Iubesc toamna si pe cei nascuti toamna. In cinstea unei mare iubitoare a culorii galben, am compus un tort musai cu galben, dar si cu maro, toti au fost de acord ca are culorile toamnei si merita sa poarte acest nume. … Si uite asa, mi-am dat tema sa compun cate un tort in armonie cu fiecare anotimp, atunci cand va veni vremea: unul alb in haine de iarna, unul roz de primavara si unul verde de vara (sau invers 🙂 ).
“Tortul Toamna” a trebuit sa aiba gust bogat, din doua motive: sarbatorita este cel mai acut critic al gustului a tot ceea ce postez eu pe blog si trebuia cu grija ales, si 2, sa fie bogat precum toamna. Culori: galbenul florilor de toamna fixat prin crizantemele turnate pe platoul de sus, ruginiul frunzelor l-am reprodus din migdale, tonurile culorii maro-aramiu ale pamantului si frunzisului uscat le-am redat din cacao sau doar faina de migdale. Orice asemanare intre imaginea tortului meu si acest buchet sferic din flori de toamna primit de sarbatorita, este pur intamplatoare. Draguta anticipare. 🙂
Musafirii care l-au gustat, ca si mine dealtfel, nu sunt hotarati daca sa detroneze sau nu tortul cu ciocolata si visine mancat la ziua mea si sa-l urce pe acesta pe piedestal. Sunt din familii total diferite, de aceea este greu sa le compari, pe fiecare l-as gati oricand, la orice eveniment cu pretentii fara ca sa ma fac de ras.
Am prins curaj sa ma joc nu numai cu forme din materiale comestibile, asa cum marturiseam cand am deschis blogul,
ci si cu partitura gustului. De fapt, doar combinatiile sunt noi si nu spun nimic deosebit cand precizez ca am luat elemente din diverse preparate testate de mine sau de alti bloggari, pe care ii cred pe cuvant in toate, dar mai cu seama cand spun ca ceva este foarte bun si cele care au notorietatea de foarte bun, le retin si vad cu ce merge sa le combin. Este o provocare si adrenalina placuta in alcatuirea de combinatii noi, de fiecare data am oarece emotii pentru cum un astfel de preparat va trece examenul, musafirii nostri fiind genul “ce-i in gusa, si-n capusa”, ne cunoastem de o viata si nu s-ar sfii sa exprime si pareri negative, daca ar fi cazul.
Sunt multe tips-uri la acest tort, pe care le voi publica, intr-o zi, dar nu in viitorul foarte apropiat. Cunoscatorii vor putea insa ca sa intuiasca si vor putea executa aceasta reteta din descrierea urmatoare:
ALCATUIRE
-blat 1 (talpa), blat cu faina de migdale turnat pe pat de arahide si migdale taiate la cutit
–strat de nutella (de casa as fi vrut, dar nu a fost timp si, la urma urmei, sa dea cu piatra acela care jura cu mana pe inima ca nu ii place nutella in varianta originala!) … Ca alternativa as fi putut sa prepar o crema fina de cacao cu unt, sau ganache din ciocolata neagra, o nutellla de casa n-am avut timp sa mai testez, desi mi-as fi dorit, dar neavand obiectii privind gustul acestui produs, borcan in fata caruia nu rezisti sa nu iti bagi degetul, uitandu-te cu vinovatie in jur sa nu fii surprins dand atacul la borcan … “ghiolbaneste”. 🙂
-crema alba: o combinatie de curd, mascarpone si desigur smantana pentru frisca
-blat 2: Joconde cu cacao (stii deja ca Joconde se face cu faina de migdale) si insiropat cu cafea
-crema galbena: ganache din ciocolata alba, cu gust de vanilie si colorata galben
-decorul frunzelor ruginii, din migdale feliate
Mai multe n-am timp de spus, dau idei pentru combinatii de gust si poate pentru decorare prin pozele atasate.
Liv(e) it!
ALTE RETETE DE TORTURI:
ohohooo, ce-avem noi aici ! doar imi imaginez gustul si inghit in sec 🙂
daaa, 🙂 multumesc pt ca ai trecut pe aici
Vawww, cat de minunat…Ce frumos, cata rabdare ai avut. Bravo!
🙂 pentru zile mari am rabdare. este ceea ce imi place sa fac si imi place noul, sa nu repet prea mult acelasi tip / model de decorare
Cat de frumos este tortul toamnei! <3
Si imi place mult compozitia lui!
Eu nu am deloc rabdare la torturi, prefer sa fac 5 tavi cu prajituri decat un tort :)))
Mie imi place sa decorez, cu conditia sa am timp. Merci, Meri. 🙂
eu de ce il vad doar azi??? 🙂 cred ca e fenomenal de bun! este foarte elegant…ca tot ce iese din mainile tale!
Oana, sunt mereu cu zambetul pe buze cand imi lasi mesaje. Multumesc!
Ce tort frumos!
Multumesc, Timea!
Pingback: Tortul “Iarna” – Tort gratin cu portocale | FOOD DESIGN