Placinta de post cu spanac si leurda

Este de post, este cu spanac si leurda (de sezon primavara), se face rapid la tigaie, arata dragut, mai ramane sa tineti cont de niste sfaturi. Nu m-a incantat in varianta aceasta cu spanac, de aceea va recomand ca de post sa o umpleti cu zacusca, magiun, sau gem cu nuca.
Eu am bunavointa sa gatesc cu legume/frunze de sezon, dar nu imi reusesc preparatele de fiecare data (se intampla rar), in schimb, stiu ce sa recomand sa faceti ca sa fie un preparat perfect.
Va trebuie multa rabdare si oarece abilitate sa intindeti aluatul intr-o foaie atat de subtire, incat, aproape ca trebuie sa se intrevada umplutura prin ea atunci cand este necoapta, altfel, va fi prea groasa si nu se va coace bine la tigaie acolo unde se intalnesc rulourile (peretii verticali ai spiralei, uniti intre ei). Cel mai bine am putut sa o intind de vreo 2.5mm dar este deja prea groasa.
Trebuia investit mult timp ca sa o intinzi foarte subtire cat masa, nu am experienta si nici nu stiu daca as fi reusit sa o intind subtire precum hartia. N-am bagat de seama, am considerat ca este suficient. Totusi, functioneaza si grosimea aceasta, nu este grav, dar in acest caz, rulourile nu le vei coace in forma de spirala ci tuburi individuale pe care sa le poti intoarce pe toate partile. Asa este ok.
Mai atrag atentia ca, daca nu va place salata de spanac cu leurda si paine, atunci nici acest preparat nu va va placea decat daca ii adaugati si branza telemea sfaramata, lapte in loc de apa, iar in aluat unt in loc de ulei. Eu am vrut musai ca sa o fac de post.
Daca va plac, puteti pune orice alte frunze verzi: ceapa, stevie, etc. Leurda seamana la gust cu usturoiul verde, aveti grija la proportii.
Preparatul acesta l-am vazut pe blogul Bandusei (Cooking with my soul), mi-a placut mult cum arata, am agreat ideea de coacere la tigaie si faptul ca este de post, cu frunze de sezon, dar am mai spus, nu sunt un fan al tuturor acestor frunze, mai ales in stare cruda. Preparatul este mai gustos cu adaos de branza.

Placinta de post cu spanac si leurda
INGREDIENTE
ALUAT
300 g faina
125 ml apa (lapte daca nu o vreti de post)
1 lingura cu ulei pentru aluat (unt daca nu o vreti de post)
1/2 lingurita sare sau cum obisnuiti la paine
2 linguri cu ulei pentru uns tigaia
1 lingura cu ulei pentru uns tigaia dupa ce intorci placinta la copt
UMPLUTURA
500 g spanac
1 legatura leurda
branza rasa (pentru cei care nu tin post)
sare, piper dupa gust
……………………
telemea sfaramata (ii da gust bun)
Placinta de post cu spanac si leurda
PREPARARE
Pregatesti o tigaie de marime medie, cu fund plat, cat mai groasa sau cea de copt lipii la tigaie.

1. Intr-un bol pui faina, putina sare, 1 lingura cu ulei si 125 ml apa,
Placinta de post cu spanac si leurda
amesteci si framanti pana devine o coca moale si cu textura fina. Daca e prea moale coca, mai framanti adaugand treptat cate o lingura de faina. Niciodata nu mi-a placut “cum devine” coca dupa ce ii mai adaugi apa, asa cum am procedat, pentru ca am pus initial doar 100ml apa si la tipul de faina pe care l-am avut, coca era prea tare. Cand adaugi ulterior apa, coca capata un aspect lucios si nefiresc. Prefer operatiunea inversa, sa pun un pic mai multa apa si sa-i adaug faina daca mai este cazul. Bila din coca se lasa la odihna intr-un castron acoperit, pentru jumatate de ora.
2. Spanacul si leurda le tai marunt. Amesteci cu piper. Cu sare se amesteca doar inainte de a pune umplutura in placinta, pentru a nu lasa lichid.
Placinta de post cu spanac si leurda
3. Tigaia o ungi cu 2 linguri de ulei.
4. Coca o imparti in 3 bucati.
Placinta de post cu spanac si leurda
Fiecare bucata o intinzi cu un sucitor, cat mai subtire posibil, sub forma unui disc.
5. Pe marginea discului pui umplutura,
Placinta de post cu spanac si leurda
apoi coca o rulezi doar cat sa o acopere (nu se ruleaza mai mult, ca sa nu fie coca prea multa la suprapunere).
Placinta de post cu spanac si leurda
6. Tai restul de coca, iar din rulou faci un melc in mijlocul tigaii.
Placinta de post cu spanac si leurda
7. Pui din nou umplutura pe marginea foii si formezi alt rulou. Acesta il pui in tigaie, in jurul melcului anterior. Repeti pana se termina coca si umplutura.
8. Tigaia o pui la foc mediu pe flacara de la aragaz. O lasi pana se aureste pe o parte (cam 10 minute). Cu ajutorul unui capac (sau farfurie mare) o intorci pe cealalta parte. De jur imprejur toarna ultima lingura de ulei ramas si o coci placinta pana cand este aurita si pe aceasta parte.
9. Placinta o scoti pe o farfurie/platou rotund. Se mananca atat calda, cat si rece.
Liv(e) it!
Placinta de post cu spanac si leurda

Comments

  • Bestiala! de trei ori bestiala! eu ador spanacul si verdeturile in general, iar placinta asta arata grozav! Nu mai spun cat de mult imi plac placintele coapte in tigaie!
    Bravoo, Lia! M-ai cucerit rau! :)))

    Laura Nechita 10/04/2014 17:39 Reply
    • Laura, ce draguta esti. Mai, problema este ca n-am rabdare/timp sa intind foi extrem de subtiri asa cum am atras atentia ca trebuie sa fie. La mine, nu s-a copt foarte bine intre spire. … Si nu sunt fan frunze de primavara. Cu branza insa … mmm!!! Multumesc pentru comentariu

      Food Design 10/04/2014 19:15 Reply
  • Am incercat-o si eu, multumesc de reteta 🙂

    Adina (cartederetete.ro) 27/03/2015 11:11 Reply
    • Hei, Miti, ce surpriza! 🙂 Frumoasa placintuta ta, cum am spus, mai buna e de nepost cu branza. Am sa te citez pe pagina din dreapta cu feedback / cititori cu link si am sa caut si link-ul de la cozonacul tau rapid pe care l-am facut din bucataras, sa fie catre blogul tau 🙂

      Food Design 27/03/2015 12:16 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..