Zacusca cu dovlecei – varianta rapida

2013.11.21

CARE ESTE METODA MAI RAPIDA DE A GATI ZACUSCA ?

Varianta mai usoara si mai rapida de a prepara zacusca, este cu legumele coapte la cuptor. Aici am testat varianta de zacusca, cu dovlecei si este suficient de gustoasa pentru noi, chiar daca nu are acel gust pregnant de afumat care poate fi dat daca adaugaati putina boia afumata.

Ingrediente

  • Dovlecei- 2 sau 4 sau 6 mici (depinde de marime)
  • Ceapa alba -2 buc
  • Morcovi -3 buc
  • Ardei gras rosu -3 buc
  • Rosii -3 buc medii
  • Usturoi (catei) -5 buc
  • Ulei de floarea soarelui-3 linguri
  • Sare 1 lingurita (potriveste dupa gust ! )
  • 1/3 boia de ardei AFUMATA (optional)
Sursa retetei este blogul: lalena.ro Multumesc !
PREPARARE
1. Ungeti tava de cuptor cu ulei si adaugati dovleceii taiati bucati medii.
Daca sunt dovlecei mai batrani aveti grija sa-i curatati de coaja si seminte, la mine nu a fost cazul.
2. Tot acolo adaugati ceapa taiata feliute si morcovii rondele. Ceapa sa nu fie fin taiata caci se va arde inainte ca celelalte legume sa se coaca.
3. Ardeii si rosiile se curata de cotoare, se pun deasupra celorlalte legume – asa intregi cum vedeti in poza.
Stropiti cu putin ulei si introduceti tava la cuptorul incalzit la 220-250 grade.
4. Lasati legumele cam o ora la cuptor – la jumatatea timpului scoateti tava si le mai amestecati cu o lingura, rosiile si ardeii se intorc pe cealalta parte.
5. Lasati pana legumele se rumenesc frumos, va avea un gust mai bun zacusca.
Dupa ce opriti cuptorul, mai lasati tava acolo pentru 20 minute.
Zacusca cu dovlecei varianta rapida

6. Ardeii ii acoperiti cu o folie sa “transpire” putin si sa-i puteti curata mai usor. Eu i-am pus intr-o punga. Nu insistati daca nu se curata usor, pot ramane si cu coaja.
Dupa ce se racoresc putin, curatati de coaja rosiile.
7. Puneti toate legumele intr-un robot si mixati bine.
Puteti sa le faceti pasta mai fina, sau lasati bucatele, asa cum am procedat.
8. Cam asa am maruntit eu legumele, mai grunjos:
Zacusca cu dovlecei varianta rapida

9. Turnati zacusca intr-un tuci/cratita cu fund mai gros, potriviti de sare si adaugati usturoiul pisat si lasati sa fiarba cam 15 minute la foc incet.
Daca legumele lasa multa zeama, puteti continua fierberea la foc mic chiar si pana la 40 de minute. Puneti o tinichea sub fundul cratitei daca este facuta din material prea subtire.
Procesul de conservare este acelasi ca si la zacusca de vinete.
Cei care o vor gati pt. la iarna, neaparat sa respecte procedurile de conservare care stiu ei ca le-au mers si in alti ani: sterilizare, eventual pus aspirina.
10. Lasati putin sa se racoreasca si o savurati ca pe o salata, sau pe paine prajita / crackers la mic dejun si nu numai.
Live(e) it!
Live(e) it!

TIPS:
Aveti grija sa nu incarcati tava cu prea multe legume, ca sa se rumeneasca/coaca bine si sa nu fiarba in zeama lor.
Ardeii daca au peretii subtiri (kapia) se curata mai greu de pielita. Puteti sa ii lasati cu coaja. Eu nu i-am tocat pasta fina, imi place sa vad un pic de textura.

Zacusca cu dovlecei varianta rapida

ALTE RETETE DE CONSERVE PENTRU IARNA:

Sos cu dovlecei si legume, pentru iarnaArdei capia (copt) in sos de mustar – conserva

Ardei capia copt in sos de mustar - conserva
Ardei umpluti cu varza si morcovi – muratura

Ardei umpluti cu varza si morcovi – muratura

Postul Craciunului la romani, nu poate trece fara o muratura pe masa. Fie ca insoteste o mancare de post, fie ca este mancata pe coltul mesei cu o bucata de
pita rece, fie fripte (obicei culinar uitat) cu mamaliguta sau paine aburinda abia scoasa din test (cuptorul de lut), muratura la romani trebuie sa existe in post si nu numai.
Cum tineau batranii nostri post fara tofu, pate vegetal si snitele din soia? Pai, luni mancau fasole, marti pilaf din orez, miercuri ciorba de praz acrita cu zeama de varza, joi o mancare de linte, vineri daca nu tineau post negru mancau o mancare de cartofi sau muraturi fripte cu paine calda si dovleac copt,
sambata varza calita iar duminica in zi de odihna aveau timp sa umpla si sa puna pe masa raci saraci dar bogati, inecati pe jumatate in sos de rosii (mancare specific olteneasca cu ardei uscati umpluti cu o pasta din ceapa calita si faina, aveti reteta AICI) si ca desert gogosi fierbinti ori scovergi. Si se facea iar luni si o luau de la capat, fasole, orez, praz …
Perioada potrivita ca sa ii murati este toamna. Inca se mai gaseste varza ieftina in piata si zic eu ca merita sa puneti gospodareste robotul la tocat pentru ca uite, a trecut o luna (i-a pus in august de proba) de cand am pus acesti ardei iar acum tare bine ne prind, i-am testat si se mentin crocanti dupa metoda mea de sterilizare de inalta securitate 🙂 asa ca dupa ce au trecut testul, pot sa-i si postez.
Nu sunt nici prea sarati, nici prea acri, nici balosi, sunt numai buni de pus si pe masa de Craciun sau Revelion.
Celor simandicosi in gusturi le spun ca ardeii umpluti cu varza si morcov tocati sunt o muratura cocheta 🙂
Alta muratura a casei este si reteta de Castraveti murati in saramura de sare si otet (click AICI pentru reteta)>

