Post binecuvantat! Sa va fie de folos reteta aceasta!
Sunt gogosile care au iesit ca la carte, umflate si goale la mijloc, nu degeaba minciunelele sunt echivalate cu “gogosile”. Sunt delicioase, au fost mancate chiar si reci ceea ce inseamna ca nerabdarea a fost mare si au fost apreciate.
Gogosile sunt bune calde, de aceea eu va dau o cantitate mica, ies doar 17-18 gogosi, dar pentru noi 3 au fost suficiente, asa goale cum sunt ele la mijloc. Cantitatile mici se lucreaza mai repede si sunt mult mai bune calde decat reci, desigur.
Ingrediente
- 250 g faina alba
- 18 g drojdie proaspata
- 25 g zahar
- 30 g ulei
- 25-30 g apa clocotita (pe cantar)
- 100 g apa minerala (cantarita pe cantar)
- 1/4 lingurita cu sare
- coaja rasa de la o lamaie medie
In plus:
- 300 ml ulei pentru prajit
- zahar vanilat pentru pudrat
- faina pentru infainat blatul de lucru
PREPARARE Gogosi de post pufoase, cu apa minerala
1. Dupa spalarea cu un buret abraziv si uscarea in prosop curat, rade coaja galbena de la lamaie (pulpa alba este amaruie).
2. Intr-o ceasca / castronel freaca drojdia cu zaharul pana lichefiaza.
3. Clocoteste putina apa din care vei lua doar 25-30 de grame (pe cantar), spun ma jos de ce.
4. Coca se poate prepara la robot, dar eu facand cantitate mica am amestecat cu mana. Pentru a fi aerata, cerne faina intr-o sita in castron. Presara sarea.
5. Fa o gropita, un cuib cu mana in faina si toarna in centru drojdia lichefiata, aduna cu degetul bine de pe peretii cestii. Pune o cana pe cantarul electronic, adu-l la zero si toarna in cana 25-30 g apa clocotita si completeaza cu apa minerala pana la 125 g. Astfel vei avea o apa minerala calduta buna pentru coca. Toarna apa minerala in gropita si presara si coaja de lamaie rasa. Amesteca si framanta in castron pana strangi coca intr-o bila care fara ulei arata asa:
6. Toarna din ulei, cam in 3 transe si continua framanatul pana uleiul este complet absorbit. Dureaza cam 10 minute incorporarea. Coca a devent neteda dar cu pori de la apa minerala:
Unge castronul cu ulei sub bila de coca, acopera cu un prosop gros si lasa coca la dospit intr-un loc calduros si ferit de curenti. Eu am prins o zi cu soare, am scos coca in balconul pe care il am inchis, am inchis geamurile si a stat la soare. A crescut minunat intr-o ora + 10 minute. Si-a dublat volumul.
7. Infaineaza blatul de lucru si framanta putin coca ca sa scoti aerul. Arata minunat, lucioasa si nelipicioasa, asa:
Intinde cu sucitorul o foaie groasa cam de 1 cm sau 1.5 cm si taie cu decupatorul (7 cm al meu, am avut si mai mic) sau gura unui pahar gogosile, asa:
Le-am transferat intr-o tava unsa cu ulei, ca nu cumva dupa crestere sa se lipeasca de blatul de lucru si nici sa nu se infaineze in exces lasandu-le pe pat de faina.
Lasa-le la crescut pana se incalzeste uleiul. Pune ulei cam 3 degete (3 cm) intr-o cratita din material gros ca mine, sau o tigaie nu prea larga si lasa la incalzit la foc mic spre mediu pana cresc iar un pic gogosile.
8. Incerci cu o bucatica mititica de aluat daca sfaraie in ulei si se ridica la suprafata, atunci este suficient de bine incins ca sa le prajesti. Neaparat le vei pune in ulei cu partea de sus cum au stat la crescut in tava, partea mai uscata de la aer, este esential ca sa se umfle in nici un minut. Deci iei gogoasa din tava in care a crescut si o pui in ulei rasturnata. Prajitul dureaza cam un minut pe fiecare parte daca sunt umflate si goale, ridici un pic cu o furculita si vezi daca s-a rumenit partea din ulei:
9. Le scoti pe prosop gros de hartie cu partea care a stat ultima oara in ulei in jos si dupa cateva minute le poti pudra cu zahar vanilat rajnit in prealabil cu rajnita de cafea, daca nu ai gata cumparat zahar pudra cu vanilie.
Postul va va parea atat de bland si prietenos mancand aceste gogosi. Daca faceti cantitate dubla, impartiti si vecinilor gogosi calde, sigur se vor bucura.
Liv(e) it!
Alte gogosi care ne-au placut grozav sunt cele cu vin, oua si unt – fara dospire>>> click pentru reteta
Pingback: Mâncare delicioasă de prune uscate ca în Oltenia | Livit – Rețete culinare