Secretul reuşitei pentru un gust foarte bun al acestei ciorbe este să o acresti cu zeamă de varză, să tai cuburi doi cartofi in zeamă şi să o fierbi cu ramuri de cimbru. Smântâna adaugată în ciorbă este un plus binevenit. Noi o adăugam în farfurie la servire, nu în toată oala.
Ingrediente
SUPA
- 1.5-2 l apă clocotită
- 2 linguri - ulei
- 1 ceapă mare tocată
- 1 morcov mic spre mediu ca cel din supermarket
- 1/2 ardei gras
- 2 cartofi albi făinoşi
- 600 g roşii proaspete cubuleţe (iarna > la cutie in suc propriu)
- 3-4 ramurele de cimbru uscat sau doua verde
- optional: 2 linguri de orez cu bob rotund alb (eu nu pun pentru că au perisoarele deja)
- 1 lingurita rasa sare grunjoasă
- 2 cani cu zeama de varza sau bors
- 1 legatură de pătrunjel (tocate frunzele fara tije)
PERIŞOARELE
- 250g carne de porc, sau vitel sau amestec (poate fi tocata, daca n-ai chef să o toci)
- 1 ceapă mică tocată fin
- 2 linguri cu orez cu bobul rotund - fiert
- 1 ou mare
- 1 legatură de pătrunjel (tocate frunzele fara tije)
- 1/2 linguriţă piper negru
- 1/2 linguriţă sare (guşti)
PREPARARE
Vei fierbe mai întâi in ibric 2-3 linguri de orez cu bob rotund.
1. Pune vreo 2,5 litri de apă la fiert, din care vei opri ca să mai umpli oala cu supă. Roşiile spălate le crestezi în cruce la varf, superficial, şi le laşi 30 de secunde la opărit in apă (fara foc). Astfel le vei decoji fără dificultate.
2. Curăţă, spală şi toacă morcovul cubuleţe sau ras pe razatoarea cu găuri mari, ceapa curăţată de foi şi spălată, o toci cubuleţe mici, ardeiul cubuleţe de vreo 7-8 mm.
3. Incinge 2 linguri cu ulei, intr-o tigaie cu pereţi inalţi şi caleşte-le timp de 5 minute legumele tocate.
4. Rastoarnă-le in apa clocotită si fierbe-le 5 minute sau cat timp amesteci ingredientele de perişoare.
5. În acest timp, amesteci ingredientele pentru perişoare (mai gustoasa este ceapa călită in tigaie, dar nu te mai complica) împreună cu pătrunjelul spălat si tăiată doar partea cu frunze. Tijele mari de partrunjel pentru perişoare le vei indepărta. Udă mainile mereu în apă (castron sau robinet), rulează perişoare rotunde de vreo 3 cm si dă-le drumul in oala cu zeamă dată la foc minim. Apoi, vei creste focul mare pană începe sa fiarbă, dar fii cu ochii pe ea, cum incepe să fiarbă cu clocote, reduci focul la mediu spre mic poate, clocote potolite, ideea este să apuce sa se închege perişoarele să nu se desfacă. Le vei fierbe 20 de minute.
6. Cartofii spălaţi, decojiti, iar spalaţi, taiati cuburi mari de 2.5 cm ii adaugi in supă imediat dupa perişoare împreună cu ramurile de cimbru.
7. Adaugă in apă rosiile taiate cubulete şi cu sucul lăsat şi mai fierbi 10 minute.
8. Dacă ti-a mai rămas orez fiert de la perisoare fiind prea mult după ce a fiert la primul pas, adaugă-l in supă (eu nu pun) si apoi adaugă zeama de varză sau borsul si mai clocoteste vreo 3 minute. Tragi capacul intr-o parte, ca să fie o fantă pentru eliberarea aburului, să nu dea în foc, dacă oala e neâncăpătoare.
9. Guşti supa şi dregi cu sare, dacă mai este cazul, zeama de varză fiind sarată. Presari pătrunjelul tocat, opreşti focul si aşezi capacul etanş.
Înainte de servire îndepărtezi ramurile de cimbru. Smântâna şi-o adaugă fiecare în farfurie, după plac.
Liv(e) it!