La aceasta reteta nu ai ce sa gresesti, se fac atat de usor, trebuie doar putina rabdare ca sa le tai si sa le pui pe deasupra cascaval. Este o reteta din familie, mostenita. Obisnuim sa o gatim la sarbatori cu 4-5 zile inainte cand este timp, dar si in weekend si tinem din ele mai multe zile, tin saptamani intregi. Sunt foarte bune si calde, dar si reci, se pot servi ca aperitiv ori sa insoteasca o bere rece sau un vin bun cand ai musafiri.
Saleuri / saratele cu branza, unt si cascaval
Ingrediente
- 125 g unt moale
- 160 g faina alba
- 80-100 g smantana sau branza de vaci scursa
- 100 g cascaval/urda sau iar branza de vaci
- 100 g telemea rasa
IN PLUS
-
OPTIONAL: 1 ou pentru uns (nu e obligatoriu)
400 G cascaval (ieftin) ras - pentru glazurare
1 mana de faina pentru asternut pe blatul de lucru
PREPARARE
ALUATUL
1. Pui la scurs intr-o sita branza de vaci, daca nu este din cea mai uscata.
2. Lasi untul sa se mai inmoaie la temperatura camerei minim 1 ora.
3. Amesteci cele doua si apoi incorporezi faina cu mana.
4. Scoti aluatul pe blatul infainat si ii dai forma de bila. Amestecul nu trebuie sa ramana lipicios, mai infainezi daca este cazul.
5. Presari putina faina in castron, pui la loc bila, acoperi cu folie alimentara din plastic, ca sa nu faca crusta, si tii in frigider cateva ore sau peste noapte.
ASAMBLARE
Razi cascavalul de pus pe deasupra (poate fi si mult si putin).
Cand e rece COCA, dai drumul la cuptor la 180 grd pt. preincalzire.
1. Rupi cu mana sau taie din coca jumatate, restul mentii la frigider, si intinzi o foaie cam de 5-6 mm cu sucitorul, pe blatul infainat. Decupezi cercuri cu decypatorul sau gura unui pahar mic (eu aici am folosit unul de 3 cm diametru).
2. Le asezi in tava pe hartie de copt. Eu n-am mai uns cu ou batut pt ca am uitat, dar a fost mai ok parca pt ca nu se ard pe margine.
3. Iei intre 3 degete cascaval ras, o movilita generoasa compacta, pe care o pui piramidal pe bulina de aluat. Nu-i nimic daca mai cad fire alaturi, nu iti bate capul cu ele. Cand se topeste va glazura cum se vede.
4. Se coc cam 10-15 minute la cuptor modern electric cu functia de aditie de aer sus si jos sau pana la 25-30 de minute la cuptoarele lenese pe gaz. Obligatoriu verifici starea dupa primele 10 minute, sunt cuptoare care ard iute talpa si trebuiesc mutate pe raftul de sus sau scoase din cuptor deja, daca sunt rumene de vatra.
Sunt minunate si spornice, tin mult timp intr-un vas cu capac.
Liv(e) it!
Dar ce zici de pasca aceasta grozava fara aluat si cu multa branza? >>> reteta
Alte retete delicioase cu branza de vaci:
Budinca cu branza de vaci si stafide >>> reteta
sau Clatite cu branza de vaci si spuma de caise >>> reteta