Dulceata de gutui si pere tari tomnatice

In fiecare an se desprind de pe ramurile pomilor o multime de pere si gutui, inainte de a se coace total. Spunem stop risipei si le valorificam. Am fiert o delicioasa dulceata pe care o vom folosi probabil iarna la diverse prajituri, ori intinsa pe paine prajita cu unt, la micul dejun. Anul acesta au cazut multe pere pentru ca au fost afectate de mana, asa cum puteti vedea in fotografii, dar sub coaja, pulpa era intacta, desi cam tare. Am curatat de coaja doar perele, pentru ca gutuile aveau coaja neafectata si ne ajuta pectina la legarea produsului final.
Dupa metoda de gatire de mai jos se poate face dulceata de gutui si pere tari tomnatice doar din pere verzi si tari, nu pere moi super-zemoase. Mentionez aceasta pentru ca numai perele tari, mai necoapte, au timp de fierbere egal cu al gutuilor si nu se disperseaza dand aspect de gem.
Cand gatesc, ma ajut de robotii de bucatarie cat mai mult, timpul este pretios. Dupa curatarea gutuilor de miezurile tari, am taiat pulpa cu ajutorul cutitelor de la robot. Perele, fiind in cantitate mai mica, le-am decojit si taiat cubulete manual, deoarece pulpa nu are totusi consistenta chiar la fel de tare cu a gutuilor.
Ideea de a combina gutuile cu pere mi-a venit de la faptul ca am avut niste gutui ramase de la un desert, care erau afectate de stricaciune. Am salvat partile bune si am obtinut 700 g de pulpa. Cum in mintea mea era sa fac dintr-un kg de zahar si aveam si acele pere aduse de la tara, gustoase si aromate, dar care din punct de vedere estetic nu aratau grozav si trebuiau iute consumate, a rezultat combinatia delicioasa aici de fata.
dulceata de gutui si pere tomnatice

Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 45 minutes
Timp total 1 hour 15 minutes
Portii 3 borcane

Ingrediente

  • 700 g pulpa de gutui
  • 300 g pulpa de pere
  • 1 lamaie mica (zeama)
  • 1 pastaie de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat
  • 1 kg de zahar cristale (tos)
  • 1 pahar cu apa (cam 120 ml)

dulceata de gutui si pere tomnatice
PREPARARE Dulceata de gutui si pere tari tomnatice
1. Intr-o cratita mai mult larga decat inalta, pune zaharul + 1 pahar mic de apa rece (cam 120 ml), doar cat sa se ude zaharul si sa nu caramelizeze, la foc moderat spre mic si incepi sa topesti zaharul obtinand un sirop. Nu mai este nevoie sa faci testul daca este legat, deoarece la aceasta proportie sigur va fi legat. Daca zaharul este de calitate inferioara si raman cristale pe pereti, muta siropul in alta cratita curata si uscata.
Ar trebui sa arate asa:
sirop dulceata
2. Cantareste un castron mare si noteaza greutatea. Spala bine de puf gutuile si de asemenea perele.
3. Umple pe jumatate castronul cu apa rece. Scobeste gutuile de stricaciuni, taie-le in 4 pe lung, indeparteaza mustatile si codita, decupeaza apoi cochilia din mijloc cu semintele si arunca-le sau opreste-le daca faci apoi peltea cu alte gutui. Pe masura ce obtii felii curatate, le pui in apa din castron ca sa nu oxideze. Scurgi apa si cantaresti gutuile scazand greutatea castronului notata. Vei completa cu pere pana la greutatea pe care o doresti, proportionand zaharul.
4. La fel procedezi cu perele. Perele le vei decoji doar daca sunt uratele, ca cea din poza mea, altfel, le lasi cu coaja.
5. Toaca la robot gutuile granulatie medie. Taie cubulete mici perele. Scurse de apa, adauga-le in sirop impreuna cu zaharul vanilat sau pastaia de vanilie spintecata pe lung si cu varful cutitului scoti semintele valoroase pe care le pui desigur in sirop.
6. Adauga zeama de lamaie. Poti opri 1-2 rondele de lamaie date in doua cu tot cu coaja si le fierbi in dulceata.
7. Focul sa fie moderat. Din momentul in care clocotesc, se fierb 15 minute. Acum dai drumul la cuptor la 180 de grade.
8. Borcanele spalate bine, scurse si nesterilizate (se vor steriliza in cuptor unde fierbem dulceata in continuare) le vei umple cu un polonicel. Borcanele vor sta pe o tavita metalica sau tinichea, ca sa nu crape datorita socului termic. Ai grija sa dozezi astfel incat sa iti ramana un borcanel mic sau unul normal pe sfert umplut, ca sa adaugi la final in borcanele mari. Sa lasi in borcane spatiu pentru fierbere, ca sa nu dea dulceata peste marginile gurii borcanului.
9. Intr-o tava potrivita, pune hartie de copt. Aseaza borcanele si le vei fierbe 30 de minute la cuptor. Sa te asiguri ca este incins cuptorul ca sa fiarba aceste 30 de minute, altfel ramane apoasa sau nu se sterilizeaza borcanele.
10. Dupa acest timp, scoti tava cu grija ca sa nu te arzi, umpli bine borcanele din cel mic, pentru ca scade la fiert continutul, insurubezi capacele si intorci borcanele pe capac (cu fundul in sus) pentru minim 15 minute, sau pana se racesc. Se formeaza astfel un vacuum benefic. Am dulceturi si gemuri vechi de 3 ani care stau perfect cu aceasta metoda.
Daca o vrei si mai legata dulceata, inainte de consum o tii o noapte in frigider.
Liv(e) it!
dulceata de gutui si pere tomnatice
Daca ai prea multe mere si nu stii cum sa le mai conservi, prepara minunata Marmelada de mere – reteta de odinioara
Marmelada de mere
Este timpul lor, al prunelor! Prepara magiunul din prune fara zahar: click pentru reteta AICI
magiun din prune fara zahar
Vei manca dulceata cu Papanasi cu mere – reteta de odinioara
papanasi cu mere, smantana si dulceata
sau cu Budinca cu branza de vaci si stafide
Budinca cu branza de vaci si stafide
Cu ultimii pepeni din piata prepara Dulceata de pepene galben cu lamaie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..