Rețeta tradițională de sarmale cu carne și varză murată

Probabil că este reteta căreia i se face cea mai asiduă reclamă, mai ales atunci când ne vin musafiri din străinătate 🙂 Este un fel de mâncare gătit adesea în orice casă de români. Românii nu concep ca masa de Crăciun să nu primească porții aburinde de salmale cu un ardei iute și o mămăligă aurie alături.
Rețeta tradițională de sarmale cu carne și varză murată

Timp de preparare 1 hour 30 minutes
Timp de gatire 2 hours 30 minutes
Timp total 4 hours
Portii 12 portii

Ingrediente

  • 1 varză foarte mare murată sau două medii

UMPLUTURA DIN CARNE

  • 700 g carne tocată de porc (se poate și din vita pentru cei care nu mănâncă porc)
  • 1 ceapă mare tocată
  • 60-70 g orez cu bob rotund
  • 2 linguri cu uleisare (opțional)
  • piper măcinat proaspăt
  • 1/2 lgr boia dulce

STRATURILE

  • mijloacele moi și resturile de foi rupte din verze, tocate din cutit
  • 1 lingură de untură sau 2 linguri cu ulei
  • optional bucăți se șuncă de porc cu șorici
  • crenguțe de cimbru uscat
  • piper boabe - 1 linguriță rasă
  • 2-3 foi de dafin
  • bulion de roșii, roșii la borcan făcut în casa
  • zeamă de varză 1-2 căni

PENTRU SERVIRE

  • smântână
  • ardei iuți
  • mămăligă sau pâine mai veche

Rețeta tradițională de sarmale cu carne și varză murată
PREPARARE SARMALE CU CARNE TOCATĂ
OPERATIUNI PREMERGATOARE
1. Atenție, daca varza este extrem de sărată, se tine la desărat minim 2 ore în apă rece.
2. Pe un castron larg stoarce în mâini verzele și păstrează zeama scursa cu care vei umpla cratita periodic.
3. Pe o tavă pune o farfurie cu fundul în sus și pe ea așezi frunză cu frunză de varză murată. Astfel se va mai scurge din zeama de varză ca să nu curgă de pe tocător mai apoi.
4. Pe blatul de lucru așterne prosoape de hârtie sau bumbac, mai spre marginea blatului ca să nu curgă zeama pe jos, direct in papuci :), și deasupra pune tocătorul din lemn.
5. Toacă varza rămasă. Cotorul tare se aruncă sau se ronțăie.

PREPARARE UMPLUTURA
1. Încinge la foc mic 2 linguri de ulei. Toacă mărunt ceapa și călește 2 minute până ce devine sticloasă.
2. Într-un castron încăpător răstoarnă carnea tocată și amestecă cu orezul, ceapa calita, piperul măcinat și boiaua.
3. Sare se presara doar un praf fin sau deloc în cazul în care varza e cam sărată.
Rețeta tradițională de sarmale cu carne și varză murată
1. Într-o cratiță cu margini înalte, din cea cu pereți groși, sau vas din pământ dacă le fierbi la cuptor integral, dar durează mult, ungi cu untură (optional) sau ulei și așterni un strat de varza tocata. Deasupra pui 2 ramuri de cimbru și o foaie de dafin + câteva boabe de piper. Aruncă și bucăți de șuncă cuburi mai mari cam de 2.5 cm-3 cm pentru ca se mai topesc la gatit.
2. Pe tocător întinde foaia, secționează-i nervura tare cu un cuțit mare. În funcție de mărime, foaia se taie în 2 parti, depinde cât de mari faci sarmalele. Să fie medii sau mici. Cele uriașe nu sunt apetisante.
3. Iei cu o lingura sau direct cu măna cca o lingură de umplutură și așezi la baza groasă a foii.
Rețeta tradițională de sarmale cu carne și varză murată
O învelești de jos în sus o dată si rulezi un pic. Apoi de la dreapta la stangă, și apoi de la ștanga la dreapta, după care o termini de rotit, vârful fin al foii o va sigila ca să nu se desfacă.
Rețeta tradițională de sarmale cu carne și varză murată
4. Așezi sarmalele pe măsură ce le produci, în cercuri concentrice începând de la exterior.
5. Apoi iar presari varza tocata și mirodenii ca la primul strat.
6. Continui să aranjezi restul de sarmale. Peste ultimul strat de sarmale întâi punem mirodeniile și șunca și apoi varza tocată.
7. Desfaci într-un castronel bulionul cu apă, sau daca ai suc de roșii torni deasupra nediluat, apoi mai umpli cu apa sau zeama de varza ca sa treaca lichidul de un deget deasupra. Fii prudenta la umplerea cu zeama de varza, se utilizeaza doar daca nu e foarte acra sau sarata.
Rețeta tradițională de sarmale cu carne și varză murată
8. Se începe fierberea pe plită la foc moderat sub capac. După ce încep clocote se trage capacul într-o parte. Nu este voie foc iute deoarece clocotele tari pot să desfacă unele dintre sarmale. Cratița trebuie umplută cu apa sau zeamă de varză, periodic, ca să nu fiarbă în sec sarmalele.
9. După vreo oră de fiert la foc potolit, se continuă la cuptor. Când introduceți în cuptor, lichidul trebuie să mustească puțin la suprafață.
10. Cu cât ții mai mult la foc moderat si chiar mic, cu atât parcă se fac mai bune la gust. La cuptor le fierbi încă minim o oră și la final trebuie pe jumătate sucul să se fi evaporat și să arate rumene deasupra.
Rețeta tradițională de sarmale cu carne și varză murată
Le vei servi mesenilor fierbinți, însoțite de mămăligă ori pâine. Smântâna dă gust bun și ardeiul iute merge de minune la sarmale.
Liv(e) it !
Rețeta tradițională de sarmale cu carne și varză murată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..