Prajiturile la care bati albusul, nu necesita praf de copt. Precum se vede din fotografii, checul a crescut foarte bine. Nuca se imparte in doua si o parte se amesteca in toata compozitia checului, de aceea partea mai deschisa la culoare nu este chiar galbena. Reteta fiind din anii ’50, masurile erau date cu paharul. Paharul de vin pe vremea aceea era destul de mic, am mostenit un set si am presupus ca asta este masura. Checul a iesit foarte bine.
Puteti adauga in plus coji de portocala confiate – reteta AICI.
Ingrediente
- 150 - 175 g albuşuri (cam de la 5 oua)
- 1 praf mic de sare
- 100 g zahăr cristale (tos)
- 1 plic cu zahăr vanilat
- 125 unt topit 82%
- 100 g faină
- 100-120 g nuci
- coajă de lămaie rasă
- 80-100 g stafide (+coji portocale, merişoare, ciocolată neagră, etc)
PREPARARE Chec cu nuca si cacao – reteta bunicii
Cocoloseste hartia de copt taiata, o intinzi si tapetezi cu ea forma de chec. O lasi in asteptare.
Poti sa incingi si cuptorul la 180 de grade cand ajungi la pasul 4.
1. Scoate, din timp, din frigider, untul ca sa il aduci la temperatura camerei.
2. Nuca o alegi cu atentie de coji. O macini la robot, granulatie medie.
3. Separi ouale in doua castroane. Bati spuma tare albusurile + 1 praf de sare. Cand intorci castronul bezeaua nu cade.
4. In celalat castron mixezi untul cu zaharul tos si cel vanilat. Adaugi si galbenusurile, mixezi putin si apoi cu laptele.
5. Adaugi cate o lingura de faina si omogenizezi tot la mixer. Ca sa nu zboare, intai o amesteci cu mixerul stins pana se uda putin si apoi cu el pornit.
6. Manual, cu telul para, incorporezi albusurile cu miscari de jos in sus.
7. Nuca o imparti in doua. Jumatate o amesteci manual cu restul, tot de jos in sus, ca sa nu piarda aerul prea mult albusul.
8. Torni in forma pregatita jumatate din compozitie, nivelezi cu spatula sau o lingura, pui toata nuca ramasa (100 g) strat peste ea si in restul de compozitie ramasa, pui cacaoa. Amesteci cu telul para.
9. Torni si compozitia cu cacao deasupra si nivelezi.
10. Introduci checul la cuptorul incins si il coci la 180 de grade timp de 35-45 de minute. Depinde de cuptor si de forma tavii, daca este mai larga, se coace mai repede. Dupa 35 de minute, introduci o scobitoare si daca iese curata, checul este copt la mijloc si poti sa il scoti pe un gratar la racit. Pudrezi checul cu zahar + zahar vanilat facut pudra la rasnita de macinat cafea.
Se tine in punga de hartie, sau chiar si de plastic ca sa nu se usuce, ori intr-o casoleta cu capac.
Liv(e) it!
Va recomand sa adaugati coji de portocala confiate – reteta AICI
Ati vazut cozonacul meu fara framantare? Rapid si satisfacator de bun – reteta AICI