Ciorba falsa de burta (ciorba din pleurotus)

ciorba-falsa-de-burta-cu-ciuperci-pleurotus

Retete de ciorbe de legume sunt tot mai cautate atunci cand este cald afara.

CE ESTE PLEUROTUS ?

Pleurotus este o specie de ciuperci cu gust asemanator cu al carnurilor albe (dupa preparare), cu gust mult mai consistent, robust, fata de al ciupercilor champignon. Ciupercile pleurotus inlocuiesc cu succes carnea.
Ciuperci pleurotus trase la tigaie, cu usturoi

Gustul acestei ciorbe este foarte asemanator cu al apreciatei ciorbe de burta. Multora le displace la ciorba de burta ideea ca mananca acest organ, unora dintre gospodine le displace mirosul burtii la curatare, altii nu mananca porc sau carne in general, prin urmare, este bine de testat pentru ca este gustoasa si satioasa. Noua ne place foarte mult.

Timp de preparare 55 minutes
Timp de gatire 40 minutes
Timp total 1 hour 30 minutes
Portii 8 portii

Ingrediente

  • 2.5 l apa
  • 2 linguri ulei pentru calit legumele
  • 500 g pleurotus ciuperci
  • 1 ceapa mare
  • 2 morcovi medii
  • telina o felie de 2 cm
  • 1 pastarnac mediu
  • 1 ardei gras mic
  • 2 cartofi medii OPTIONAL !
  • 2 catei usturoi
  • 1 ramura de cimbru
  • 1 lingurita rasa cu sare

PENTRU DRES CIORBA

  • 300 g smantana
  • 3 galbenusuri de ou
  • 220 ml zeama de varza
ciorba-falsa-de-burta-cu-ciuperci-pleurotus
PREPARARE
La supe si ciorbe, mai ales cele cu carne, ca sa eviti datul in foc, alege oale aproape duble ca si capacitate fata de cantitatea de apa. Pe aragaz, intr-o oala cam de 4 l cu capac, clocoteste apa si opreste pana ce esti gata cu legumele.
1. Spala sub jet de apa ciupercile. Taie-le fasii inguste si lungi pe tocator, asa, precum burta din ciorba de burta.
Urmatoarele legume le vei taia cubulete de 5-8 mm, dupa decojire:
2. Decojeste ceapa si trece-o scurt pe sub un jet de apa.
3. Decojeste pastarnacul si spala-l.
4. Taie felia de telina din radacina mare si decojeste coaja.
5. Intr-o tigaie (eu folosesc din cele mai grele) caleste in uleiul putin incins, legumele astea pentru cca. 5 minute.
6. In apa clocotita, rastoarna continutul tigaii si infierbanta pana la clocot.
7. Adauga ciupercile pleurotus + ramura de cimbru si vei fierbe totul cam 30 de minute, cu capacul tras intr-o parte.
8. Imediat dupa ce ai pus ciupercile, decojeste cartofii, spala-i si taie-i cuburi de 2-2.5 cm. Adauga-i in oala cu ciorba. Cei care vor calorii mai putine pot sa nu puna cartofi, deloc, dar este mai gustoasa.
9. Inainte cu 10 minute de a opri, adauga si cateii de usturoi tocati marunt si drege de sare. Gusta !
10. Aduga zeama de varza, si da 3-4 clocote.
11.Freaca intr-un castron mediu, cu telul para din silicon, galbenusurile omogenizate cu smantana rotind, fara sa bati.
12.Opreste focul si ia un polonic de zeama din ciorba si adauga treptat in castronul cu smantana. Omogenizeaza cu telul para, cu grija sa nu stropesti totul in jur.
12.Rastoarna in oala si omogenizeaza cu acel polonic sau telul.
13.Gusta de sare (zeama de varza este si ea sarata).
Unora le place sa o manance cu paine prajita.
Liv(e) it !
ciorba-falsa-de-burta-cu-ciuperci-pleurotus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..