Blat de tort cu cacao (pandispan)


Acest blat de tort cu cacao (pandispan cu cacao) este usor de facut, este o reteta de baza pentru orice incepator si este delicios, usor si aerat fara a folosi nici un fel de praf de copt. L-am folosit pentru tortul care face parte din meniul de Revelion 2019.
Eu am adaugat  coaja de portocala rasa pentru ca tortul pe care il prepar acum pentru Revelion contine portocale, dar voi rade de fiecare data pentru ca ii da o aroma bine-venita, este un plus. Cei care aveti copii mici la masa, veti folosi o portocala bio.
Pandispan-cu-cacao

Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 50 minutes
Timp total 1 hour 10 minutes

Ingrediente

  • 6 oua marisoare
  • 180 g zahar pudra
  • 135 faina alba 000
  • 35 g cacao
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de la o portocala (optional)

Tava are 24 cm diametru si creste suficient ca sa tai 3 discuri.
Pandispan-cu-cacao
PREPARARE Blat de tort cu cacao (pandispan)
1. In tava cu pereti detasabili am plasat pe fund un disc din hartie de copt pe care il tai foarte usor asa: click pentru poze Taie patrat exact cat este diametrul bazei, apoi tot pliezi pe diagonala pana nu mai permite si scurtezi triunghiul pe latura cea mai mica pe care o vezi, astfel ca la desfasurare ai un cerc perfect fara efort.
Marginea tavii am uns-o cu ulei ca sa fixez pe ea banda dreapta taiata din hartie de copt. Nu mai frec la tava mai apoi si blatul iese neted fara sa se lipeasca.
2. Am cernut intr-un castron, pentru aerare, faina si cacaoa (cantarul electronic usureaza enorm munca in bucatarie). Le-am omogenizat cu o lingura.
3. Am dat drumul la cuptor la foc minim deocamdata. Am ras coaja de portocala.
4. Am separat albusurile si le-am batut cu mixerul impreuna cu un praf de sare pana am obtinut varfuri tari. Dupa aceea am adaugat zaharul in 2 transe si am batut mai intai la treapta 1 apoi imediat am crescut la maxim (ca sa nu zboare zaharul, pornesc cu treapta 1). Varfurile usor se apleaca precum in poza, e ok asa.
Pandispan-cu-cacao
3. Am adaugat toate galbenusurile in bezea, am dat 2-3 impulsuri. Gata cu mixerul.
4. Am rasturnat peste bezea faina + cacaoa pregatite si am amestecat cu un tel para cu miscari de jos in sus, astfel am pastrat aer mult, ati vazut ce frumos arata. Am adaugat si coaja de portocala la mijlocul procesului.

SONY DSC

5. Se toarna compozitia in tava pregatita, am nivelat cu spatula si am copt timp de 1 ora la 180 grade (treapta 4.5 aragaz pe gaz obosit cu usa care nu inchide etans). In cuptoare electrice noi, dureaza 40 – 45 de minute, atentie, testati cu scobitoarea dupa acest timp. Trebuie sa iasa curata cand o infigeti in mijlocul blatului.
6. Banda de hartie laterala o poti desprinde imediat ce ai scos blatul din forma si l-ai tras pe un gratar la racit. Hartia de pe fund o vei scoate dupa ce blatul se raceste complet, timp de vreo ora minim. Eu l-am scos blatul in balconul inchis unde e mai rece, dar nu este ger.
Blatul il vei sectiona rece cu un cutit cu lama lunga si eventual zimtata. Pentru a aprecia inaltimi egale, tine dreptar pana pornesti cu o farfurie intinsa sau mai bine un tocator nu prea inalt daca ai.
Este un blat de tort minunat!
Liv(e) it!
Pandispan-cu-cacao
Va las retete de torturi delicioase, care sa va inspire, desi niciunul nu este facut cu pandispan cu cacao, dupa Revelion va voi arata tortul care este in lucru.
Tort „Adela” cu crema de gutui, nuci, pere si ciocolata- click
Tort „Adela” cu crema de gutui, nuci, pere si ciocolata

Tortul “Iarna” – Tort gratin cu portocale – click!

Tort cu mandarine (sau alte fructe), fistic, migdale si ciocolata – click!
tort-mandarina

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..