Prajitura “Dintii negrului” este o reteta pe care o am de la mama, sta scrisa in caietul cu retete de prajituri, caiet pe care … de cand cu netul … recunosc ca nu prea l-am mai deschis. Se numeste asa in mod sugestiv pentru aspectul: un strat alb intre doua straturi negre.
Am folosit metoda clasica de bezea elvetiana, batuta la bain-marie. Nimic sofisticat la aceasta combinatie, ba as numi-o una chiar “de criza”.
Eu am preparat pe jumatate cantitatile afisate si au rezultat 12 bucati (este suficient pentru prima testare). Tava pe care am folosit-o are 18 x2 6 cm.
INGREDIENTE
Prajitura "Dintii negrului" cu bezea si blat cu cacao
Ingrediente
BLATUL:
- 200 gr unt la temperatura camerei (moale)
- 150 gr zahar (eu am folosit zahar brun la blat)
- 5 galbenusuri de ou
- 3 linguri cacao
- 250 ml lapte
- 1 praf de copt
- cca. 220-250 g faina ("cat cuprinde scria in reteta veche" - testeaza ca sa aiba consistenta aluatului de chec)
- unt sau ulei pt. uns tava sau tapetati cu hartie de copt mai bine
- OPTIONAL dar recomandat: 70- 100 g nuca zdrobita pe blat la copt
BEZEAUA
- 5 albusuri
- 180-200 g zahar tos fin sau combinat cu farin
- 1 praf sare
GLAZURA (se poate inlocui cu gem acrisor sau sirop doar la servire pe portie)
- 125 gr unt
- 200 gr zahar
- 3-4 linguri lapte
- 3 linguri cacao
Recipe Notes
Ingredientele afisate sunt pt. tava de aragaz clasic 27×30.
Eu am preparat pe jumatate cantitatile afisate si au rezultat 12 bucati (este suficient pentru prima testare). Tava pe care am folosit-o are 18 x2 6 cm.
PREPARARE
Se preincalzeste cuptorul la 180 grd (ca pentru chec)
BLATUL:
1. Cu mixerul freci 200 gr unt cu 150 gr zahar pana se topeste zaharul (cu pudra merge mai repede).
2. Adaugi 5 galbenusuri de ou. Omognizezi.
3. Adaugi 3 linguri cacao. Viteza redusa la inceput, pentru ca o vei zbura.
4. Torni treptat 250 ml lapte si incorporezi si praful de copt.
5. Ingrosi cu cca. 220-250 g faina, reducand viteza, pana compozitia capata consistenta aluatului de chec. Recomand ca sa adaugi treptat si sa te opresti mai din timp daca consideri ca se ingroasa prea rau. Eu am facut-o din ochi, deoarece asa am mostenit de la mama “faina cat cuprinde” ca pt. chec, dar am primit o observatie ca poate fi o problema pt. incepatori.
6. Poti sa intinzi o hartie de copt in tava. Torni compozitia si deasupra poti presara nuca zdrobita mediu, nu necesita prajire, va capata gust de copt de la cuptor.
7. O coci la 180 grd timp de cca 20 de minute, depinde de cantitate si cuptor (cele electrice coc mai rapid). Faci testul cu scobitoarea.
BEZEAUA
1. Bati 5 albusuri spuma tare (fara zahar), initial la rece, intr-o craticioara (care se va aseaza intr-o alta mai mare la bain-marie cand apa din cratita mare va fiebe). Dupa 2-3 minute de batut doar albusurile, adauga treptat zaharul continuand sa mixezi pana capata consistenta, pana mai creste si incepe sa se lege.
2. Craticioara se transfera la bain-marie, adica se pune sprijinita pe o alta cratita ceva mai mare care contine apa fierbinte si care fierbe pe aragaz la foc minim. Atentie, cratita de deasupra, cea cu bezeaua, trebuie sa aiba stabilitate, intre cele doua sa nu fie mare diferenta de diametru (am aratat in fotografie). Aceasta craticioara cu amestecul de albusuri si zahar nu trebuie sa stea cu fundul in apa fierbinte ci la abur, altfel vei obtine un frumos albus fiert. Continua sa mixezi sau sa bati cu telul (caci se poate face si de mana), la abur, pana cand spuma este tare si atunci cand rastorni usor recipientul, nu cade si isi pastreaza forma. Acum poti sa o iei de pe foc.
Eu recomand sa o bati pe foc mai putin de 10 minute. Eu am batut-o pe abur 7 minute si a fost la limita. Urmariti constant textura.
3. Toarna bezeaua, de fapt o vei pune lingura cu lingura peste blatul abia scos din cuptor. Nivelezi. Comod, rapid si frumos o faci cu ustensila cu talpa mare si plata, aceea triunghiulara cu care ridici felia de tort la servire.
4. Lasi sa se raceasca inainte de a-i pune glazura.
GLAZURA poate fi inlocuita cu gem acrisor sau sirop doar la servire, pe portiile individuale, deoarece contine deja mult zahar
1. Mixezi 125 gr unt cu zaharul.
2. Adauga 3 linguri cacao si 3-4 linguri lapte si le pui la foc pana se face o crema vascoasa, dar fluida, ca sa poata fi intinsa. Si la asta este un punct critic la care se poate intari prea rau ca sa mai poata fi aplicata. Fiti cu ochii pe ea. Eu am oprit-o un pas cam devreme de frica sa nu se intareasca si a mai curs un pic, dar nu grav.
3. O insiri peste bezea, dupa ce aceasta s-a racit.
4. Lasa prajitura la racit (la temperatura camerei mai intai si apoi neaparat la frigider) ca sa o poti portiona cu un cutit inmuiat in apa.
Glazura a cam murdarit bezeaua la taiere pt. ca ramanea pe cutit. Trebuia sa o las sa se intareasca mai bine glazura.
Liv(e) it!
TIPS: Cand preparati cantitatea doar pe jumatate, glazura sa fie trei sferturi din cantitatea ingredientelor pentru bezea. Doar pe jumatate s-ar putea sa fie cam putina.
Delicioasa prajitura aceasta!
ma bucur ca ai trecut pe aici Rocsy 🙂
Pingback: Tortul “Primavara” cu fructe si flori comestibile | FOOD DESIGN
Pingback: Financiers cu mousse de afine si frisca | FOOD DESIGN
Pingback: Financiers cu mousse de afine si frisca | Atelierele Roua