Prajitura Deliciu cu nuca si doua creme

De preparat pentru o zi de sarbatoare. Imi pare rau ca n-am scos fotografii mai bune care sa arate cat de buna este.
Prajitura trebuie tinuta la rece mai multe ore, sau mai bine peste noapte, ca sa se taie frumos si sa nu aiba aspect de crema lasata ca in fotografiile de mai jos. Eu, pentru blog, m-am grabit ca sa o tai si fotografiez imediat dupa asamblare pentru ca la lumina naturala ies poze bune (era si zi innorata, nu trebuia sa ma apuce seara). A doua zi nu as mai fi avut timp sa ma ocup de asta. Multumesc pentru intelegere !

Prajitura "Deliciu"
tava de 20/25cm

Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 1 hour
Timp total 1 hour 20 minutes
Portii 15 bucati

Ingrediente

Pentru TALPA

  • 250 g nuca prajita

Pentru BLAT

  • 4 albusuri
  • 5 lg zahar
  • 2 lg pesmet
  • 2 lg faina alba
  • 3 lg nuca macinata
  • 1 plic mic praf de copt
  • 1 praf de sare

VARIANTA 1 DE CREMA mai rapida

  • 250 g Nutella sau Finetti

VARIANTA 2 CREMA DE CACAO

  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 100 g unt de arahide (da aroma de Nutella)
  • 2.5 lg mari cacao
  • 2 lg lapte
  • 2 lg faina alba
  • 60 ml lapte
  • 80 g zahar tos

Pentru STRATUL INTERMEDIAR

  • 1 pachet mare biscuiti tip Petit Beurre
  • 200 ml cafea preparata

CREMA DE VANILIE

  • 250 ml frisca lichida din smantana
  • 50 ml smantana + 1 lingura rasa zahar pudra
  • 4 buc galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 4 lg lapte
  • 2 plicuri zahar vanilat

Pentru TOPPING

  • cacao, nuca tocata, fulgi din ciocolata, etc.

Prajitura "Deliciu"
PREPARARE
NUCA
1. Curata cu grija de coji si prajeste nuca intr-o tigaie uscata si din material gros, la foc moderat ca sa nu fumege. Nuca o opresti din timp imediat ce incepe sa rumeneasca si mai scuturi tigaia continuand coacerea pana miroase a prajit, astfel nu risti innegrirea.
2. Toaca nuca la robot marime medie, manual cu cutitul sau pune-o intr-o punga mare si groasa inchisa cu un clips la gura si zdrobeste mediu cu sucitorul. Am desertat-o intr-un castron ca sa scutur si sa astern in tava pe cele mari, am oprit pe cea marunta de la fund >>> 3 linguri de pus in compozitia de blat.
3. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pune nuca tocata si distribuie totul, uniform.
BLAT
1. Preincalzeste cuptorul la 150-170 grade.
2. Bate albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adauga zaharul treptat si bate pana la topirea zaharului.
3. Adauga faina amestecata cu praful de copt, pesmetul si 3 linguri nuca oprita, peste albusuri, omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.
4. Compozitia obtinuta o distribui, lingura cu lingura, peste nuca din tava, cu grija sa nu strici stratul nu nuca, nivelezi si introduci tava in cuptor la foc mic,
pentru aprox. 25 minute. Blatul trebuie sa capete o culoare aurie.
5. Fierbinte il rastorni pe un platou, ii desprinzi folia daca s-a lipit si intinzi crema de ciocolata pe blatul cald.
6. Lasi sa se racoreasca apoi dai la frigider.
CREMA 1 (in loc de Nutella)
1. Intr-un castron mediu, omogenizezi cu mixerul sau telul para, ca sa nu faca cocoloase, 2 linguri faina + 2 linguri lapte rece.
2. Intr-un ibric cu fund dublu sau oala mica, faci o “scrobeala” astfel: 60 ml lapte + 80g zahar tos fierbi la foc mic pana se dizolva zaharul. Acest lichid il torni treptat peste faina + laptele din castron amestecand continuu pana obtii o pasta lichida.
3. Compozitia o pui inapoi in ibric si dai cateva clocote la foc mic, ca sa nu se prinda, pana se incheaga ca o budinca consistenta. Dai la rece.
4. Intr-un bol cu pereti inalti freci untul cu pudra de cacao cernuta cu sita de ceai, pana omogenizeaza.
5. Adaugi cate o lingura din scrobeala rece pana se obtine o crema onctuoasa. Consistenta e moale dar se va intari la frigider. Dai pt 15-30 minute (depinde de tipul de unt) la rece ca sa se mai intareasca untul si sa nu fuga straturile cand lipesti biscuitii. Crema cand o aplici, tebuie sa stea in forma, nu sa se lase, sa fie ca in poza de mai jos de la asamblare.
CREMA 2
1. Galbenusurile amesteca-le cu zaharul si laptele si fierbe-le impreuna, intr-un vas cu fund dublu, la foc mic si amestecand continuu, pana capata consistenta unei smantani.
2. Frisca mixeaz-o cu smantana, zaharul si zaharul vanilat.
3. Raceste bine amestecul de galbenusuri, adauga-l peste frisca, lingura cu lingura, mixand la prima treapta a mixerului pana la omogenizare.
ASAMBLARE
Blatul de la rece glazurat cu crema de cacao.
1/2 din crema alba
strat de biscuiti inmuiati bine in cafea
restul de 1/2 crema alba, niveleaza dupa inspiratie
Pudreaza cu cacao.
Da prajitura la rece pentru cateva ore apoi portioneaz-o in forma dorita.
Liv(e) it!
Prajitura "Deliciu"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..