2022.08.21
Desi nu urmaresc constant canale video pe teme culinare, am retinut cat de repede se prepara acesti biscuiti prinzand intamplator un clip cu Buddy Valastro, asa-zisul rege al cofetarilor in America. Este pentru prima oara cant gatesc asa ceva si sunt foarte entuziasmata de gustul lor.
Reteta de Biscotti, biscutii italienesti crocanti care ne aduc aminte ca au gustul pricomigdalelor datorita migdalelor pe care le contine preparatul sunt foarte potriviti sa fie mancati la cafeaua de dimineata, numai buni de inmuiat in vin la un pahar de vorba sau de gatit atunci cand nu avem timp, pentru ca prepararea este rapida si fara efort, sunt gata in 20-30 de minute iar coacerea dureaza nu mai mult de 15-25 de minute la cuptor electric. Tin mult timp depozitati intr-o cutie cu capac.
Denumirea provine din latinescul “panis biscotus” care se traduce cu pâine gătită de două ori, de aceea se si intorc in timpul coptului cele 3 batoane. E simplu. Biscotti cunoaste mici variatiuni, dupa zona unde s-a intervenit asupra retetei de baza clasice: cantuccinii toscani, venetieni, sicilieni, cu portocale, inmuiati sau decorati cu fire de ciocolata, toate variantele sunt de testat. Am sa testez si varianta sarata cu parmezan si arahide. Pare o combinatie inedita.
Daca ii preferati sfaramiciosi, trebuie sa adaugat unt cam 100 de grame sau mai mult. Cu cat ingredientele uscate domina cantitativ de grăsimea in proportie tot mai mare, cu atât rezultatul este al unor biscuiti crocanti, fermi si uscati, buni de inmuiat sau rontait.
Daca veti folosi faina de migdale, vor iesi mai moi, eu am inceput cu varianta clasica, de baza.
Semințele de anason și fenicul adaugate optional dau o notă intrigantă – și foarte italiană – de mentol. Jumatate dintre iubitorii de biscotti sunt incantati de combinatie, in timp ce restul nu prea sunt de acord, fiind mai conservatori.
Desert rapid cu fructe (visine)
Ingrediente
- 150-180 g migdale
- sau migdale in amestec cu: fistic, seminte de pin, nuci, alune
- Optional + 20-30 g fenicul, anason ...
- 250 g faina ALBA
- praf de copt 1/2 pachetel
- sare fina - 1 praf
- 1 lingurita cu varf de scortisoara macinata
- 2 oua XXL
- 200-220 g zahar cristale (tos)
- vanilie / extract lichid de preferinta = 1 doza (1 lingurita) sau zahar vanilinat 1 plic
IN PLUS
- 1 ou micut - pentru uns
- faina pentru infainat blatul de lucru - 2 linguri
1. Asezati in tava cuptorului hartie de copt si lasati in asteptare.
Eu am folosit mixerul static care lucreaza singur si astfel salvez timp ca pot face altceva in acest timp, nu ma ocupa. Am batut albusul pana s-a intarit, apoi am adaugat zaharul si apoi galbenusul. Daca lucrati cu mixer de mana, procedati astfel:
2. Ingredientele uscate (migdale + faina + praful de copt + zaharul vanilat daca nu aveti extract de vanilie lichid + sarea) le amestecati cu paleta din silicon, in castron. Paleta o vom mai folosi.
Acum dati drumul la cuptor sa preincalziti la 180 de grade.
3. In castronul cu margini inalte bateti ouale intregi cu zaharul pana ce se deschide la culoare, 2-3 minute. Nu trebuie sa fie ferma combinatia, nu conteaza. Atunci cand va grabiti, nici nu mai bateti asa separat albusurile, le amestecati pe toate la gramada, este a doua metoda permisa, dar din cauza zaharului netopit vor fi mai nisiposi.
4. Rasturnati cele uscate si omogenizati cu paleta din silicon.
5. Am infainat blatul de lucru cu 2 linguri de faina si am portionat 1/3 din compozitie. Am dat forma de sul modeland cu ambele maini.
6. Am transferat cele 3 suluri pe hartia de copt
7. Am batut un ou intreg si am uns cu pensula de bucatarie din silicon.
8. Am copt vreo 12-15 minute cu ventilatie sus si jos la cuptorul electric, la 180 de grade. Fiind usor rumenite batoanele, le-am intors apoi cu ajutorul unui cleste de bucatarie, care nu ar trebui sa va lipseasca din casa. Ajuta si la intorsul snitelelor in tigaie, a turtelor si gogosilor cand le coacem. Friptura tot cu clestele o intorc, este o ustensila pe care o folosesc des.
Am redus focul la 150 de grade si am mai lasat vreo 5 minute. Urmariti prin geam cand se rumenesc.
9. Obligatoriu se vor lasa la racit la temperatura camerei sau pe balcon, inainte de a fi taiate batoanele. Se vor taia numai cu ajutorul unui cutit cu zimti pentru paine, in diagonala.
Abia astept sa testez si alte variante.
Liv(e) it !
ALTE RETETE DE BISCUITI GUSTOSI:
Biscuiti sfaramiciosi cu unt – Martha Stewart
Biscuiti cu gust de pizza (crackers)
Biscuiti cu glazura de lamaie pentru Craciun