Delicioasa, se poate gati si de Pasti in loc de pasca. Nu ezitati sa o gatiti si cu alte ocazii sau numai duminica in familie.
Este o reteta inclusa in colectia de Retete germane – The Food Connection.
The Food Connection – O calatorie culinara in jurul lumii, este un proiect culinar initiat de blogul savoriurbane.com.
forma: 28cm diametru cu margini inalte (forma de blat de tort e ok)
Ingrediente
PENTRU BLAT
- 200 g faina
- 15 g drojdie prospata
- 80 ml lapte
- 50 g unt
- 50 g zahar
- 1 ou
- un praf de sare
PENTRU CREMA DE BRANZA
- 500 g branza tip Quark
- 100 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 2 oua
- 4 linguri stafide
PENTRU CREMA DE OUA CU VANILIE
- 500 ml lapte integral
- 1 pastaie de vanilie
- 5 linguri zahar
- 4 linguri amidon
- praf de sare fina
- 3 oua
- 100 g unt
IN PLUS
- 70 g fulgi de migdale crude
PREPARARE
ALUAT
1. Intr-o ceasca, freaca drojdia cu 1 lingurita de zahar pana lichefiaza.
2. Amesteca faina cu sarea intr-un castron cu cavitate buna de framantat.
3. Incalzeste laptele intr-o craticioara doar cat sa dizolvi in el untul si zaharul. Trebuie sa aiba temperatura de caldut, ca de cozonac.
4. Bate oul cu furculita. Toate cele umede le puneti intr-un cuib facut in faina. Le framanti pe toate toate cam 5-10 minute, dupa care puneti aluatul la crescut intr-un loc caldut acoperit cu un prosop pentru cca 45 de minute.
CREMA DE BRANZA
Le amesteci pe toate (crema de branza Quark, zahar, vanilia, 2 oua intregi). La final adaugi stafidele.
Acum poti sa preincalzesti cuptorul la 180 grd.
CREMA DE OUA
1. Intr-o craticioara medie ca marime cu fund gros, ca sa nu afume, amesteca zaharul, 2/3 din lapte si semintele din pastaia de vanilie dupa ce ai taiat-o pe lung. Cand nu-mi reuseste figura cu scosul semintelor, o fierb cu totul taiata pe lung, dupa care o scot din lapte.
2. Intr-un castron, amesteca amidonul + laptele rece ramas treptat, mestecand cu ajutorul telului para, ca sa nu se formeze eventuale cocoloase.
3. Adauga galbenusurile, vanilia si praful de sare. Amesteca continuu, turnand treptat laptele fierbinte, in amestecul cu ou. Dupa omogenizare, rastorni in craticioara si fierbi la foc mic vreo 3-5 minute, pana se ingroasa si capata consistenta unei budincute care se poate turna in forme.
4. Opreste focul si incorporeaza cuburi din unt, pana se topesc si omogenizeaza.
5. Bate albusurile spuma cu mixerul si incorporeaza-le in budinca calda.
Imbraca forma cu hartie de copt taiata cum am aratat la Quiche.
ASAMBLARE
1. Eu am intins o foaie rotunda (talpa) din aluat si am transferat-o in tava.
2. Peste foaie torni crema de branza si coci timp de 20 de minute.
Scoti tava, torni crema de oua, presari cu fulgii din migdale si o mai coci inca 20 de minute ca sa se coaca crema de oua. Eu ultimele 5 minute am aprins grillul (foc de sus) dat la minim ca sa iasa rumena deasupra si migdalele sa aiba gust de prajit.
ATENTIE! Daca crema de branza este suficient de consistenta sa nu se amestece cu crema de oua, se coc toate deodata.
Se lasa la racit in forma, pana a doua zi, cand desprinzi cu usurinta hartia de pe prajitura si se taie frumos.
Pudrati cu zahar doar feliile inainte de servire, ca sa nu se topeasca zaharul pana a doua zi. Noi nu mai adaugam zahar, este suficient de dulce.
Liv(e) it!
Deja am trecut-o pe lista pentru Paste!!!!
Diva Cris, seamana mult la gust cu pasca 😉 Multumesc!
Lecker!!! Ca sa fiu in ton cu tema lunii 🙂 Super faina prajitura asta. Imi plac mult prajiturile cu branza si cred ca o sa o incerc si eu. 😉
danke schoen! 🙂 abia astept sa va vad si pe voi la munca
Ce harnicuta ai fost, Didi.
Eu nici macar nu am apucat sa fac research despre bucataria germana :))
Faina reteta pe care ai ales-o. SI eu tot la un dulce ma gandesc chiar de s-o supara Andie :p
Cu prima ocazie o sa incerc si eu reteta asta. Poate chiar de Paste, daca tot ne-ai sugerat asta. SI cred ca nu ar fi o idee chiar asa de rea ci din contra, una foarte buna … la gust 😉
Claudia, plec din Bucuresti si musai trebuia sa mai public ceva, ca murea blogul; ficateii de dinainte ii aveam prin calculator din vremuri imemoriabile :)) pup
Wow Didi, dragut proiectul, iar blogurile alese, toate, de vis ! Asteptam cu nerabdare pleiada retetelor ! Sun fan pasca, asa ca voi incerca si eu reteta ! Cand am fost in Germania, acum 30 de ani …, la toate cantinele si restaurantele se manca ciolan la tava, adicatelea Bayerische Eisbein. Cam asta era meniul de baza. Pupici !
am inteles 🙂
Pingback: Knackebrot/ Biscuiti-aperitiv suedezi | FOOD DESIGN
Grozavaaaa…
multumesc!
Pingback: Knackebrot/ Biscuiti-aperitiv suedezi | Atelierele Roua