2018.08.29
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 35 minutes
Timp total 1 hour 5 minutes
Portii 2 borcane de 350 g
Ingrediente
- 1 kg pepene galben fara coaja
- 1 kg zahar
- 1 lamaie
- 2 plicuri zahar vanilat
- 500+120 ml apa
- 250 ml otet
PREPARARE: Dulceață de pepene galben cu lămâie
Sterilizează cele două (sau mai multe) borcane așa cum am explicat la sosul din dovlecei și legume pentru iarnă (click AICI pentru aflarea metodei)
1. Mai întâi, se fierbe apa cu oțetul. Este necesar să fiarbă cuburile de pepene pentru a nu deveni o masă moale la final. Otetul nu schimbă cu numic gustul.
2. Spală pepenele și usucă-l cu prosopul. Taie felii și decojeste-le cu un cuțit sau un curatator de legume-fructe. Taie cubulete de cca. 2 cm și pune-le în apa cu oțet (fierbinte), trasă de pe foc.
3. Apa cu oțetul se răcește de la pepene, așa că vei cronometra 10 minute de fierbere la foc mic, după ce dă primul clocot. Strecoară în sita pentru spaghete.
4. Între timp, se poate prepara siropul dintr-un kg de zahăr + zahărul vanilat și un pahar mic cu apa, de cca. 120 ml. Apa se pune doar cât să îl ude să nu se arda. Adauga zeama de la 1 lămâie. Se fierbe până se leagă. Când este legat siropul? Atunci când dai drumul unor stropi de sirop într-un pahar cu apa și nu dispersează.
5. În sirop se adauga cuburile de pepene scurse bine. Se fierb 10 minute cronometrând de la primul clocot. După ce începe să fiarbă se reduce focul de la mediu spre mic.
6. Oprește focul. Vei vedea că bucățile de pepene plutesc. Se acoperă cu un prosop de bucătărie udat și stors bine și se lasă până a doua zi. Pepenii fiind zemoși, trebuie să fie lasati peste noapte.
7. A doua zi vei vedea că bucățile de miez s-au micșorat și au căzut la fund. Le separi cu spumiera, mutand in alt vas bucățile de pepene. Siropul ramas, trebuie scazut la foc mic, până ce acesta se îngroașă. Trebuie supravegheata fierberea in partea a doua pentru ca poate sa creasca amestecul si sa se reverse.
8. Bucatile de pepene impreuna cu siropul se mai fierb împreună timp de maxim 5 minute.
9. Așeaza borcanele sterilizate într-o tava metalica sau tigaie ca să nu crape de la socul termic. Se umplu borcanele cu o lingura sau polonic mic (de sosuri).
Umple mai intai cu fructe – 3 sferturi – și apoi adauga siropul. Vei vedea că îți va mai rămâne sirop, care este minunat să îl ai atunci când vei gati papanașii cu mere (click aici pentru reteta) sau budincă din brânză de vaci cu stafide (click AICI pentru rețetă) sau orez ori gris cu lapte. După ce strângi bine capacele, întorci borcanele cu fundul în sus minim 10 minute, sau până s-au răcit. Aceasta simplă metodă creează un vacuum, la mine au rezistat dulcețurile și 3 ani, în condiții de depozitare într-o camară nu prea rece, de bloc.
Liv(e) it!
POZE DE LA CITITORI, CARE AU GATIT DUPA ACEASTA RETETA:
Felicitari ! 🙂
ALTE RETETE:
DULCEATA DE GUTUI SI PERE TARI
PRĂJITURA “DULCEATA DE VISINE CU ZAHAR MAI PUTIN
DULCEATA DE MURE SAU ZMEURA LA CUPTOR (fructele isi vor pastra forma, sunt usor confiate)
Minunat și modul de preparare, dar de mare efect culoarea și prezentarea, pfoaii, îți vine să desfaci un borcan și să nu-l lași până nu-l dai gata.
Repet, partea de fierbere în care oțetul joacă un rol determinant mi-a stârnit curiozitatea.
Fain de tot!
Multumesc pentru interes si comentariu!