Eu in loc de untura folosesc untul clarifiat ghee, am amestecat ghee si unt cu 80% grasime. Consider ca nu este o reteta chiar pentru incepatori, aluatul meu nu s-a lasat manevrat foarte usor, a trebuit sa lucrez foarte repede, deoarece din cauza caldurii din bucatarie aluatul se tot inmuia si l-am intins ceva mai grosut, de vreo 5 mm.
Gustul merita tot acest exercitiu, este al cornuletelor cele bune, cu siguranta de la bors, aduc cu ceva foarte cunoscut din copilarie. Sunt foarte fragede.
Umplutura poate fi variata, dar trebuie sa aiba o consistenta ferma sa nu curga pe la capetele cornuletului: rahat, jumatati de curmale (am facut eu aici cateva), magiun, boabe din dulceata (incalziti borcanul si puneti-le la scurs intr-o sita, ca sa nu aiba sirop), nuca macinata amestecata cu gem, etc.

Eu am testat aici cu unt, dar Mya (Savori Urbane) ne da proportia si pentru alte variante de grasime, le puteti face si de post:
doar untura – puneti 270 g
doar unt gras – puneti 385 g
mix: 200 g untura + 100 g unt gras
de post: 270 ml ulei de floarea soarelui (în locul celor 200 g de untura si 100 g de unt)


Ingrediente
Pentru aluat
- 600 g faina alba 000
- 200 g untura
- 100 g unt cu 82% grasime
- 220 ml de bors
- 5 g sare
- 5 g drojdie proaspata sau 2 g uscata
- 5 g zahar tos (pt drojdie) - 1 lingurita
- coaja de la o lamaie - rasa
- 300 g rahat sau gem tare (sau nuca cu gem)
Zahar vanilat pentru pudrat
1. Macina zahar tos cu rasnita de cafea si taie pe un pat de zahar rahatul baghete sau prepara alta umplutura, cum am scris mai sus.
2. Cerne faina intr-un castron incapator.
3. Freaca drojdia cu o lingurita cu varf de zahar tos, pana lichefiaza.
4. Topeste untura + untul si toarna peste el borsul rece, il aduci astfel la temperatura camerei fara a se inchega. Rade coaja de lamaie si adaug-o la bors.
5. Fa o gropita in faina si toarna amestecul lichid si drojdia. Framanta doar cat timp se omogenizeaza, fiind un aluat fraged nu se framanta mult. Acopera cu o folie aluatul, pune un prosop gros peste castron si lasa-l la odihna pentru 30 de minute. Nu va creste cine stie ce.
6. Dupa ce a dospit, dai drumul la cuptor la 180 grade. Intinde pe blatul de lucru hartie de copt si infaineaz-o. Taie aluatul in 4, formeaza o bila dintr-o patrime, turteste-o in maini, pune alt patrat de hartie de copt deasupra si intinde cu sucitorul o foaie de aluat de vreo 5 mm grosime, nu prea subtire ca sa poti manevra cornuletele la rulare. Cu o farfurie de 26-28 cm diametru decupeaza un cerc.
7. Taie prin apasare cu un cutit lung sau cu rola de pizza 12 sectoare si pune in capatul lat rahatul. Vei rula cornuletele de la marginea cercului catre centru:
8. Le asezi in tava pe hartie de copt. Le vei coace timp de 30 de minute daca usa cuptorului tau vechi nu inchide etans si 20 de minute in cuptoare moderne smechere.
9. Fiind foarte fragede, la pudrarea cu zahar vanilat recomand sa le pui pe zahar, si cu o lingura sa torni peste cornulete din zaharul din farfurie. Le mai plimbi prin zahar. Aluatul nu contine zahar, prin urmare este important sa le pudrati cu nadejde.
Sunt cornuletele care ne stau pe masa de Craciun, potrivite sa fie si impartite in pachete pentru sufletul celor din lumea de dincolo pe care ii iubim. Sunt foarte gustoase.