Cascavalul pane il gatesc cel mai adesea doar atunci cand imi cere fiica mea, fiind foarte bogat in calorii, dar atat de bun ! Cum sa rezisti unei “lave” apetisante care curge dintr-o carapace crocanta? Cascavalul pane, insa, il mai comand la restaurante, cand mergem in concedii, perioada in care ne facem de cap si nu mai numaram caloriile. Totusi, portiile daca sunt decente si renuntam la desert in acea zi, perspectiva devine mult mai prietenoasa, ca sa nu mai spun ca de fiecare data a fost primit cu entuziasm de catre musafiri, la vreo aniversare in familie.
Pana de curand, il preparam exact ca pe snitelul pane din vitel (click aici pentru reteta), nu ma deranja daca la final mai ajungea cate un fir de cascaval topit in tigaie. Am retinut insa din reteta publicata in blogul Savori Urbane, ca ar fi mai bine sa tavalesc bucata de cascaval de doua ori prin faina, pentru a obtine o cochilie fara fisuri, si confirm ca este mai bine.
In oul batut, eu obisnuiesc sa adaug piper proaspat macinat, probabil ca lucreaza memoria legata de tata care adora sa presare piper pe cubuletele taiate meticulos din cascaval, alaturi de un ou ochi.
Cascavalul pentru acest fel de preparat il aleg cu atentie, sa nu fie moale la pipait, dar nici tare precum parmezanul. Ma refer la bucatile vidate. M-am orientat dupa bucati care au muchii drepte, cele cu muchii rotunjite pareau mai moi, dar nu este o regula. Cel mai bine se simte la pipait. Se poate gati si din cascaval afumat, dar n-am incercat.
Ingrediente
- 300 g cascaval consistenta ferma medie
- 1 ou
- piper proaspat macinat
- ulei pentru prajit
1. Pune la incalzit, la foc moderat (nu trebuie sa fumege), o baie de ulei intr-o tigaie mica cu pereti inalti (nu in cea de clatite).
2. Taie baghete sau felii groase de 1,5 cm din cascaval.
3. In 3 farfurii incapatoare pentru marimea baghetelor, pune pesmet alb, faina si in a 3 treia, bate un ou, pipereaza si nu pui sare pentru ca este suficient de sarata branza.
4. Dai bagheta de cascaval prin faina, apoi prin ou, apoi iar prin faina, iar prin ou si la final prin pesmet. Vei avea grija ca si capetele sa fie acoperite.
5. Le frigi la foc mediu cam 3 minute pe o parte, pana se rumenesc, uleiul trebuie sa le cuprinda bine, si le intorci cu un cleste de bucatarie si pe cealalta parte timp de 1 minut, cam atat mai dureaza rumenirea. Le scoti pe o bucata de prosop gros de hartie si se serveste cascavalul fierbinte. Daca se raceste, cascavalul impietreste, se face ca la inceput.
Liv(e) it!