Pentru mine, sărbătoarea Paștelui nu are nici un farmec între betoanele de la București, ci în locurile vacanțelor petrecute la bunici, înconjurată de flori, multă verdeață și trăind obiceiurile locului păstrate cu sfințenie, care au un farmec aparte. S-a jucat hora de Paști prin ploaie, dar vremea ne-a lăsat apoi să ciocnim un ou roșu și să mâncăm o felie de pască în lumina razelor de soare. Unde sunt mâinile muncite ale celor care ne-au crescut, ca să le mai sărut o data?
Pentru că noi am fost călători și timpul alocat preparării redus, am ales o rețetă de “Pască fară aluat” care ne-a plăcut foarte mult. Este cu multa branza si coca deloc, astfel nu va va ocupa timpul pretios. Dacă doriți să aibă o textură mai fină, puteți să o preparați cu brânză de vaci dulce amestecată cu smântână, caz în care măriți cantitatea de gris, ca să nu se lase, fiind mai umeda. Eu am gătit cu brânză de vaci de la piață, de la sibieni, pentru că este mai grasă și are gust mai bun decât cea din supermarket, și cu ouă de țară. Rețeta am salvat-o din blogul Adinei
Dacă dorești, poți să pudrezi porția înainte de servire cu zahăr pudră, sau toată pasca. Felia mea, musai am mâncat-o din “farfuria cu pitic” pe care “ne băteam” toți verișorii, atunci când ne strângeam în casa bunicilor (numai aceasta mai rămăsese întreagă), care dintre noi să mâncăm din ea și am rămas cu această nostalgie. 🙂
ATENTIE !
Cantitatea este destul de mare, puteti sa preparati doar pe jumatate daca nu obisnuiti sa mai dati de pomana pentru cei dragi care au plecat la ceruri.
Cantitati pentru o formă de cca. 28 cm (forma mea a avut pereții prea puțin înalți, de aceea a mai rezultat încă o pască mică)
Ingrediente
- 1 kg brânză dulce de vaci mai uscată și grasă (sau Lacteea cu 20 % grăsime)
- 200 g unt (moale, la temperatura camerei)
- 7 ouă
- 150 g stafide
- 250 g zahăr
- 5 plicuri zahăr vanilat
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 40 g faină
- 100 g gris de grâu (suplimentați daca folosiți brânză amestecată cu smântână)
- 1 praf de copt
- 1 lămâie
PREPARARE
1. Cu cateva ore inainte de preparare, sau de seara pentru dimineata, scoti untul din frigider ca sa se inmoaie la temperatura camerei.
2. Dai lămâia pe răzătoare și apoi o storci de zeamă.
3. Stafidele le lași la înmuiat în sucul de lămâie obținut.
4. Pregătești o tavă rotundă cu diametrul de cca 28 cm și o îmbraci în hârtie de copt. Ca să ia forma ușor, eu o cocoloșesc înainte ca să nu mai stea rigidă și apoi o întind.
5. Într-un castron mare mixezi untul și sarea până ce formează o pastă cremoasă.
6. Separi gălbenușurile de albușuri.
7. Gălbenușurile le freci cu zahărul și vanilia.
8. Preîncălzești cuptorul la cca. 150 °C si cresti la 175 °C in momentul in care introduci la cuptor preparatul.
9. Pui brânza amestecată cu stafidele+zeama de lămâie și coaja rasă de lămâie peste unt și amesteci.
10. Torni amestecul din gălbenușuri peste brânză.
Omogenizezi.
11. Presari acest amestec cu faina, grisul și praful de copt și amesteci până omogenizează.
12. Bați cu mixerul albușurile până când se întăresc.
13. Le încorporezi în restul preparatului, amestecând ușor cu o paletă cu mișcări de jos în sus.
14. Aluatul astfel format îl pui în tavă, pe hârtia de copt.
15. Coci pasca în cuptorul preîncălzit la cca. 175 °C, timp de cca. 60 minute. După ce oprești focul, mai ții tava cu pasca în cuptorul oprit pentru încă 10 minute, apoi o lași la răcit în tavă sau o scoți cu hârtie cu tot din tavă și o transferi pe un grătar. După ce s-a răcit, dezlipești hârtia.
Dacă cineva dorește, poți să pudrezi porția înainte de servire cu zahăr pudră, sau toată pasca. Noi nu am vrut-o foarte dulce.
Liv(e) it!
Cat de mult imi place ca pe la voi inca se mai pastreaza traditiile! La mama la tara au cam disparut. Fain ti-a iesit pasca!
Da, Mery, dupa ce voi termina de postat prajiturile pe care le-am facut la Pasti voi scrie un articol despre traditia la noi si cu multe poze frumoase. Iti multumesc ca ai comentat aici.
Draga Didi, iti recomand o branza de vaci exceptionala. Nu este nevoie s-o amesteci cu smantana, ci doar cu putin unt. Daca o vei gusta, imi dai dreptate, este foarte fina si untoasa. Eu o mananc pur si simplu goala, cu putina paine prajita. Este Lacteea, cea cu 20 % grasime. Astept impresii. Am facut si eu pasca si a iesit exceptionala.Cauta pe net, ai sa recunosti cutia. Pupici!
Ce bine ca mi-ai spus! In vara am stricat o rulada din cauza ca am ales o branza de vaci la pahar 1-2% grasime ca sa fie dietetica si n-a avut nici un gust, m-am luptat eu cu ea. De atunci nu mai folosesc in preparate decat ceva recomandat. Multumesc ca mi-ai spus.
Delicioasa!
Iti multumesc, Cris, ca ai venit pe la mine 🙂
Si nu mai alege iaurturi sau branza dietetica, nutritionista mi-a spus ca sunt mult mai periculoase decat cele care contin 4-5 % grasime. Au o componenta care incetineste digestia si nu fac bine. ( nu stiu sa explic eu stiintific, dar ideea cam asta e )
Chiar am scris aceasta alternativa indicata de tine, in ingrediente! 😉 Merg pe mana ta, sunt sigura ca va fi bine.
Hristos a inviat! Ai pregatit o pasca foarte buna!
Adevarat a inviat! Cu aluat era mai de-a noastra.
Pingback: Eierschecke (prajitura cu doua creme din branza si oua) | FOOD DESIGN