Chec din albusuri cu nucă si stafide

Mai ales în perioada sărbătorilor, când românii gătesc nelipsitele preparate Salata de Boeuf
[reteta este AICI.] sau Tiramisu [reteta este AICI.] ramân cu multe albuşuri pe care eu una le congelez în recipiente din plastic cu capac (pahare ramase de la iaurturi) şi le gătesc atunci când am timp.

La îndemână şi foarte bun este acest chec care ne place foarte mult la gust.
Prăjiturile la care baţi albuşul, nu necesită praf de copt. În cazul meu checul nu este înalt nu pentru că nu ar fi crescut ci pentru că eu prefer o tavă de chec largă pentru a se coace la mijloc rapid si fără pierdere de timp. Checul a iesit foarte bine.

Nu este obligatoriu, dar daca iarna aveţi, puteţi adăuga în plus coji de portocale confiate – reteta AICI.

Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 35 minutes
Timp total 45 minutes
Portii 16 bucati

Ingrediente

  • 150 - 175 g albuşuri (cam de la 5 oua)
  • 1 praf mic de sare
  • 100 g zahăr cristale (tos)
  • 1 plic cu zahăr vanilat
  • 125 unt topit 82%
  • 100 g faină
  • 100-120 g nuci
  • coajă de lămaie rasă
  • 80-100 g stafide (+coji portocale, merişoare, ciocolată neagră, etc)

chec-albusuri-nuci-stafide-livit.ro-retete

PREPARARE

Chec din albuşuri
1. Cocoloşeşte hârtia de copt tăiată, o întinzi şi tapetezi cu ea forma de chec. O laşi în aşteptare. Poţi să încingi şi cuptorul la minim şi laşi în aşteptare.
chec-albusuri-nuci-stafide-livit.ro-retete
2. Nuca o alegi cu atenţie de coji, le pui în tigaia uscată tip grătar încinsă şi le învârţi cu lingura din lemn 1-2 minute şi opreşti focul. Laşi la răcit în tigaie pâna razi coaja de lamaie, apoi o zdrobesti cu sucitorul (sau o sticlă de sticlă, în lipsă) nuca pusă în pungă groasă cu zip sau prinsă cumva la gură.
chec-albusuri-nuci-stafide-livit.ro-retete
3. Într-un castron cântăreşti stafidele şi le pui toate astea 3 uscate, împreună.
chec-albusuri-nuci-stafide-livit.ro-retete4. Topeşte untul la foc mediu şi lasa-l în asteptare.
5. Baţi spumă tare albuşurile + 1 praf de sare. Adaugi zahărul şi zahărul vanilat. Cand întorci castronul bezeaua nu cade.
chec-albusuri-nuci-stafide-livit.ro-retete
6. Mai departe lucrezi manual cu telul pară sau o spatulă din silicon, adică răstorni peste albus, la gramadă, fructele şi untul topit.
chec-albusuri-nuci-stafide-livit.ro-retete
5. Adaugi făina şi începi cu mişcări de jos în sus sa le amesteci doar cât să se omogenizeze, fără să insişti ca să nu piardă bulele de aer de la batere, deoarece acestea îl ajută să crească fără praf de copt.
chec-albusuri-nuci-stafide-livit.ro-retete
8. Torni în forma pregătită jumătate din compozitie, nivelezi cu spatula sau o lingură.
chec-albusuri-nuci-stafide-livit.ro-retete
9. Introduci checul la cuptorul încins reglând la 170 sau 175 de grade fixat la ventilaţie sus şi jos la cele electrice (treapta 3,5 la cuptoarele cu gaz) şi îl coci cercetând ori 20 de minute, ori 25 şi pâna la 35 de minute, în functie de cât de largă e tava (chec putin înalt, ca în cazul meu) sau cât de capricios şi iute este cuptorul tău. Numai tu ţi-l cunoşti. Checul este făcut atunci când îl testezi înfigând o scobitoare în mijloc şi iese curată. Îl scoţi pe un grătar la răcit, dupa ce i-ai indepărtat hârtia de copt. Eu pun grătarul de la cuptor peste grătarul plitei, daca nu o folosesc, sau pe masă peste o oală sau castron mare, pun grătarul.
chec-albusuri-nuci-stafide-livit.ro-retete
Se ţine în pungă de hârtie, sau chiar şi de plastic ca să nu se usuce, ori într-o casoletă cu capac.
Liv(e) it!
chec-albusuri-nuci-stafide-livit.ro-retete

Ati văzut cozonacul meu fără frămantare? Rapid şi satisfăcător de bun

Dacă doriţi, adăugaţi coji de portocale confiate

Coji de portocale confiate

Chec cu nucă şi cacao – reţeta bunicii

Chec nuca si cacao - reteta bunicii

Chec cu lămaie şi mac – reţeta simplă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..