Este o reteta de dulceata creata in urma cu cativa ani, pentru “lenesi”. Glumesc! Noi nu mai consumam dulceata decat rar, cu precadere iarna, cu clatite. Evitam dulciurile, mancam doar la evenimente, insa m-a incitat sa testez o idee pe care am avut-o privind conservarea fructelor de padure fragile, fara fierbere pe flacara vie si fara conservanti.
Fructele au aspect de confiat, chiar si zmeura, sunt ceva mai tari decat in stare naturala, o voi numi dulceata, ci nu fructe de padure confiate. Merita sa testati in acest an doar dintr-o cantitate mai mica, pe jumatate, poate.
In cazul afinelor netestate, cred ca cele mari de cultura lasa mult lichid, dar cele de padure sunt numai bune de confiat dupa aceasta metoda.
Am cautat sa evit clocotele pe flacara directa care fac sa se zbata si sa se sparga fructele fragile (zmeura mai ales) si apoi ridica spuma care da peste cratita, daca nu alegi una suficient de incapatoare. Cu metoda mea scapi de toate aceste actiuni plictisitoare si care consuma timp, pentru ca cer supraveghere.
Habar nu am daca cineva mai foloseste aceasta metoda. La un research si citit titluri + metoda in diagonala, n-am gasi nimic asemanator, decat poate la confiere, care e ceva ingrozitor, te implica mult timp, uneori actiuni repetate pe zile. Mi s-a aprins beculetul, cu gandul la metoda mamei de sterilizare a zacustii, cocand borcanele deschise la cuptor. La cuptor nu clocoteste evident, fiind cantitati mici in borcane nu le vezi fierband zgomotos. Le coace si sterilizeaza. Siropul va fi mult, pentru ca lasa fructele din belsug si siropul acestei dulceti este mai subtire. Surplusul de sirop se va colecta si consuma cu apa minerala sau plata, peste budinci ori inghetata ca topping si multe altele, chiar si cu gososi (inmoi in sirop gogoasa fara zahar).
INGREDIENTE
1.3 KG mure sau zmeura (veti indeparta si manca separat pe cele zdrobite si raman poate 1 kg)
zeama de la 1 lamaie medie
1 kg zahar
2-3 linguri apa
OPTIONAL: pastaie de vanilie
PREPARARE
1. Speli borcanele bine cu apa calda si detergent si le lasi la scurs in scurgator cu gura in jos. In apa clocotita, scufunzi pt cateva minute capacele borcanelor si le oparesti, fara ca sa le fierbi, si o lingura care iti va trebui mai tarziu. Le pui la uscat pe o tava pe plita cu ochiul oprit, mai vine caldura de la cuptor cand vei da drumul si le usuca bine.
2. Fructele se aleg de corpuri straine. Sa ai grija sa indepartezi ceea ce este stricat. Fructele alterate pot duce la stricarea intregii cantitati. Murele pot fi spalate la apa care curge, dar nu sub presiune mare. Daca apa are presiune, pui palma tampon, ca sa amortizezi. Zmeura o pui in sita mare inoxidabila (cea de spaghete) si o scufunzi de cateva ori intr-o cratita mare cu apa, ca sa nu le strici forma. Totul se lasa la scurs de apa.
3. E momentul sa incingi cuptorul dat la minim.
4. In zaharul pus intr-o cratita cu pereti grosi storci lamaia. Daca folosesti si pastaie de vanilie, o despici pe lung si cu varful ascutit al unui cutit, scoti semitele si le pui peste zaharul din cratita, apoi si pastaia data in 3. Il uzi cu apa doar cat sa nu fie in pericol sa caramelizeze, cam 3 -5 linguri de apa. Il pui pe foc mediu spre mic, pe plita, cu cratita descoperita. Se lasa pe foc cam 7-10 minute, cat sa se evapore apa, amestecand ocazional. La cantitati mai mici de zahar, dureaza mult mai putin, atentie sa nu il caramelizezi. Ai obtinut un zahar topit, care pus in paharul cu apa rece pentru testare, formeaza pe fund o bila sau forma care se tine si nu disperseaza instantaneu. Focul, desigur ca l-ai oprit acum.
5. Cat timp fierbe zaharul, intr-o tava tapetata cu hartie de copt, asezi borcanele cu gura in sus. Suportul metalic amortizeaza socul termic si ajuta sa nu crape cand vei turna siropul fierbinte. Nu mai este nevoie, astfel, de cutite puse sub borcane cum procedau mamele noastre.
6. Distribui in borcanele scurse si nesterse fructele (si ele scurse bine de apa). Umpli cu fructe, adica foarte pline, borcanele. Torni siropul peste ele, sa umpla fara 3cm / 2 degete pentru ca fructele lasa suc destul.
7. Apoi procedezi ca la sterilizarea zacustii dand focul la 180 de grade. Introduci in cuptor tava cu borcanele descoperite si le lasi vreo 20 sau ca mine, 30 de minute, timp suficient sa sterilizeze borcanele. Facand acest experiment, am cautat sa salvez forma, sa nu aiba aspect de gem de zmeura. La cuptor nu se fierb in clocot mare ca pe flacara, chiar daca este reglat la minim cand este pe plita. In cuptor doar palpaie mocnit, continutul nu fierbe cu clocote mari. Fructele lasa suc, siropul acestei dulceti nu este gros, dar fructele vor fi tari, se pastreaza intregi, iar zmeura, chiar si murele care oricum sunt mai zdravene ca soi, vor fi mai tari decat in stare naturala, dar mai mici pt ca se deshidrateaza. In acest timp borcanele au si sterilizat, ai 2 in unul, nu mai pierzi vremea cu sterilizatul. Mai usor de asa, nu cred ca este cu putinta ca sa gatesti o dulceata.
8. Scoti cu mare grija ca sa nu te arzi, din cuptor, tava cu borcanele si le pui pe blatul de lucru protejat. Scurgi o parte din siropul prea mult, si il colectezi in sticle inchise apoi cu dop etans, vei avea un sirop aromat ca cel de visine inregistrat AICI. Inregistrez separat pozele cu siropul de mure si zmeura AICI.
Completezi cu lingura aceea oparita luand fructe dintr-un borcan si transferand in altul ca sa fie pline. Daca mai este cazul, mai adaugi din siropul colectat.
Insurubezi capacele bine, intorci borcanele si le lasi 10 minute asa, cu fundul in sus. Formeaza un fel de vacuum prin racire. Cu aceasta metoda au stat fara nici un rateu dulceturile si nu este deloc racoare in locuinta mea. Atentie! Capacele trebuie sa fie perfect uscate, fara stropi de apa.
Liv(e) it!
Va las retete de prajituri cu dulceata:
– Papanasi cu mere – reteta de odinioara;
– Budinca cu branza de vaci si stafide
Cea mai mare bucurie pentru mine este cand primesc feedback de la minunatii nostri prieteni, necunoscuti in viata reala, care viziteaza blogul. Reusita Elenei o vedeti mai jos. A testat si cu coacaze care arata foarte bine, intregi, si rezulta mult sirop care se va folosi peste budinci, inghetata, prepararea bauturilor racoritoare.