Timp de preparare 2 hours
Portii 40 ardei

Ingrediente

  • ardei gras-3kg
  • varza-2kg
  • morcov-1.5 kg
  • boabe de mustar
  • dafin
  • hrean-4 buc
  • usturoi
  • 3 catei/borcan
  • optional marar (eu nu am pus pt ca nu agreem gustul, izul amarui)

PENTRU ZEAMA

  • apa 4l
  • sare pentru muraturi (neiodata de preferinta)
  • 4 linguri (1 lg sare la 1 l de apa)

Recipe Notes

Cantitatile sunt pentru 2 borcane de 4 kg

PREPARARE
UMPLEREA ARDEILOR
1. Incepem prin a toca varza doar. Punem robotul la treaba. Eu tai nu cu razatoarea cu perforatii ca pt. morcovi (se rad prea mici) ci pentru feliat.
2. Se colecteaza intr-un lighean (evident destinat doar prepararii de mancaruri) si se freaca cu 1 lingura de sare pana se inmoaie ca sa o putem indesa compact in ardei.
3. Se spala ardeii, se scot cotoarele si vinisoarele. In varf se taie un capacel doar pe jumatate (cat mai mic) atata cat sa permita sa circule saramura si este de ajutor atunci cand ii scoatem sa-i mancam, ca se scurge pe acolo zeama care nu ne trebuie.
Unii ii mai freaca cu sare la interior. Nu este nevoie, conservam altfel mai sigur (voi explica la final).
4. Se rad 2/3 din morcovi la robot pe razatoarea cu orificii pt taiat morcov. De asemenea si radacina de telina pentru cine o vrea mai parfumata, dar atentie, este puternic aromata, nu exagerati. De asemenea se poate pune marar uscat tocat, dar ai mei nu vor cu marar fiind amarui si cam prea parfumat. Puneti doar putin. Restul se vor taia pe lung in 4 sau 6 (depinde de grosimea lor) ca sa fie pusi printre ardeii umpluti in borcan asa cum am aratat in poze la final.
Nu frec morcovii cu sare odata cu varza pentru ca isi schimba varza culoarea in portocaliu si imi place contrastul.
5. Umplem ardeii cu amestecul de varza, morcov si un pic de sare, fara nimic altceva.
Ardei umpluti cu varza+morcov
6. Pe fundul borcanului se pun cateva boabe de piper+putine boabe de mustar+1 frunza de dafin.
7. Ii asezam in borcan cu gura in sus. La fiecare strat de ardei inseram pe langa peretii borcanului morcovi taiati pe lung in 4 sau 6, depinde de marime, mai rarut fasii de hrean si cate 1 catel de usuroi (3/borcan mare). Se introduc si ramuri de cimbru care ajuta sa nu se “baloseasca” dar eu nu exagerez pentru ca modifica gustul.
In gura borcanului mai punem cateva boabe de piper, 1 frunza dafin si baghete de hrean in crucis, ramuri de cimbru si chiar busuioc pe care eu nu il prefer in acest preparat si nu pun (busuioc).
Ardei umpluti cu varza+morcov
ZEAMA
1. Se fierb 4 l de apa cu sare 1/1 (1 lingura sare la 1 litru apa) timp de 5 minute.
2. Ca sa nu crape borcanul, se pune borcanul pe o tava metalica de aragaz sau se inveleste intr-un prosop ud atunci cand turnam saramura fierbinte. Se toarna saramura fierbinte peste ardei.
3. Se pune capacul si se lasa asa pentru 1 zi.
4. A doua zi, se surge saramura intr-o oala si se mai fierbe iar. Se toarna rece de data aceasta. Se insurubeaza capacul si se mai lasa 1 zi.
5. Ziua urmatoare iar scurgem saramura intr-o oala si o mai dam cateva clocote. O turnam fierbinte de data aceasta. In tot acest timp si inca vreo zece zile moarea va fi tulbure, descurajant. Rabdare! Se va limpezi ca prin minune dupa acest rastimp.
6. Se capacesc definitiv si dupa ce se vor raci se pun in camara. Iarna eu ii scot in balconul inchis (apartament) unde e mai rece. La mine nu ingheata.
Urez sa va stea bine muraturile peste iarna! 🙂
Liv(e) it!
Ardei umpluti cu varza+morcov
Va las si reteta casei de Castraveti murati in saramura cu sare si otet, reteta dupa care garantat vor ramane crocanti castravetii pana la anul.
castraveti murati cu sare si otet

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..