Prima varianta de orez cu lapte pe care o postez este asa cum ni-l pregatea mama in copilarie, cu suvite de zahar ars pe deasupra. In loc de caramel, se poate garnisi cu: (click pentru retete) dulceturi diferite sau sirop gros facut in casa CLICK AICI, sau pur si simplu, imediat dupa turnarea in castronele, radeti coaja de lamaie.
Orez cu lapte si zahar ars
Ingrediente
- 900 ml lapte integral gras + 150 ml apa (sau 1 litru + 70 ml lapte degresat)
- 200 g orez cu bob rotund
- 100-120 g zahar in functie de cat de dulce este garnitura (topping-ul)
- 1 praf de sare
PENTRU TOPPING (garnisire)
- 5 linguri cu varf de zahar (pentru zahar ars)
- sau dulceturi diverse
- sau sirop gros de fructe
- sau coaja rasa de lamaie
PREPARARE – Orez cu lapte si zahar ars pe deasupra
1. Se pune laptele la fiert impreuna cu apa intro cratita sau oala cu fund gros, care nu lipeste, cum ar fi vasele cu protectie din praf de piatra. Apa se pune la laptele gras integral de tara, pentru ca se evapora foarte mult in timpul fierberii care dureaza 15 minute, uneori si 20 pentru ca trebuie foc mic si la flacara apriga se mai pune si o protectie din tabla sub oala.
2. Orezul se spala cu apa rece, daca doar daca are diverse neghinite sau fragmente celulozice printre boabe, altfel se dezinfecteaza la fiert si praful putin de orez ajuta sa se lege, deci nu este nevoie sa fie spalat. Se adauga in orez cand incepe laptele sa freamate aproape sa dea in clocot.
3. Se fierbe timp de 15 – 20 de minute la foc mediu la inceput si apoi foarte mic, amestecand constant caci are tendinta sa se lipeasca de funcul oalei cand incepe sa se ingroase.
Spre final, cam cu 5 minute inainte de oprirea focului, se adauga zaharul tos si praful de sare si se continua fierberea la foc mic.
Asa arata la turnarea in castronelele din portelan, este usor lichid, dar se va intari moderat, dupa racire, ajunge la o consistenta placuta de budinca.

CUM SE PREPARA ZAHARUL ARS (CARAMEL) ?
Intr-o craticioara inox cu fund gros se distribuie zaharul tos si la foc mediu se asteapta sa apara primele insulite de topire. Se da focul mic si cu o lingura se roteste in insulite, pana se topeste tot si are o frumoasa culoare caramel, nu trebuie sa se arda sa devina maro inchis, deoarece va fi amarui. Unora le place asa, amarui.
Sau simplu, numai cu coaja rasa de lamaie pe deasupra
Este un desert iubit de copii, o reteta usor si rapid de facut, este desertul clasic al copilariei, este o reteta ieftina si buna.
Reteta este potrivita pentru incepatori.
Liv(e) it!