Musaca din cartofi, carne tocată, roşii şi sos Bechamel

Reteta clasica de musaca din cartofi si carne tocata cu rosii, pe care ne-o gatea mama a fost imbunatatita de greci prin adaosul de Sos Bechamel (click aici pentru reteta de sos) si cascaval. Reteta greceasca contine si vinete care sunt mult mai bune daca sunt prajite in ulei inainte de asamblarea in tava si ar fi devenit prea gras preparatul. Prin urmare, am alcatuit o varianta fusion fara vinete, excelenta la gust.
musaca-cu-carne-vita+sos-bechamel

Reteta de " Musaca din cartofi, carne tocata, rosii si sos Bechamel "

Timp de gatire 30 minutes
Portii 8

Ingrediente

  • 800-1000 g cartofi albi
  • 500-700 g carne tocata
  • 2 linguri unt si inca 3 de ulei (sau numai ulei)
  • 2 cepe mari sau 3 medii
  • 70 ml vin alb (sa nu fie dulce) sau rosu, in lipsa
  • 1 ardei mediu rosu (sau galben, in lipsa)
  • 800 g rosii proaspete (vreo 5-6 rosii medii spre mari)
  • 1 lgr (lingurita) sare
  • 2/3 lgr piper macinat proaspat
  • 1/2 lgr cimbru (optional)
  • 170 g cascaval ras

Pentru - Soa Bechamel

  • 50 gr unt
  • 1 lingura cu varf faina alba
  • 300 lapte fierbinte
  • sare, piper, nucsoara (optional)

musaca-cu-carne-vita+sos-bechamel

PREPARARE – Musaca din cartofi, carne tocata, rosii si sos Bechamel

1. Adu la indemana vasul de copt la cuptor si lasa-l in asteptare pana prepari.
2. Curata ceapa de coaja si spal-o si las-o in asteptare. Spala si curata de cotor si seminte ardeiul gras sau Kapia. Spala si rosiile proaspete si mixeaza-le suc la blender. In loc de rosii proaspete, iarna, folositi conservate in casa – la borcan / sticla, sau suc de rosii 400 ml (dar mai bine catre 500 ml)
3. Masoara 1/2 paharel cu vin
4. Rade tot cascavalul pe o farfurie intinsa larga sau platou / tocator mare, ca sa nu cada pe masa
5. Incepe prin a prepara Sosul Bechamel din cantitatile de mai sus, dar dupa metoda mea de preparare de aici >>> click
Sos Bechamel
6. In sosul cald pune cam 1/3 din cascavalul ras, cam 50-60 g
7. Toaca ceapa cubulete cam de 1 cm marime
8. Intr-o tigaie non-aderenta (mie imi plac cele grele cu invelis de piatra pentru ca nu lipesc) topeste untul sau pune ulei la incins fara sa se arda
9. Caleste la foc mediu ceapa 1 minut amestecand mereu pana devine sticloasa si rastoarna carnea tocata peste ea. Adauga si ardeiul taiat cubulete. Caleste-le impreuna cam 5 minute, pana scade zeama lasata de carne, dar fara ca sa se arda, la foc mediu spre iute (iute moderat)
10. Stingeti cu vinul. Adaugati condimentele toate si 1/2 lingurita rasa de sare
11. Ia o alta tigaie larga si pune 3 linguri de ulei si las-o la rece pana decojesti cartofii
12. Pregateste in castron incapator su 1/2 apa rece in care tii cartofii sa nu oxideze
13. Decojeste cartofii spalati cu ustensila cu fanta pentru asa ceva, spala-i si lasai in castron mare cu apa rece.
14. Incinge la foc iute tigaia fara sa fumege, apoi redu la foc mediu spre iute
15. Cartofii ii usuci in prosop rapid, ii feliezi mare cam de 5-8 mm grosime si ii rumenesti usor pe o parte si alta. Ii scoti pe un platou sau tava pe masura ce se prajesc
16. In vasul pentru cuptor (ceramic, yena, etc) asezi fara grasime un strat de cartofi, apoi 1/2 amestec cu carne, 1/3 din sucul de rosii si insiri 1/4 din sosul Bechamel (putin)
17. Iar strat din felii de cartofi, restul de amestec cu carne, 1/3 din sucul de rosii, cateva fire de cascaval ras si 1/4 din Sosul Bechamel
18. Inchizi cu strat din cartofi. Torni restul de suc de rosii, restul de sos Bechamel si presari restul de cascaval ras care se va gratina frumos
Tare bun este acest fel de mancare clasic si prezent in meniul tuturor popoarelor balcanice, dar si la turci.
Liv(e) it!
musaca-cu-carne-vita+sos-bechamel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..