Nu-i asa ca seamana cu Millefeuille? Excelenta la gust, a disparut rapid din frigider. Cand fiica-mea cere voie sa duca si prietenelor ei dintr-un preparat, inseamna ca este deosebit de bun. Puteti sa o gatiti de Revelion si sa o inzorzonati potrivit evenimentului cu figurine din ciocolata alba. Va avea imaginea in alb potrivita anotimpului.
Sursa este: Gustosel – blog culinar blogul frumoasei noastre prietene Ceslava Bodiu din Republica Moldova. Din pacate blogul nu mai exista, dar puteti vizita grupul ei din Facebook: Gustosel.
Timp de preparare 1 hour
Timp de gatire 40 minutes
Ingrediente
PENTRU FOI
- 400g lapte condensat conserva (Milchmädchen sau echivalent, nu lichid in sticluta)
- 2 oua
- 170 gr. faina alba - calitate superioara
- 15 gr. praf de copt (1,5 pachetele)
PENTRU CREMA
- 400 ml. smantana grasa si consistenta 48% sau mascarpone
- 200 gr. smantana pentru frisca (nu vegetala!)
- 3-4 linguri zahar pudra (eu am pus si vanilat)
TOPPING
- 100 gr. ciocolata cu lapte taiata carlionti
- sau tip glazura, o mai amesteci cu: 30 gr. unt
PREPARARE
1. Ciocolata o scoti din frigider cu cateva ore inainte ca sa ia temperatura camerei.
2. Pregateste ingredientele ca sa le ai la indemana.
3. Pregateste o tava acoperita cu hartie de copt. Pe partea dorsala a hartiei de copt desenzi un cerc de diametrul dorit, cu ajutorul unei farfurii sau al unui capac (22-24cm).
4. Incalzeste cuptorul la 200 grd.
FOILE
1. Intr-un castron, mixezi ouale cu laptele condensat, pana se fac spuma.
2. Adaugi faina impreuna cu praful de copt si o incorporezi in compozitia de oua-lapte. Mixezi foarte bine, ca sa nu faca cocoloase, iar compozitia trebuie sa fie spumoasa si de consistenta smantanei groase.
3. Pui pe centru vreo 2 linguri mari de aluat si ungi portiunea din mijlocul cercului. Stratul de aluat va fi foarte subtire, dar va creste la coacere. La mine au intrat 4-5 linguri de aluat la o foaie, deoarece am folosit un lapte condensat lichid, de care trebuia sa scap din frigider, pe care l-am imbogatit cu doua linguri zdravene de mascarpone si de aceea nu au crescut ca la Ceslava, dar gustul a fost demential si au fost suficient de moi.
4. Se coc foile de tort foarte repede, cam 5 minute la 200C, dar spun orientativ, dupa cum coace cuptorul tau, la mine a durat mai mult, nefiind aerate. Le scoti pe un gratar si imediat inlaturi foaia de hartie, cat este fierbinte. Odata racita, hartia devine foarte dificil de inlaturat. Foile se suprapun abia dupa ce s-au racorit, altfel, se pot lipi intre ele. Obtii cca. 5-6 foi cu diametrul 26 cm, sau 7-8 foi cu diametrul mai mic. La mine a iesit cum vedeti (22cm) avand consistenta diferita.
CREMA
Mixezi bine smantana lichida pentru frisca, dar nu prea mult, ca sa nu se taie si apoi mai mixati cu smantana groasa ori mascarpone si cateva linguri de zahar pudra, dupa gust.
ASAMBLARE
1. Ungi din abundenta pe rand cate o foaie, si le suprapui, asambland torta.
2. Faci carlionti din ciocolata cu ustensila de curatat cartofi. Eu am pus in centru si baghetute si am mai ras putina.
Daca optezi pentru glazurare, trebuie sa opresti crema sa imbraci si lateralele (sau nu!). Ciocolata si untul puse intr-un ibric le topesti punand ibricul la bain marie in apa fierbinte fara foc. Daca e rasa ciocolata se topeste instant. Poti sa o topesti si la microunde (proces f. rapid, nu am cuptor cu microunde). Glazurezi turnand in centru pe causul unei linguri ca sa se formeze ca o fantana si sa nu faca gaura.
3. Dai torta la frigider pentru citeva ore. Eu am pozat imediat si s-au mai murdarit straturile. Tu sa ai rabdare si sa o lasi peste noapte. A doua zi, se va taia perfect curat si se va mai inmuia.
Poti sa decorezi farfuriile si cu figurine din ciocolata, fructe sau alte ornamente comestibile.
Liv(e) it!
RETETE DE TORTURI DELICIOASE:
Vaaaai, frumoasa surpriza mi-ai facut sa vad reteta preferata de torta la tine pe blog!!! 🙂
Arata fantastic si torta, si felul in care ai prezentat-o, recunosc ca eu mai am tare mult de invatat, pina mi-or reusi si mie astfel de poze…
Multumesc din suflet ca m-ai pomenit de bine, te imbratisez si eu!
Pupicei :*
Esti foarte talentata si preparatele tale nu au nevoie de nu stiu ce fel de poze cu motz. Cei cu experienta vor pricepe cat de gustoase sunt. Pup.
Ce minunatie ai facut aici! Cred ca este un deliciu!
Da, dupa gustul meu. Multumesc pentru vizita.
Imi place cum arata si ce contine desertul acesta cu nume greu de pronuntat 🙂 Si tare frumoasa prezentare i-ai facut, felicitari!
Arata excelent! Trebuie sa retin si eu reteta!
Ma bucura si onoreaza fiecare vizita a ta.
Pingback: Prajitura Somloi Galuska | FOOD DESIGN