Urzici făcăluite (frecate) cu mălai este o reteta veche munteneasca. Se poate prepara in zilele de post. In zilele cand nu tineti post, decat de carne poate, adaugati si o feliuta de unt, ii da gust bun. Am adaptat-o vremurilor moderne si făcăluirea acum poate fi inlocuita de munca robotului de bucatarie. Reteta veche prevedea ca urzicile oparite sa fie frecate cu lingura de lemn cu 1/3 din malai pana devenea un piure. Asta si trebuie sa faceti daca nu aveti blender sau robot de bucatarie, treaba cam migaloasa.
Insist mai jos asupra curatarii si procesului de spalare al urzicilor, pentru ca sunt si incepatori printre cititori.
Marturisesc ca nu mananc totdeauna cu placere mancarurile cu plante de primavara (urzici, loboda, spanac, etc) si caut retete care sa imbunatateasca gustul. Acest preparat mi-a placut, este ca si cand ati manca mamaliga cu piure de spanac cu usturoi. Cei indrazneti, care cultiva in propria gradina leustean, pun si o legatura de leustean, eu nu am testat, sunt obisnuita cu leusteanul doar in ciorba. Cititorii mi-au trimis mesaj FB ca ei pun si leustean si ca este foarte bun.
Vasul este important sa nu lipeasca, gatiti-le in ceaun sau vasul in care obisnuiti sa faceti mamaliga, caci se va lipi malaiul daca folositi un vas oarecare cu pereti subtiri.
Se mananca cu oua ochiuri, cu sau fara mamaliga, deja are gust de mamaliga, sincer, nu mai trebuie alaturi mamaliga. Se mai mananca cu smantana, branza, mujdei de usturoi sau cu hrean.
Urzici făcăluite cu mălai (de post)
Ingrediente
- 700 ml apa (3 cani mari)
- 400 g urzici (inainte de curatare)
- 1 lingurita rasa de sare
- 120 g malai
- 2-3 linguri ulei
- 15 g unt (optional)
- 3 fire de ceapa verde sau o ceapa galbena
- 3 fire de usturoi verde sau 4-5 catei usturoi
- 1 legatura de patrunjel
- 1 legatura de leustean (optional)
PREPARARE Urzici făcăluite cu mălai (de post)
Adaptati, va rog, cantitatile la greutatea urzicilor cumparate.
1. Curatarea si spalarea urzicilor este treaba cea mai migaloasa, dar avand in vedere ca este un exercitiu doar de primavara, o data pe an merita investit acest timp. Primele urzici de pe piata, au nisip, pentru ca sunt culese de la sol, nu sunt doar varfuri de planta retezate. Printre urzici mai sunt paie sau fire de iarba. Se ia buchet cu buchet cu mana dreapta, iar cu stanga se trag frunzele de la baza (sau se rup individual) si retezati varful, ca in fotografia a doua de mai jos. Asa arata urzicile curatate:
Au incaput in sita de spaghete jumatate, am lasat apa sa curga peste ele. Acest pas va scapa de nisip, dar nu si de frunzele moarte. Din sita ajung intr-un vas (castron mare) si le acoperiti cu apa rece. Vanturati prin apa urzicile si se scot cu doua maini si se muta in cratita. Repetam procesul de vreo 3-5 ori, pana apa ramane fara fragmente de frunze moarte maro si alte impuritati.
2. Urzicile sunt in castron. In cratita care sa le incapa, puneti 4 cani mari cu apa si fierbeti pana la clocot. Dati focul la minim si puneti toate urzicile in apa. Fiindca sunt reci apa nu va mai clocoti, le tineti 3 minute la oparit presand cu lingura din lemn. Strecurati urzicile colectand apa cea valoroasa in castron. O parte se va folosi la gatit, si mai ramane o cana pe care o puteti bea sau clati parul dupa spalare.
3. Urzicile impreuna cu 1 lingurita rasa de sare si 1/2 cana apa colorata de la oparit, se vor pasa cu blenderul vertical (la inceput sar stropi pe pereti daca marginile castronului nu sunt inalte, tineti o protectie dintr-un prosop) sau la robot ca sa nu mai sara stropi. Veti obtine un piure.
4. In cratita curata, pune 2 linguri de ulei + untul 15 g (o feliuta) sau numai 3 linguri cu ulei in post, curata, spala si taie marunt ceapa si usturoiul si caleste-le vreo 3-4 minute pana ceapa devine sticloasa.
5. Rastoarna piureul de urzici in cratita peste ceapa, impreuna cu 1/3 din malai (40 de grame) si 2 cani mari de zeama de la oparirea urzicilor. Se fierb la foc moderat timp de vreo 7 minute, amestecand ocazional.
6. Se adauga patrunjelul tocat si leusteanul tocat si restul de malai si se fierbe amestecul timp de 15 minute amestecand des ca sa nu se prinda de fund prea rau. Daca doriti sa fie mai proaspat, leusteanul si patrunjelul le puneti la sfarsit. Este gata!
Se mananca cu oua ochiuri, hrean, mujdei de usturoi, sau slaninuta si mamaliguta, smantana, branza cand nu este post.
Liv(e) it!
Va las reteta de mamaliguta pripita >>> click pentru reteta