Am gatit acest tort in 2016, pentru ziua de nastere a fiicei mele. Imi pare rau ca nu am sa iti arat si o felie din acest cheesecake bogat. Nu a fost timp de fotografiat, dovada sta si poza de prezentare. Cum stiu ca aveti incredere in mine cand va spun ca arata foarte apetisant si in sectiune, dar mai ales, gust bun, imi temperez vinovatia :). Numai sa citesti lista cu ingredientele si iti vei da seama de infuzia de gusturi pe care o vei gasi in acest tort.
SURSA retetei: blogul Enjoy Dessert
Instructions
PENTRU CRUSTA (blatul)
-
350 g biscuiti integrali, 150 g unt, 3 linguri cacao, 2 linguri zahar, 2 linguri lapte
PENTRU CARAMEL
-
200 g zahar, 4 lg apa, 1 praf de sare, 70 g unt, 70 ml smantana grasa, 100 g alune
PENTRU CIOCOLATA - stratul 1
-
80 gr ciocolata neagra > 70% cacao, 1 lingura ulei, 1 lingura lapte
PENTRU CREMA DE BRANZA
-
300 g branza de vaci uscata, 100 g smantana grasa, 100 g ciocolata alba de buna calitate, 150 ml smantana pentru frisca, 1 lingurita zahar vanilat, 4 g gelatina granule
PENTRU CIOCOLATA - strat 2
-
100 g ciocolata neagra > 70% cacao, 2 linguri lapte, 1 lingura ulei
PENTRU ORNARE
-
bomboane Toffifee, alune, frisca, etc.
Tava detasabila de 21 cm diametru pentru tort rotund.
PREPARARE Tort Toffifee cu alune, caramel si ciocolata
1. Preparare caramel : marunteste la robot, doar pe jumatate alunele (poti sa combini cu alune de padure). Daca nu ai robot, le pui intr-o punga cu zip si le zdrobesti cu sucitorul sau o sticla de sticla. Pentru caramel, intr-o cratita larguta care nu lipeste, pui zaharul + 4 lg de apa la foc mediu, sa se topeasca. Amesteci cu lingura din lemn pana se topeste omogen, mai iutesti focul si zaharul se va face aramiu, fara a fi ars. Opresti focul, pui smantana + sarea, amesteci energic ca sa nu se intareasca de la socul termic. Untul cuburi il adaugi in caramel si omogenizezi. Adaugi si alunele tocate si amesteci. Lasi in asteptare.
2. Acum vei face crusta. Topesti untul la foc moderat. Biscuitii ii vei macina fin la robot. Rastorni biscutii in castron, adaugi zaharul si cacaoa si amesteci. Torni untul topit, amesteci si apoi torni si 2 linguri de lapte sau mai mult, cat sa modelezi mai usor crusta. Tapetezi cu hartie de copt tava. Ai AICI, in reteta de Quiche instructiuni pentru cum sa obtii usor un disc perfect din hartia de copt. Torni compozitia de biscuiti, si cu fundul unui pahar o compactezi, urcand-o pe peretii tavii. Introduci tava in congelator pentru 10 minute. In tava torni si carmelul si dai la rece in frigider.
3. Pentru topirea ciocolatei, iei un vas cu apa pe care o incingi, iar deasupra pui un castron gros din sticla sau ceramic. Topesti la abur ciocolata impreuna cu uleiul si laptele. Se poate si la microunde. Torni peste caramel si introduci iar la frigider.
4. Pentru crema de branza, incepi cu ciocolata alba, pe care o vei topi doar la bain-marie de data aceasta, fiind mai sensibila si sa nu risti sa o arzi. Lasi ciocolata topita deoparte si puni gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece, 4-5.
5. Mixezi branza cu smantana in blender pana devin o pasta fina. In loc de branza si smantana poti folosi si crema de branza gata cumparata din magazin. Scoti crema de branza fina si pufoasa din blender in mixer. Adaugi treptat ciocolata topita. La viteza mai mica incorporezi si gelatina hidratata.
6. Smantana lichida pentru frisca o mixezi cu o lingurita de zahar vanilat, apoi o incorporezi cu miscari de sus in jos in crema de branza. Torni crema de branza peste glazura de ciocolata si dai tortul la congelator de aceasta data.
7. Prepari glazura 2 identic cu prima glazura si o lasi la racorit 15-20 de minute. Cand crema de branza este suficient de intarita, torni glazura de ciocolata, nivelezi si din nou si introduci tortul la frigider. 8. Ornezi dupa inspiratie dupa intarirea glazurii. Eu am creat litera A, de la numele fetei mele. Tu poti sa bati frisca si sa ornezi cu spirale si bomboane Toffifee.
Liv(e) it!