În permanentă la mine se stâng în congelator albuşuri de la ouă, rămase desigur de la dresul ciorbelor, ori maioneză, etc., prin urmare am o preocupare să colecţionez reţete exclusiv pe bază de albuşuri. Faţă de reţeta de Fursecuri cu cocos, nucă si stafide (click AICI), intervine rolul untului în cazul de faţă si le face parcă mai gustoase pe acestea, faţă de fursecurile menţionate.
Fursecuri din albuşuri, cu unt şi stafide
Ingrediente
- 150 g albuşuri de ouă
- 150 g zahăr cristal (tos) sau pudră
- 1 plic cu zahăr vanilat
- 200 g unt
- 200 g făină
- 200 g stafide
PREPARARE
1. Vei scoate untul din frigider ca să se înmoaie cu cel puţin o oră înainte de preparare.
2. Aşterni hartie de copt în tava de la aragaz. Dai drumul să se încinga cuptorul la foc moale (130 grade / treapta 2.5-3 la cuptor pe gaz cu 8 trepte) fără tavă, desigur.
3. Într-un castron curat, degresat, vei mixa albuşurile si praful de sare, pană formează varfuri tari.
4. Apoi adaugi zahărul, zahărul vanilat şi continui să mixezi pană se formează ca o bezea lucioasă (2-3 minute), să nu simti zahărul netopit, atunci cand o guşti.
5. Untul trebuie să fie moale, la temperatura camerei şi îl adaugi bucăti tăiate sau topit dacă încă este tare şi vei amesteca manual, cu telul pară cu mişcari de jos în sus ca să nu se piardă bulele de aer.
6. Adaugă toată făina şi stafidele şi la fel amestecă manual cu telul pară sau cu o spatulă.
7. Aplici fursecuri de 2,5-3 cm (care mai cresc), laşi spatiu mare între ele minim 3 cm, cu lingura.
Cum se coc fursecurile la cuptorul pe gaz şi cum, la cel electric?
5. La aragazul clasic pe gaze le coci timp de 15-20-25 de minute (supraveghezi !), mai întâi la 130 grade, este foarte variabil intervalul, pe treapta de sus a aragazului, la foc mic (treapta 3 sau 3,5 din 8 trepte) dar poţi să încerci şi la mijloc, pentru că variază mult condiţiile, de la un cuptor la altul. La cuptoarele moderne electrice, se reglează la 175 de grade (coacere jos, sus si ventilatie) pe palierul din mijloc, timp de maxim 10-15 minute, în funcţie de mărimea lor. După primele 5 minute poti sa mai reduci focul la 150 de grade, dacă se rumenesc prea iute. Recomand constanta (cât de cât) în aplicarea lor, ca mărime, ca să se coacă egal, dar nu sunt deloc pretenţioase.
6. Le scoţi cu tot cu hartie pe un gratar (eu folosesc grătarul de la cuptor pus peste grătarul plitei). Le laşi să se răcească doar cât să poţi să le apuci cu mana liberă şi în mod normal se desprind extrem de usor, pentru că au unt în compoziţie.
7. Sunt tipul de fursecuri care ţin mult timp, fără probleme, într-o cutie închisă etanş.
Liv(e) it!