Ador prajiturile cu fructe acrisoare, iar bezeaua dulce balanseaza perfect gustul acrisor al lor. Desi blatul se face cu oua intregi, bezeaua va scapa de albusurile de prin congelator. Daca nu mai stiti cate albusuri aveti congelate in recipient, dupa decongelare cantariti, un albus de ou are intre 35 si 40 de grame. Desigur ca puteti sa folositi albusuri proaspete. Mi-ar fi placut sa o prepar cu visine, dar n-am avut timp sa caut congelate in mai multe locuri, asa ca am optat pentru un mix de fructe de padure cu capsuni si cateva visine. Atentie cand cumparati fructe congelate, dupa decongelare nu raman nici pe departe ca gramaj, atata cat scrie pe punga. Luati doua pungi daca sunt mici de 300 de g. Va fi insa minunata prajiturica aceasta in sezonul visinelor atunci cand se coc, buna va fi si cu caise, capsuni sau fructe de padure. Va rog sa alegeti fructe acrisoare, combinatia cu bezea este minunata.
La marimea aceasta de blat, va recomand sa faceti din 5 albusuri bezeaua, daca o vreti mai joasa: 5 albusuri, 200 g zahar, sare, zeama de lamaie. Eu am avut 6 oua enorme XL, de aceea a rezultat o bezea foarte inalta. Daca ouale sunt mici, faceti bezeaua din 6 albusuri. Eu nu am folosit praf de copt, mi-am imaginat ca albusurile batute din blat vor aera suficient. Faptul ca are mult unt insa il face dens, fara praf de copt.
Prajitura racoritoare cu fructe si bezea
Ingrediente
Pentru blat:
- 6 oua intregi
- 200 g unt la temperatura camerei
- 130 g zahar granulatie mai fina
- 1 plic cu zahar vanilat
- 100 ml lapte
- 350 g faina
- 1 praf de copt
- 1 praf de sare
In plus:
- 800 g visine cantarite cu samburi sau caise
- sau 500 g fructe de padure sau capsuni
Pentru bezea
- 6 albusuri (sau doar 5)
- 240 g zahar pudra (sau 200 pentru 5 albusuri)
- 1 praf de sare
- 2 linguri cu zeama de lamaie
PREPARARE Prajitura racoritoare cu fructe si bezea
Scoate din timp untul ca sa ia temperatura camerei, scopul este sa se mai inmoaie.
1. Pregateste pentru blat o tava cu o suprafata 25 cm x 30 cm (= 750 cmp). Eu am avut una mai lunga si am limitat-o prin plierea dubla a hartiei de copt si am scurtat-o la 30 cm. Nu conteaza laturile ci suprafata. Am tapetat-o cum spuneam, cu hartie de copt.
2. Separa albusurile si bate-le cu mixerul bezea tare impreuna cu un praf de sare. Acum porneste cuptorul la foc minim pentru preincalzire.
3. Cu un mixer puternic (de preferinta static) bate spuma untul cateva minute. Adauga zaharul (granulatie mai fina aleg eu la cumparare, dar nu este necesar chiar pudra) si zaharul vanilat. Mixeaza-le vreo 3-4 minute, pana se mai topeste zaharul.
4. Mixeaza si cu galbenusurile pana la incorporare, compozitia putin creste.
5. Mixeaza 1 minut si cu laptele.
4. Opreste, cerne faina prin sita cu maner comoda peste amestec. Porneste mixerul la treapta 1, cea mai mica, si omogenizeaza impreuna si cu praful de copt adaugat in faina. Asa cum spuneam in introducere, n-am folosit praf de copt, dar prezenta masiva a untului chema ca fiind necesar praful de copt ca sa iasa mai aerata decat mi-a reusit mie, fara praf de copt.
5. De-acum gata cu mixerul, incorporezi manual cu un tel para, cu miscari de jos in sus, toate albusurile, doar pana arata omogena compozitia, nu trebuie insistat ca sa nu piarda aerul. Nu este nevoie de praf de copt, desi compozitia contine unt.
6. Rasturnati compozitia in tava cu hartie de copt, nivelati si distribuiti deasupra fructele scurse de zeama de la decongelare, daca nu le aveti proaspete. Eu as fi vrut mai multe fructe, asa cum am recomandat, m-am pacalit cu o punga de 300 de grame cu fructe de padure + capsuni si visine (doar 4 🙂 ) , n-au ramas multe dupa decongelare.
Introduceti in cuptor la mijloc, reglati la 175 de grade la cuptoarele electrice sau 180 de grade la cele pe gaz. Coacerea difera mult de la cuptoarele electrice moderne la care se va tine vreo 25 de minute (nu trebuie sa se faca complet, se mai coace si cu bezeaua mai apoi) si la cuptoarele obosite pe gaz dureaza vreo 35 de minute poate.
6. Intre timp bateti cu mixerul albusurile spuma tare impreuna cu un mic praf de sare, apoi adaugati zeama de lamaie si zaharul tot. Se obtine o bezea tare dupa baterea si cu zaharul. Dupa ce a trecut timpul de semi-coacere pentru blat, il scoateti din cuptor si distribuiti deasupra bezeaua cu care se mai coace vreo 15 sau 20 de minute (depinde de puterea cuptorului), pana putin se rumeneste bezeaua, tot la 175 respectiv 180 de grade.
7. Dupa coacere se lasa sa se raceasca in tava cu tot cu hartie. Va mai scadea umflatura, ramane perfect plana si frumoasa dupa racire.
Se portioneaza rece cu lama subtire a cutitului inmuiata in apa rece. Eu tai perfect cu un cutter destinat numai uzului bucatariei, tot umectand lama in apa rece dintr-o cana.
Este foarte buna, nu te mai saturi mancand.
Liv(e) it!
Alte prajituri cu fructe pe care le recomand:
Pandispan cu visine, reteta clasica a mamei