Tort aperitiv din cartofi, o rețetă unică în blogosferă


În pagina DESPRE din bara principală de meniu, explicam că atunci când sunt stresată mă relaxez inventând rețete. Adesea mă inspir din cărți vechi de bucate și iau elemente / idei din 3 rețete și intuiesc combinația bună nouă. Ai mei, care degustă, sunt somați să fie sinceri și dacă ar fi ceva de reparat la gust oricum o veți găsi ajustată, dar niciodată nu am dat greș, până acum.
Am să vă dau la finalul fiecărui ingredient varianta pentru un tort mai mic, pentru mai puține persoane.
Tort aperitiv din cartofi, branza, oua, mezel_livit.ro

Timp de preparare 1 hour 10 minutes
Timp de gatire 35 minutes
Timp total 1 hour 45 minutes
Portii 16

Ingrediente

Dimensiuni tava 24 cm diametrul

  • 750 g cartofi albi făinoși -500
  • 200 g unt +30 g pentru uns pereții tăvii -125
  • 350 g telemea - 200
  • 100 g brânză dulce de vaci (sau tot telemea putin sarata) -100
  • 5 ouă mici sau 4 XXL - 2 mari
  • Piper proaspăt măcinat
  • 2 legături de mărar - 1.5
  • 9 felii salam de curcan feliat (sau mezelul preferat, dar dens)
  • pesmet presărat pe tavă cca 4-5 linguri

DECOR

  • 4 felii rotunde mari / medii de șuncă presată de pasăre - 3
  • crenguțe de mărar
  • 1 roșie cherry 🙂

Tort aperitiv din cartofi, branza, oua, mezel_livit.ro
PREPARARE
Lasă la îndemână, în așteptare, o formă de tort cu pereți detașabili medie / mică
1. Scoate untul de la rece, cu care ungi pereții formei, cu 30-60 minute înainte
2. Se cumpără cartofi albi făinoși. Cartofii pe care urmează să îi fierbi îi alegi pe cei mici la cumpărare. Spală cartofii și fierbe-i de preferință în coajă pentru că sunt mai gustoși și mai puțin apoși. Spală-i cu un buret curat ușor abraziv. După mărime, sunt gata atunci când înfigi furculița în ei și intră ușor. Minim 30 de minute la foc mare. Scurge apa ținând capacul ușor într-o parte ca să nu te ardă aburul În chiuvetă se dă drumul la apă rece ca să nu agresezi cu apa clocotită tubul din plastic al scurgerii chiuvetei.
3. Mai departe procedezi ca la piure. Pui untul cuburi într-un castron și pe măsură ce cureți cartofii îi și zdrobești cu presa manuală. Atenție, cartofii se curăță fierbinți, ținuți în mana stangă cu un prosop curat de bucătărie din bumbac. Merge strună așa. Cu vârful cuțitului îndepărtezi mugurii negrii, dacă sunt.
Tort aperitiv din cartofi, branza, oua, mezel_livit.ro
4. Taie mărunt mărarul și să oprești și pentru ornat câteva vârfuri simpatice, vreo 10.
5. Rade telemeaua sau sfărâm-o cu furculița și las-o în așteptare.
6. Separă albușurile de gălbenușurile ouălor. Albușurile le colectezi în cuva de la robotul static sau alt castron care nu se zgârie la mixatul cu mixerul electric de mană.
7. Albușurile mixează-le spumă.
8. Acum dai drumul la cuptor fără ventilație și preîncălzești la 180 grade.
9. În piure încorporezi branza rasă, gălbenușurile, brânză rasă, piperul proaspăt măcinat și mărarul
Tort aperitiv din cartofi, branza, oua, mezel_livit.ro
10 La final încorporează manual cu o spatulă din silicon albușurile, neapărat cu mișcări de jos în sus ca să nu piardă aerul.
Tort aperitiv din cartofi, branza, oua, mezel_livit.ro
Acum iei forma de tort cu pereți detașabili. Daca nu ai și folosești o crăticioară care nu lipste și poate fi introdusa la cuptor, cu mânere detașabile, pui în cruce doua fâșii mai lungi de hârtie de copt dublă, ca să poți la final să îl tragi afară din crăticioară, dar cred că va fi cam dificil dacă se udă rău hârtia, să îl tragi fără ca să îl strici ca aspect, chiar dacă se face după răcirea completă. Nu am probat.
11. O ungi generos cu unt cu degetele doar pereții și lipești pe margini feliile de salam sau șuncă presata.
12. Pe fundul tăvii, presari pesmetul cât mai uniform. Mai degrabă presari cu degetele.
Tort aperitiv din cartofi, branza, oua, mezel_livit.ro
13. Toarnă compoziția în formă și nivelează.
Tort aperitiv din cartofi, branza, oua, mezel_livit.ro
14. Coace-l cam 30-40 de minute la cuptor nou electric, cu funcția de ventilație pornită. La cele cu gaz, la treapta 3.5 sau 4 și nu deschizi ușa în primele 20 de minute.
Tort aperitiv din cartofi, branza, oua, mezel_livit.ro
15. Se lasă la răcit și apoi se scoate peretele detașabil. Eu nu am riscat și am lăsat fundul formei, am depus cu el cu tot pe platou.

ORNARE
1. Am tăiat în 4 felii rotunde de șuncă presată de pasăre și am rulat cornete. Cu capătul gros al unuI bețișor de mâncat mâncare chinezească, am format o cavitate adâncă, cât să stea cornetul ca o floare.
Tort aperitiv din cartofi, branza, oua, mezel_livit.ro
2. Am intercalat frunze de mărar și am punctat mijlocul cu 1/2 roșie cherry cu codiță lăsată că să fie mai simpatica.
Daca aveți un platou mai larg, perimetral, puteți să înconjurați cu un inel din jumătăți de roșii cherry, așa cum intenționam, dar nu a fost loc.
Tort aperitiv din cartofi, branza, oua, mezel_livit.ro
SERVIRE
Se fieliaza rece, dar se poate servi și cald, încălzite feliile la friteuză Air Frayer timp de 1 minut, sau microunde, așezată pe farfurie alături de roșii cherry pentru culoare.
Liv(e) it !
Tort aperitiv din cartofi, branza, oua, mezel_livit.ro

ALTE APERITIVE / ANTREURI DEOSEBIT DE BUNE:

Tort aperitiv cu foi cu spanac si creme din brânzeturi

Tort-aperitiv-cu-creme-din-branzeturi

Ouă umplute cu avocado si cremă de branză/strong>
oua umplute cu avocado si crema de branza

Parizer de casa – aperitiv cu pui festiv/strong>

Foi cu spanac si crema de branza si ciuperci
Tort-aperitiv-cu-creme-din-branzeturi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating