Poame – uscarea merelor pentru iarna

Am primit de la tara multe mere si m-am dus direct la o carte cu sfaturi gospodaresti de prin anii ’50 a bunicii, unde zarisem aceasta simpla metoda de a conserva natural merele. Dupa uscare merele au o aroma densa, concentrata, sunt foarte parfumate, elastice si nu se rup.
Poame-Uscarea-merelor
1. Pentru a nu-si schimba mult culoarea, pregateste o solutie salina dintr-un litru de apa si o lingurita de sare.
2. Merele le sortezi dupa calitate, le speli bine si apoi fie le scoti mijlocul tare cu aparatul tubular, fie cum am preferat eu, le-am dat in 4 si decupat mijlocul, apoi le-am feliat. Cu cat sunt mai subtiri se vor usca mai repede. Imediat cum le tai, le pui in apa cu sare. 2-3 minute este deajuns sa stea, dupa care le scoti in sita de spaghete la scurs.
3. Dupa scurgere, le asezi in tavi pe doua randuri maxim si tava o expui la soare. Nu se pot usca in zile innorate.
4. O data pe zi le rasfiri sau le rastorni in alta tava.
Merele taiate rondele se insira pe ata, dar va dura mai mult uscarea si efortul e mai mare.
5. Dupa 3-4 zile merele sunt uscate si bune pentru depozitare. Eu le-as depozita in pungi de hartie sau casolete cu gauri ca sa respire. Pe vremuri se tineau in ladite sau cosuri tapetate cu hartie, ori panza (si deasupra, ca sa nu intre daunatorii). Temperatura optima este de 10 grade in incapere.
6. In cuptor se usuca la 70-80 de grade (treapta 1 la aragaz pe gaz) timp de 8 ore, amestecandu-le constant, dar nu am testat beneficiind noi acum de zile toride, nu merita sa incing cuptorul.
Liv(e) it!
Poame-Uscarea-merelor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..