Placinta cu mere cu blat sfaramicios


Este un desert foarte usor de preparat, din ingrediente putine si la indemana, o reteta simpla, potrivita celor care nu investesc mult timp gatind.
Blatul este sfaramicios, cu mult unt, sau in varianta mai economica poate fi preparat si cu 1/2 un + 1/2 ulei.
Este o prajiturica de casa fara mult zahar, si cu gust fresh, pentru ca este fara crema, este o rajitura cu strat de fructe. Veste buna este ca fructele nu se calesc in unt = grasime, cu conditia sa ai un vas care nu lipeste comozitia.
Placinta cu mere cu blat sfaramicios

Ingrediente

PENTRU BLAT

  • 300 g faina
  • 200 g unt sau 100 g unt + 100 ml/g ulei
  • 100 g zahar
  • 1 ou
  • 1 lingura de smantana

PENTRU COMPOZITIA CU MERE

  • 800 g - 1 kg de mere
  • 1 lingura cu varf de zahar (gust acrisor)
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingurita cu varf de scortisoara macinata

Placinta cu mere cu blat sfaramicios
Am folosit o tava cu diametrul de 24 cm, teflonata. Continand grasime, nu sunt sanse sa se lipeasca.

PREPARARE BLAT CU UNT
Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius
1. Intr-un castron incapator faci un cuib in faina.
2. Adauga zaharul, oul si smantana.
3. Sfarama rapid intre degete untul (+ uleiul in varianta 2 de grasime >>> 100 g unt + 100 ml/g ulei) deasupra cuibului.
4. Cu degetele framanti totul. La final va capata o consistenta placuta, dar care nu poate fi intinsa cu sucitorul in foaie, prin urmare, din jumatate formezi o bila pe care o aplatizezi intre palme.
5. Aseaza blatul in tava si intinde cu degetele pe toata suprafata.
6. Distribuie compozitia cu mere, care poate fi calda, niveland-o cu o paleta sau o lingura.
7. Intr-o farfurie mare presara niste faina si incearca sa repeti ceea ce am explicat, formand cu degetele foaia de sus. Eu nu am presarat faina, nu s-a desprins si am scos-o bucati. Nu este grav 🙂
8. O rastorni peste mere si o refaci cu degetele.
9. O vei coace in cuptor pe treapta de la mijloc, cu ventilatie jos si sus la cuptoarele electrice, intre 20 si 30 de minute, depinde de tipul de cuptor. Cand se va rumeni, va fi gata.
In cazul in care foaia nu este subtire (din cauza alegerii unui vas mai mic privind suprafata), atunci reduci focul la 150 grade si o coci mai mult, ca sa se patrunda.
Placinta cu mere cu blat sfaramicios
PREPARARE STRAT DIN MERE CALITE
1. Rade coaja de lamaie. Lamaia o vei spala si usca intr-un prosop de hartie.
2. Dupa o spalare temeinica, merele le vei taia in 4 pe lung, vei decupa cochiliile cu seminte cu un cutit, sau se poate folosi ustensila tubulara de scos miezurile tari. Le-am ras la robot.
3. Adauga scortisoara, zaharul so coaja de lamaie.
4. Le vei cali cca 15 minute, sau cat timp prepari blatul, intr-un vas cu pereti grosi care nu lipeste, amestacand ocazional. Eu prefer vasele protejate cu praf de piatra la interior.
Liv(e) it !

ALTE RETETE CU MERE:
Strudel cu mere – reteta adaptata a bunicii

Strudel cu mere

Oțet de casa de mere cu miere

Poame – uscarea merelor pentru iarna

Poame-Uscarea-merelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..