Albinița (Dulcineea) prăjitura din foi cu miere

Prăjitura Albinița sau Dulcineea, cum o mai numesc unii este clasica prăjitură din foi cu miere a mamelor și bunicelor noastre, cu gust simplu și bun dat și de crema din gris cu unt combinată cu un gem bun preparat în casă. Daca ai în casă doar dulceață, poți să o mixezi la robotul cu cuțite, eventual cu un strop de apă dacă e prea închegată și astfel mai consumi din ea.

Este minunat să o ai pe masa de sărbători, sau o plăcută duminică petrecută în familie. Mie îmi dă o stare de bine pentru că oamenii foarte ocupați din ziua de azi arareori mai depun efortul să întindă foi pentru o prăjitură, dar vă asigur că tot gustul bun este dat de mierea din foi.

Culoarea foilor este întunecată deoarece am folosit o miere închisă la culoare.

Timp de preparare 1 hour 10 minutes
Timp de gatire 50 minutes
Portii 36 bucati

Ingrediente

Aluatul de foi cu miere

  • 300 g faină albă
  • 80 g zahăr cristale (tos)
  • 65 g miere
  • 1 plic cu zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 linguriță rasă cu bicarbonat de sodiu (este un agent de crestere)
  • 40 g unt (sa nu fie amestec tartinabil sau margarina)
  • 15-35 ml lapte rece

Crema din griș cu unt

  • 250 l lapte
  • 125 g zahăr
  • 1 plic cu zahar vanilat
  • 1 mic praf de sare
  • 60 g griș
  • 100 g unt
  • 1/2 sau 2/3 borcan de gem de caise ori zmeura, etc.
  • zahar pudra pentru decor
PREPARARE FOI CU MIERE:
Tava mea are cam 33 x 42 cm, am folosit o parte, … calculează aria tăvii tale că să fie pe aproape și în care să încapă să coci cate o foaie de prăjitură, să aibă minim latura de 30 cm.
Așterne hârtie de copt în tavă și las-o în așteptare.
Poți să scoți și untul din frigider ca să se mai înmoaie pentru prepararea cremei.
1. Într-o crăticioară am topit untul cu mierea și zahărul puse deodată în vasul rece (foc moderat).
2. Oprește focul și acum poți sa razi coaja de lămâie.
3. Cu mixerul am dat un impuls la ouăle puse întregi, împreună cu coaja de lămâie și cele de la punctul 1.
Eu am montat apoi cârligul de amestecat aluat al mixerului, dar poți și cu telul pară manual să amesteci atunci când se va îngoșa pe jumătate, ca să nu strici mixerul dacă este firav, totuși.
4. În amestecul de la punctul 3 am turnat parte cu parte făina amestecată cu bicarbonatul și alternat cu laptele rece.
5. Pe blatul de lucru (încearcă dacă merge neinfăinat inițial) frămânți aluatul doar pentru a-i da forma unei bile pe care o depui la frigider pentru 10 minute.

O lași apoi să își revină la temperatura camerei timp de 15 minute că să poți să o modelezi.
6. Acum înfainează un pic blatul, dai forma de salam aluatului ca să apreciezi mai bine să îl secționezi în 4 ca să întinzi 4 foi oarecum rotunde si groase cca 3 mm.

Rulezi pe sucitor foaia, o ridici și o desfășori în tava protejată cu hârtie , apoi o înțepi cu furculița din loc în loc că să nu se umfle pe alocuri.
Eu am folosit două tăvi și am copt deodată câte 2 foi pe rafturi suprapuse. Dai la 170 grade caldura cuptorului și urmărești prin geamul de la cuptor procesul, căci repede se pot arde. Poate să dureze 5 sau 12 minute coacerea unei foi, depinde de cuptor dacă este electric, unul nou, sau pe gaz, unul obosit. Trebuie să se rumenească ușor pe margini.
Se pune între foile coapte câte un pătrat de hârtie și se vor răci în timp ce prepari crema.

PREPARARE CREMĂ CU UNT
1. Într-o cratiță sau oală largă medie, încălzește fară să ajungă să clocotească: laptele, praful de sare, zahărul și vanilia.
2. Cu un tel din silicon, ca să nu zgârie învelișul oalei de la interior, încorporează grișul adăugat în ploaie sau parte cu parte. Lasă la fiert 4-5 minute la foc mic, după care lași să se răcească.

3. Apoi pune în vasul mixerului static sau în castronul care nu se zgârie acest amestec și în el adaugi lingură cu lingură untul moale 100 g. Nu este necesar să îl amesteci îndelung, ca să nu se taie.

ASAMBLARE
1. Peste prima foaie distribuie jumătate din crema cu unt.

2. Așează a doua foaie deasupra și distribuie gemul.

3. Așează peste gem a treia foaie și apoi restul de cremă și la final a patra foaie.

Se lasă de preferință peste noapte ca să adere straturile și să se taie frumos pudrată cu zahăr fin râșnit cu zahăr vanilat.

Se taie cu un cuțit cu lama bine ascuțită, în forme egale pătrate sau romburi, ca în fotografii.
Liv(e) it !

Îți mai recomand și alte prăjituri gusoase, din aces blog.

Segarcea – Prajitura mea fină cu bezea

prajitura-mea-fina

Prajitura cu nuci si cremă caramel-Snickers

Prăjitura “Furnicuța” cu nucă, mac și cremă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..