdu la cuptor pentru 45 de minute, întorcând carnea din când în când.
10. Dacă iaurtul s-a strâns în conglomerate, răstorni sosul în blender și îl mixezi cu puțin iaurt.
11. În farfurie pui sos, decorezi cu coriandru verde sau sau pătrunjel tocat, pui bucățile de pui cu feliile de lămâie pe ele.
Noi am însoțit cu salată de varză și morcov asezonată și garnitură din orez alb basmati după metoda de
AICI CLICK . A doua zi, am insotit cu cartofi natur.
Liv(e) it!
Interesanta ideea de pui cu iaurt. Cred ca ar putea fi pe gustul meu. 🙂
Diana, m-as bucura tare sa iti placa. M-a atras si ideea de marinare in suc de lamaie la aceasta reteta 🙂