Eu abia la aceasta varsta am descoperit știr-ul, in Oltenia, acum, dupa perioada de restrictii generata de Pandemia Virusului Covid-19, in intreaga lume, cand am scapat ca din pusca si am calatorit din Bucuresti la casa de la tara. Am petrecut activ, unul dintre cele mai frumoase concedii. Mi-era atat de dor de normalitate, viata libera si tihna patriarhala.
Este sfarsit de mai si ne-am intrebat vecinii si rudele, ce fel de ciorba putem gati cu ce gasim prin gradini la aceasta vreme!? Ni s-a raspuns la unison: știr, sau loboda, sau ambele combinate. Cum de sezon sunt si corcodusele, desigur ca am incropit rapid un bulion de corcoduse pentru acrit ciorbele, care se prepara “la minut” si astfel, nu ma mai opresc din a lauda acest fel de ciorba din care trebuie neaparat sa mancati. Nu mi-am imaginat ca este atat de buna.
Cantitatea o adaptati la nevoile voastre, proportional cu cati stiti ca sunteti in familie.
INGREDIENTE – Ciorba de știr cu loboda si bulion de corcoduse
2,5 sau 3 l apa fierbinte
2 morcovi medii spre mici
1 ceapa galbena veche mare sau doua mai mici
1/2 radacina de pastarnac
2 linguri – ulei de floarea soarelui pentru calit legumele
1/2 ardei gras daca e mare
2 cartofi albi-fainosi potriviti
200-300 g frunze de știr (un pumn format din doua palme)
150-200 g loboda (la ochi, o mana zdravana)
400 g rosii de gradina pentru ciorbe (conservate) am avut! (sau 100 ml suc de rosii proaspete la robot, ori 4 rosii medii oparite, decojite si taiate cuburi)
150 ml suc de la bulionul de corcoduse si 3 linguri de corcoduse fierte si zdrobite prin sita de spaghete (in lipsa, se inlocuieste cu zeama de varza, 1 cana)
1 legatura de leustean
1 legatura mica de patrunjel
sare grunjoasa foarte putina (1/2 sau pana la 1 lingurita)
PENTRU DRES CIORBA
ardei iute separat se mananca de catre iubitorii de condimente iuti
PREPARARE- Ciorba de știr cu loboda si bulion de corcoduse
Am recoltat din gradina, cea mai mare parte dintre legume, proaspete, incepand cu știr-ul. Sa fiti atenti ca știr-ul se poate usor confunda cu alte buruieni care il invadeaza! Plantele se consuma cat sunt mici si fragede, nu dupa ce infloresc. Cand sunt inalte, constituie hrana pentru porci.
UPDATE: din diferite grupuri culinare, am primit informatia de la gospodine ca ceea ce am marcat eu ca fiind buruiana numita “loboda porceasca” poate fi si aceea consumata. Inca nu am testat, vreau sa ma mai informez de pe net ce putem sa gatim bun cu aceasta. Mi s-a spus ca “melci”, probabil in foietaj.
Aceasta este loboda, creste pe o tulpina inaltuta:
Leusteanul este in cosul mic (si patrunjelul pe care nu l-am mai pozat) le-am recoltat de pe tulpini partial, ca sa las planta in viata sa ii dea alte frunze. Leusteanului i-am indepartat frunzele afectate de mana.
La final, am cules corcodusele direct din pom:
1. Pune apa rece intr-o oala incapatoare, cu 1/2 lingurita rasa de sare.
2. In timp ce fierbe, speli bine morcovii, ii razui de coaja si ii tai cu cutitul cubulete. Cureti ceapa pe care eu o spal, deoarece cine stie ce animalute au traversat-o in timpul depozitarii. O tai cubulete. Incingi la foc mediu tigaia, incerci cu un cubulet de ceapa si cand sfaraie, pune ceapa si morcovul la calit, 3-4 minute, pana ceapa devine sticloasa, galbuie, fara sa se arda. Morcovul ajuta sa nu se arda.
3. Rastorni aceste legume calite in apa clocotinda si le fierbi cam 5-10 minute la foc mediu.
4. Dupa acest timp, taie ardeiul cubulete ca pe morcov si pune-l in zeama.
5. Spala cartofii bine, ii decojesti si ii tai cuburi de vreo 2.5 cm. Ii pui in zeama si fierbi la foc molcom. Pui acum si pastarnacul decojit si clatit cu apa, taiat cubulete mici ca pe morcov.
6. Dupa vreo 20 de minute, cartoful ar trebui sa fie fiert. Il incerci sa intre usor furculita in el si il gusti.
6. Spala stirul si loboda in sita ca sa curga pamantul (stropise de la ploaia recenta).
7. Cand e fiert cartoful, taie stirul si loboda fasii mari, cam de 2.5 cm. Pui in oala 3 sferturi din acestea, restul opresti.
8. Adauga si rosiile de ciorba de la borcan (conservate).
9. Pune la fiert maxim 2 cani cu apa si dupa ce clocoteste fierbe 3-5 minute corcodusele, cat sa se inmoaie sa poata fi date prin sita cu orificii mari (de spaghete) o parte. Cu o cana din zeama de la bulionul de corcoduse si 3 linguri pline cu corcoduse fierte zdrobite in sita cu lingura din lemn (sita usor scufundata in ciorba) si dupa strecurarea corcoduselor, pulpa ramanand in oala, o fierbi ciorba doar 4-5 minute la foc mic. Restul depozitezi la frigider in borcan inchis etans cu capac si folosesti la urmatoarea ciorba, cand vei mai gati.
10. Imediat dupa transa de știr si loboda, alege frunzele bune de leustean, toci la cutit si pui doar jumatate, sa apuce cateva clocote.
11. Opresti focul. Pui restul de știr, loboda, leustean si patrunjelul spalat si tocat marunt. Cu putin patrunjel proaspat decorezi farfuriile la servire:
Loboda si știr-ul se vor opari imediat, nu se pastreaza verde viu, nici nu o mai deosebesti de restul.
12. Daca mai este cazul, mai adaugi 1/2 lingurita cu sare grunjoasa.
La servire presari patrunjel tocat. Este foarte gustoasa!
Liv(e) it!