Pana de curand ocoleam plantele de primavara, dar odata cu varsta am inceput sa le descopar savoarea, am reusit sa mananc cu placere aceasta ciorba in ciuda faptului ca este de post si nu este dreasa cu iaurt si smantana. Gustul de proaspat este cel care m-a cucerit si pentru mine ciorba este gustoasa atunci cand o acresc cu zeama de varza. Voi probabil ca o veti acri cu bors, marturisesc ca nu prea imi place borsul, este o chestiune de gust personal. Mai rar auziti de ciorba de urzici acrita cu zeama de varza, unii vor spune ca nu merge gustul de varza acra cu urzici, dar noua ne place. Daca mai pastrati bulion de corcoduse este binevenit, in loc de zeama de varza, iar in lipsa de orice, sarea de lamaie sau zeama de lamaie corecteaza gustul. Ciorba trebuie sa fie acra si sarata moderat.
De obicei, ca ciorba sa aiba gust, calesc legumele in ulei, de data aceasta nu le-am mai calit si n-am mai adaugat ulei ca sa vad daca este comestibila si asa. Mi-a placut, procedati cum doriti, dar totdeauna cu legume sotate in ulei este si mai gustos felul de mancare.
Spre stiinta, urzicile se consuma si crude in salate daca au fost stropite si amestecate cu zeama de lamaie, sau daca esti reticent/a si ai teama ca te urzica, le pui intr-o punga si treci de cateva ori sucitorul de prajituri peste punga presandu-le. Toti tepii vor fi pliati si nu mai inteapa. Oricum, perii care urzica sunt doar pe partea frunzelor care sunt orientate catre soare, de aceea culegatorii le culeg fara manusi, le apuca de partea dorsala.
Insist mai jos asupra curatarii si procesului de spalare al urzicilor, pentru ca sunt si incepatori printre cititori.
Ciorba de urzici, de post, gustoasa
Ingrediente
- 300 g urzici
- 3 linguri cu ulei (optional)
- 1 morcov mare
- 1 ceapa medie spre mare
- 1 pastarnac mediu
- 2 felii de telina radacina
- 1 radacina de patrunjel (optional)
- 4 linguri de orez
- 1 legatura de leustean
- 1 legatura de patrunjel
- 500 ml bors (zeama de varza sau bulion de corcoduse sau zeama/sare de lamaie
- 2/3 lingurita de sare grunjoasa sau dupa gust
PREPARARE Ciorbă de urzici (de post)
1. Daca optezi sa calesti legumele, intr-o oala / cratita vei infierbanta separat 1 litru de apa (4 cani). In alta oala, cea in care vei gati ciorba, incingi uleiul la foc mic ca sa ai timp sa cureti morcovul si sa-l razi pe razatoarea cu gauri mari (pentru a salva timp) sau il vei taia cubulete. La fel si ceapa o cureti, o speli si o tai cubulete. Dai focul la mediu la oala cu ulei si sotezi ceapa si morcovul amestecand ocazional. Imediat ce ai curatat de coaja, spalat si taiat cubulete telina si pastarnacul, le adaugi in oala cu morcovul si ceapa si pe acestea. Adaugi si orezul cu bob rotund, nu basmati peste morcov si radacinoase. Stingi cu apa fierbinte din cealalta oala si lasi sub capac vreo 20 de minute, sa fiarba orezul, timp in care te ocupi de curatatul urzicilor. Dar imediat pui in cealalta cratita 2 litri de apa (8 cani mari) la infierbantat pentru ca ne trebuie pentru oparirea urzicilor, mai tarziu.
2. Curatarea si spalarea urzicilor este treaba cea mai migaloasa, dar avand in vedere ca sunt doar 300 de grame mi-a luat fix cat timp s-au gatit radacinoasele. Primele urzici de pe piata, au nisip, pentru ca sunt culese de la sol, nu sunt doar varfuri de planta retezate. Printre urzici mai sunt paie sau fire de iarba. Se ia buchet cu buchet cu mana dreapta, iar cu stanga se trag frunzele de la baza (sau se rup individual) si retezati varful, ca in fotografia a doua de mai jos. Se indeparteaza doar tulpinile tari, radacinoase. Asa arata urzicile curatate:
Au incaput in sita de spaghete toate, am lasat apa sa curga peste ele. Acest pas va scapa de nisip, dar nu si de frunzele moarte. Din sita le vei pune intr-un vas (castron mare) si le acoperi cu apa rece. Vantura prin apa urzicile si le scoti cu doua maini si le muti in alt castron / vas de orice fel. Repetam procesul de vreo 3-5 ori, pana apa ramane fara fragmente de frunze moarte maro si alte impuritati.
3. Daca la tine dureaza mai mult de 20 de minute curatatul urzicilor, opresti focul la radacinoase pentru ca se suprafierbe orezul. Apa la radacinoase a scazut la jumatate, e ok sa fie asa (am 1/2 litru de lichid).
Ai la dispozitie separat 2 litri de apa clara clocotita si urzicile curatate. Pui urzicile in apa clocotita clara, dar fara foc, si le oparesti 2 minute. Pui sita de spaghete pe oala de ciorba cu radacinoasele si strecori urzicile cu grija ca sa nu te arzi, nu se pune apa clocotita de la urzici dintr-odata, lichidul colorat de la oparire ajunge deci peste radacinoase. La final, impreuna cu borsul trebuie sa avem cam 3 litri de lichid, depinde cat de deasa o vrei. Aduci la punctul de fierbere ciorba.
Recomandarea pentru urzici este ca dupa strecurare, cat sunt in sita, sa fie trecute sub jet de apa rece ca sa se opreasca procesul de prelucrare termica, sa ramana verzi si sa pastreze cat mai multe proprietati benefice pentru organism. Gestul este aproape inutil, deoarece ele raman verzi doar in primele ore. Dupa ce se racesc cei aproape 3 litri de ciorba fierbinte, urzicile tot se vor prelucra termic si vor arata ca in poze, chiar daca nu sunt la foc, isi schimba culoarea, dar nu dramatic. Eu am pozat a doua zi, nu imediat, deoarece se facuse seara. Nu va faceti probleme pentru asta.
Ramasesem in punctul ca ciorba era adusa la punctul de fierbere, iar urzicile sunt in sita. Daca vrei, tai ghemul de urzici in fasii pe tocator, eu nu le tai.
In momentul in care da primul clocot la ciorba, punem si urzicile impreuna cu borsul si se vor fierbe toate doar pana la primul clocot, timp in care am taiat leusteanul si patrunjelul marunt, am amestecat si cu aceste verdeturi ciorba si dupa 3 minute cat a ajuns la punctul de fierbere totul, am oprit focul. Nu trebuie sa ai urzici maro in ciorba. Am gustat si dres ciorba de sare. Am lasat-o 10 minute la infuzat si am mancat o portie de ciorba inca fierbinte. Urzicile se vor mai prelucra termic pana se raceste toata oala cu ciorba si au tot timpul sa isi lase in plus gustul cel bun in zeama. Scopul este sa mancam urzici cat mai nevatamate termic si sa le simtim gustul cel proaspat.
Este o ciorba buna si usoara, se poate manca si la pranz si seara, calda sau rece. Este buna dreasa cu iaurt in loc de bors, puteti aduce un plus si cu smantana. Este o ciorba revigoranta si buna. Pana si mie mi-a placut 🙂 .
Liv(e) it!
Va mai recomand: Urzici făcăluite cu mălai (de post) >>> reteta aici
Ciorba de lobodă cu leuștean, iaurt si smântână >>> reteta aici