Postul este atat de usor de tinut cu astfel de bunatati, trebuie sa il gatiti si cand nu tineti post, este absolut delicios. Cu o cafea neagra si fara zahar alaturi, micul dejun este asigurat. Veti vedea ca se gateste si usor. Special la acest chec este timpul de coacere mai mare, dureaza o ora si jumatate la 160 de grade.
Va rog sa cautati cacao neagra pentru o culoare intensa, fara aceasta va rezulta un chec ceva mai palid, dar tot cu gust bun, desigur.
Mentionez blogul Amaliei care m-a inspirat cu aceasta reteta: AICI
Chec umed cu mere, fructe uscate, nuci, alune si cacao
Ingrediente
- 240 g faina
- 1 lingura cu varf de cacao neagra
- 1 praf de copt (1 plic)
- 150 g zahar tos
- 1 lingurita rasa de scortisoara
- 100 g prune uscate fara samburi
- 100 g caise deshidratate (uscate)
- 100 g nuci miezuri
- 100 g alune fara sare
- 1 lingura cu varf de stafide sau merisoare
- 5 mere mari
PREPARARE Chec umed cu mere, fructe uscate, nuci, alune si cacao
Pregateste o forma de chec. Taie hartie pe masura, cu margini care sa atarne, cocoloseste-o si intinde-o, astfel va lua usor forma tavii.
1. Alege cu grija de coji miezurile de nuca. Le sfarami 7 secunde la robot, granulatie medie. Alunele le sfarami la fel, mediu, dar nu le amesteci cu nucile pentru ca sunt mai tari si va dura zdrobirea cu 2-3 secunde mai mult.
2. Se pun intr-un castron incapator ingredientele uscate. Faina impreuna cu cacaoa se cern cu sita, se adauga si praful de copt. Se amesteca apoi cu nucile, alunele, zaharul si scortisoara macinata.
3. Pregatiti alt castron incapator. Am scos samburii de la prune, am cantarit 100 de grame si le-am taiat in 3 pe fiecare. La fel am taiat in 3 caisele deshidratate. Am adaugat si stafidele. Merele fiind cu coaja cam lucioasa (dubioasa) dupa spalare le-am decojit. Fiindca nu mai am ustensila tubulara de scos cochiliile tari cu seminte din mijloc, le-am dat in 4 si am decupat cu cutitul indepartand partile tari nefolositoare. Le-am ras la robot cu razatorea cu gauri mari. Le-am amestecat cu fructele taiate. Acum sa dai drumul la cuptor la 160 de grade.
4. Fructele le-am rasturnat peste amestecul uscat si le-am omogenizat bine cu mainile curate. Am pus parte cu parte in forma de chec pregatita. Presand si niveland.
5. L-am copt la 160 de grade timp de 45 de minute pe treapta cea mai de jos a cuptorului, apoi l-am urcat la mijloc si l-am mai copt inca 45 de minute. Atentie, deci se coace timp de o ora si jumatate. S-a copt perfect si a crescut cat trebuie, este bombat. L-am tas din tava cu hartia pe un gratar la racit. Hartia am indepartat-o dupa ce s-a mai racorit.
Delicios desert, ne-a placut foarte mult.
Liv(e) it!
O alta reteta de chec de dulce de asta data: Chec cu nuca si cacao – reteta bunicii >>> click aici
Va va placea si checul cu lamaie si mac – reteta simpla >>> click aici
Delicios este Mannik – Chec rusesc cu gris si ciocolata >>> reteta aici