Deoarece sunt fursecuri care se fac de Craciun la americani, mi-am spus ca trebuie sa ma duc la sursa, am ales sa traduc o reteta a unei bloggerite din America, Michelle (click aici pentru sursa). Ea spune ca specificul acestor fursecuri este nu doar sa fie incretite (crapate) ci sa ramana moi si ciocolatoase la mijloc, aceasta se realizeaza daca nu le lasati mult in cuptor si compozitia este din 3 oua. Atentie la cuptor, daca este unul nou, modern, le coace in 12 minute, daca este mai obosit si nu inchide etans usa acestuia, dureaza 15 – 17 minute. Consistenta este fix a rahatului cu cacao.
Imi place sa le mananc aceste fursecuri de ciocolata sorbind din cafeaua neindulcita sau band dintr-o cupa de sampanie. Sampanie si ciocolata, minunat! Imi doream demult sa testez aceasta reteta de Fursecuri (crinkles) cu ciocolata, unt, cacao devenita foarte populara si la noi. Arata foarte interesant si sunt bune daca le faceti cu ciocolata gustoasa, de buna calitate.
Eu am adus cateva corecturi indicatiilor din reteta originala. In cazul in care preparati cu zahar brun, se pune doar 1/2 plic de praf de copt si 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu (bicarbonatul se pune pentru coacerea zaharului brun, gasisem eu mai demult aceasta explicatie cand am preparat tot de la americani tortul Samoa cu dulce de leche – click pentru reteta). Eu am mai marit cu 20 de grame cantitatea de ciocolata si nu le dati prin zahar tos inainte, asa cum indica Michelle, pentru ca nu vor mai crapa asa cum ne dorim, marmorarea va fi foarte fina, nu vor avea acelasi aspect. Am testat eu cu doua bucati. Michelle indica temperatura de coacere 165 de grade, nu sunt de acord, am copt la 180 de grade, trebuie fortata o coacere rapida ca sa crape.
Fursecuri (crinkles) cu ciocolata, unt, cacao
Ingrediente
- 150 g faina
- 75 g cacao
- 1 plic praf de copt
- 1/2 lingurita cu sare
- 90 g zahar (poate fi brun)
- 3 oua mici
- 1 lingurita extract de vanilie
- 140 g ciocolata neagra (calitate!)
- 100 g unt
Pentru pudrat
- 100 g zahar pudra
1. Eu orice prajitura o incep pregatind hartia de copt cu care protejez tava. Poti chiar sa preincalzesti cuptorul la 180 grade.
2. Intr-un bol amesteca faina cu praful de copt si sarea. Cerne in sita (de ceai poate fi) cacaoa peste faina si omogenizeaza.
3. Topeste la bain-marie (pe abur pui un castron gros – de sticla termorezistenta folosesc eu) ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul. Sau le topesti la microunde.
4. Mixeaza zaharul + ouale si vanilia pana se topeste zaharul.
5. Toarna peste oua ciocolata calda si mixeaza pentru omogenizare.
5. Adauga in 3 transe amestecul uscat cu faina si cacaoa de la punctul 2 omogenizand cu ouale. Eu la inceput amestec cu mixerul oprit pana se uda, ca sa nu zboare faina si apoi am continuat cu mixerul. Spre sfarsit e groasa, sper sa nu stricati mixerul, va trage mai greu.
6. Mai departe nu sunt de acord cu Michelle sa fie lasata compozitia 10 minute la temperatura camerei. Pai, ne trebuie sa avem o mixtura cat mai consistenta ca sa o putem modela in bile. Am tinut-o 15 minute la congelator, timp in care am pregatit zaharul pudra.
7. Am inceput sa iau cate o lingurita plina de amestec pana roteam cate 3 bile de vreo 3 cm si le lasam in zaharul pudra, dupa care ma spalam pe maini si uscam mainile ca sa le tavalesc prin zahar si sa le pun pe hartia de copt din tava.
Lasati distanta intre ele, aproape ca isi dubleaza volumul la copt, la mine a fost la limita.
8. Se coc la 180 de grade 12 minute la cuptoarele noi electrice si 15-17 minute la cele vechi, obosite, care scapa caldura.
Atentie! Se vor lasa la racit in tava in care s-au copt. Sa nu le mutati decat atunci cand vor fi reci. Nu sunt minunate?
Dupa racire se mai lasa, dar sunt gustoase si ciocolatoase. Ale lui Michelle sunt si mai plate. Eu le-am tinut doar 12 minute in cuptorul care pierde caldura, trebuia sa le fi tinut vreo 17 minute ca sa ramana mai bombate. Se depoziteaza in casolete inchise cu capac si tin 5 zile.
Liv(e) it!