Prajitura “Figaro” cu nuci, bezea cu cacao si marmeladă sunt prajituricile de casa la care s-a potrivit de minune marmelada de mere pe care regret ca n-am facut-o in cantitate mai mare (click pentru reteta de marmelada). Da, pot sa afirm ca marmelada de casa, nu stiu cum, dar in prajituri cel putin este mai fina si aromata decat cea cumparata, poate si pentru ca am folosit mere de la tara care n-au fost stropite cu nimic impotriva daunatorilor, mere bio.
Ceea ce m-a atras ca sa gatesc aceasta prajtura a fost bezeaua cu cacao, n-am mai gustat pana acum bezea cu cacao si nuci. Este o prajiturica dulce si buna, care poate fi facuta pentru Craciunul care se apropie, sau dulcele de weekend.
Aluatul este unul fraged, reteta pe care o gasesti AICI.
Tava sa aiba aproximativ 30 x 30 cm. Eu am copt pe jumatate din cantitati intr-o tava de 25 x 18 cm.
Ingrediente
Pentru aluat
- 300 g faina alba
- 200 g unt
- 100 g zahar pudra
- 3 galbenusuri de ou
- 100 g smantana fermentata
- 1 plic cu zahar vanilat
Umplutura
- 200 g marmelada sau gem dens
Pentru stratul superior
- 8 albusuri de ou
- 200 g zahar pudra
- 50 g faina
- 50 g cacao
- 250 g nuci macinate mediu
- coaja rasa de la 1 lamaie
PREPARARE Prajitura “Figaro” cu nuci, bezea cu cacao si marmeladă
1. Prepara un aluat fraged dupa indicatiile de AICI
2. In timp ce aluatul se odihneste la frigider, alege cu grija de coji miezurile de nuci. Macina-le mediu cu robotul cu cutitele elice.
3. Pregateste o tava de 30×30 cm, cocoloseste hartia de copt si intinde-o ca sa ia usor forma tavii. Incinge cuptorul la 200 de grade daca aluatul a stat 1 ora la frigider.
4. Intinde o foaie de aluat de marimea tavii, pe blatul infainat.
O transferi in tava, ruland-o pe sucitor si deruland-o in tava de la un capat la altul. Cu degetele o mai restrangi sau o mai intinzi spre colturi. Nu este nevoie sa urce pe pereti. O intepi cu furculita din loc in loc.
Coci foaia timp de 15 minute daca este cuptorul vechi si usa nu inchide etans si 10 minute in cuptoarele moderne electrice, la 200 de grade.
5. Dupa ce s-a racorit pe jumatate, intinzi marmelada alifiata in prealabil in borcan cu o lingura, ca sa o intinzi usor. Daca pui gem, sa nu fie apos.
6. Bate albusul tare, pana face varfuri. Adauga zaharul in 3-4 transe si bate in continuare.
7. Adauga-i coaja rasa de lamaie.
8. Intr-un bol amesteca nucile cu cacaoa si faina.
9. Cu telul para, amesteca manual bezeaua cu amestecul uscat, cu miscari de jos in sus, pana omogenizeaza.
10. Intinde compozitia peste marmelada, lingura cu lingura ca sa nu deranjezi stratul. Niveleaza.
11. Se coace la 180 de grade timp de vreo 35-40 de minute la cuptoarele moderne si pana la 50 de minute la cuptoarele vechi cu usi care nu inchid etans si pierd caldura.
12. Se feliaza dupa ce s-a racit complet, fara ca sa o scoti din tava, cu un cutit cu lama subtire si bine ascutit. Feliile vor fi lungi de cca. 3 x 9 cm.
Ce bine merg mancate impreuna cu o cana de lapte cald, ceaiul de la ora 5 ori cafeaua de dimineata. Nucile se simt la mestecat, iar marmelada aromata si dulce echilibreaza gustul de cacao din bezea. Este o prajiturica de casa tare buna!
Liv(e) it!
Alte prajituri cu nuci gustoase:
– Prajitura chinezoaica cu glazura de galbenus:
sau deliciosul Linzer umplut cu crema de nuci si gem:
si delicioasa prjtura cu struguri, nuci si bezea: