Umplutura este optionala puteti gati checul fara umplutura. Eu am primit doi dovleci si trebuia macar unul consumat. Am mai si copt, nu l-am folosit intreg in compozitie. Nuca din aluat da un gust foarte bun preparatului. Este simplu de facut, timpul de coacere este ceva mai mare fiind un blat umed de la morcovi si apa minerala. Noua ne-a placut foarte mult, un desert binevenit in zilele de post. Eu am gatit aici 2/3 din ingredientele inregistrate intr-o forma micuta cu diametrul de 18 cm. Voi sa folositi o tava de 24 cm diametru, se coace mai bine prajitura daca nu este inalta.
Daca doriti, puteti sa il si pudrati cu zahar, dar este suficient de dulce.
Chec de morcovi de post umplut cu dovleac
Ingrediente
- 150 g zahar
- 100 ml ulei
- zeama si coaja de la o portocala
- 120 ml de apa minerala sau 3 oua cand nu este post
- 1 lgr esenta de vanilie
- 250 g faina
- 1 plic de praf de copt
- sare
- 1 lgr scortisoara macinata
- 300 g morcov ras
- 80 g nuci macinate mediu
Pentru umpluturadin dovleac
- 1 dovleac de 1.5 kg cantarit cu coaja si seminte
- 80 g zahar
- 1 lgr rasa de scortisoara macinata
PREPARARE – Chec de morcovi de post umplut cu dovleac
Tava sa aiba diametrul de 24 cm. Daca veti coace in forma de chec, posibil sa dureze coacerea mai mult de o ora depinde de grosimea compozitiei finale pusa in forma.
1. Am spalat bine portocala cu un buret curat abraziv, dar nu de sarma. Am uscat-o cu prosopul si am ras coaja. Daca aveti copii la masa, va rog sa folositi portocale bio sau nu mai radeti coaja, folositi doar zeama.
Am ales cu grija nucile de coji si le-am maruntat la robot granulatie medie, 7 secunde.
Am taiat hartia de copt mai mare decat fundul tavii ca sa urce pe pereti, am cocolosit-o si intins-o ca sa ia forma tavii usor. Recunosc ca m-am grabit. Corect era sa tai un disc pentru fundul tavii si lateralele sa le tapetez cu banda dreapta de hartie, dupa ce am uns laterala formei cu ulei ca sa adere la pereti. In prima varianta intra in pliurile hartiei compozitie si se zdrentuie checul atunci cand scoti hartia.
2. Am pus in castronul cu margini inalte zaharul si apa si am mixat la treapta 1 pana s-a topit zaharul. Am pus un praf de sare, uleiul, zeama de portocala, esenta de vanilie (toate cele umede) am omogenizat usor pentru ca stopeste.
3. Am pus faina cernuta toata odata impreuna cu praful de copt. Am omogenizat intai fara motorul pornit la mixerul de mana, pana s-a udat faina ca sa nu zboare. Apoi am mixat pentru omogenizare si impreuna cu nucile.
4. Am curatat, spalat si ras morcovul pe razatoarea cu gauri mari la robot, am pus scortisoara si am amestecat mai departe cu o spatula, nu cu mixerul.
5. Am pus compozitia in forma si l-am copt la 180 de grade timp de o ora. Primele 20 de minute am copt la 200 de grade, apoi am redus la 180. Va varia timpul in functie de forma de chec aleasa si grosimea compozitiei. Se cunoaste ca este facut atunci cand se rumeneste si marginile se retracteaza, se desprinde de pe forma. Nu stiu daca merge testul cu scobitoarea fiind umed de la morcovi si apa. Dupa coacere insist sa se scoata pe un gratar. Hartia o scoateti dupa ce s-a racit checul la temperatura camerei.
PREPARARE UMPLUTURA – Chec de morcovi de post umplut cu dovleac
Umplutura o puneti doar daca doriti, nu este obligatorie. Eu am avut un dovleac de 2 kg. Voua vă va trebui cam 2/3 din pulpa rezultata dupa spalare si decojire si scoaterea semintelor din mijloc. Restul puteti coace pe langa tava in cuptor, aveti AICI reteta de dovleac copt. Am ras la robot pe razatoarea cu gauri mari pulpa de dovleac facut cuburi mari. Am pus la calit impreuna cu zaharul amestecand ocazional, timp de 30 de minute. La sfarsit se pune si scortisoara, dupa ce opriti focul. Se lasa la racit.
ASAMBLARE – Chec de morcovi de post umplut cu dovleac
Dupa racirea checului, l-am sectionat paralel cu masa in doua discuri. Sectiunea este draguta, cu portocaliul morcovului care se vede marmorat.
Am pus inelul de la forma in jurul discului de la baza. Am pus toata compozitia cu dovleac rece si am nivelat. Am pus discul de chec ramas deasupra si am scos forma. Daca doriti, puteti sa il si pudrati cu zahar, dar este suficient de dulce.
Este delicios si il recomand!
Liv(e) it!
Alt desert de post delicios este: Chec umed cu mere, fructe uscate, nuci, alune si cacao >>> reteta aici
Ce ziceti de o Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia >>> reteta