Iata prima prajitura cu crema facuta de fiica mea si culeasa de mine. Daca ei i-a reusit atat de bine, atunci vei reusi si tu, chiar si incepator fiind. Este o prajitura care se face la rece, ultra-recunoscuta de oricine. Cine nu a auzit de celebra prajitura Tiramisu ?
Recomand sa nu va zgarciti si nu cumva sa adaugati la crema si albusurile. Este o varianta nefericita, testata deja de mine. Nu este la fel de buna!
Cum se prepara Tiramisu ?
Tiramisu, rețeta originală completă
Ingrediente
- 36 pișcoturi tip Savoiardi
CREMA PREPARATA LA RECE
- 6 gălbenușuri de oua
- 1 strop mic de sare
- 500 g mascarpone
- 150 g zahăr granulatie mica (pudra)
- 1 plic de zahar vanilat
- 2-3 linguri vin tip Marsala (dulce, fin, demisec rosu)
PENTRU "INSIROPAREA" PISCOTURILOR
- 200 ml cafea (espresso) rece (cafea la ibric strecurata prin sita de ceai sau scursa de zat)
PENTRU ORNAT (TOPPING) - obligatoriu
- cacao pudră
MOD DE PREPARARE
Asamblezi la rece in vreun vas dreptunghiular de yena cu margini inalte sau tava de aragaz, dar nu cred ca o vei umple, nici nu trebuie, in jur de 45 cm patrati sa aiba arie.
1. Prepari cafeaua de cu o seara inainte, sau cu 2-3 ore inainte ca sa aiba timp sa se raceasca. Cand incepe apa sa freamate cam 230 ml apa cu bule mici, pui cafeaua macinata (simpla, fara arome, fara cardamom) cam 7 lingurite cu varf mic si o pazesti pana da in clocot. O acoperi si o lasi la racit.
2. Intr-un castron mediu separi galbenusurile, albusurile le depozitezi in pahar de plastic cu capac/ casoleta la congelator, pentru alte preparate viitoare sau in orice daca le mananci ca omleta. Cantaresti 180 g zahar si torni peste galbenusuri zi zaharul vanilat. Mixezi intai usor la treapta 1 apoi cresti viteza, pana se mai topeste zaharul. Daca vrei, cumperi zahar pudra si se amesteca rapid.
3. In castronul mare mixezi pentru inmuiere branza mascarpone (scursa de zer daca are) putin (fara sa speli bratele de ou ale mixerului). Daca ai spatula din silicon, aduna de pe pereti spre mijloc sau lucrezi cu lingura de lemn.
4. Rastorni peste mascarpone galbenusurile adunand totul de pe pereti si mixezi putin pentru omogenizare.
ASAMBLARE
1. Ungi tava fara hartie cu degetele cu un pic de mascarpone pe aria pe care o va ocupa prajitura, daca tava e prea mare.
2. Strecoara cafeaua daca ai sita de ceai si ai facut-o la ibric si nu ai espresso. Inmoaie foarte rapid pe o parte si alta (sau scufunzi rapid) piscotul si il asezi in tava. Nu lasi mult timp in cafea, inmoi rapid, altfel se face foarte moale si nu se mai tine. Este mai placut crocant la mijloc pt ca va trage umezeala destula din crema pt ca va sta peste noapte sau macar 2-3 ore. Asezi in tava la 1 cm distanta de margine, caci poate sa mai curga crema, nu e bai.
3. Dupa 1/2 piscoturi asezate primul pat, distribuie strat de 1/2 crema si uniformizeaza cat de cat.
4. Inmoi si asezi al doilea strat de piscoturi.
5. Distribui stratul final de rest de crema si depozitezi la frigider peste noapte de preferat, sau minim 2 ore.
6. A doua zi, inainte de servire, pudrezi cu sita de ceai toata cacaoa – strat final pe deasupra, uniform.
Se portioneaza cu un cutit cu lama lunga si fina pe masura ce pui in farfurii, ori pe toata si ramane portionata in tava.
Ajuta sa treci cu lama pe sub felia pe care o scoti in farfurie.
Liv(e) it!